Αποχαιρέτα το, το ελεύθερο Ίντερνετ που χάνεις…

2999
bad

Το DNA του Ίντερνετ είναι συνυφασμένο με την ελευθερία, την ταχύτητα και την ικανότητά του να απευθύνει ταυτόχρονα το ίδιο μήνυμα σε δισεκατομμύρια ανθρώπους. Στα χέρια των εργατών και των συμμάχων τους, λοιπόν, το Διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει το πιο ισχυρό όπλο για την απελευθέρωσή τους από τα δεσμά της κυριαρχίας του κεφαλαίου. Αντιθέτως, στα χέρια της ολιγαρχίας και των κρατών της μπορεί να γίνει ένα όπλο μαζικής καταστροφής, καταστολής και χειραγώγισης συνειδήσεων. Γι’ αυτό και η διαπάλη για τον έλεγχό του είναι αδυσώπητη και διαρκής και θα συνεχιστεί ακόμη και μετά το επαναστατικό τσάκισμα της αστικής εξουσίας.
Η απόφαση που έλαβε αυτή την εβδομάδα η επιτροπή επικοινωνιών των ΗΠΑ, για κατάργηση της αρχής της «ουδετερότητας του Διαδικτύου» (της περίφημης Net Neutrality) η οποία είχε θεσπιστεί το 2015, εντάσσεται ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της διαπάλης. Έρχεται δε να εξυπηρετήσει τόσο το κεφάλαιο στο σύνολό του –σε βάρος του κόσμου της εργασίας και ειδικά των πιο μαχόμενων τμημάτων του– όσο και τον αδυσώπητο ανταγωνισμό ανάμεσα στις διάφορες μερίδες του, ανάμεσα στα μεγάλα και τα μικρότερα «ψάρια».
Από τη στιγμή που η απόφαση αυτή –η οποία ελήφθη με ψήφους 3 έναντι 2, χάρη στον διορισμένο από τον Τραμπ πρόεδρο της επιτροπής– πάρει σάρκα και οστά, οι ισχυρές εταιρίες-πάροχοι θα είναι σε θέση να χειραγωγούν και να περιορίζουν κατά βούληση την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Θα διασφαλίζουν προνόμια και ιλιγγιώδεις ταχύτητες σε εκείνους τους επιχειρηματικούς ομίλους, ιδιώτες ή άλλου τύπου υπηρεσίες και κέντρα που είτε θα έχουν τη δυνατότητα και θα θέλουν να πληρώνουν τα περισσότερα είτε θα βρίσκονται πιο κοντά στο σύστημα εξουσίας — είτε και τα δύο. Ενώ ταυτόχρονα, θα μπορούν να αποκλείουν ή να υποβαθμίζουν τόσο τους κάθε λογής «ανεπιθύμητους» όσο και τους λιγότερο ισχυρούς ανταγωνιστές των παραπάνω μεγαθηρίων που θα τολμούν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία τους. «Το Ίντερνετ χωρίς την αρχή της ουδετερότητας, στην πραγματικότητα δεν είναι Ίντερνετ», όπως σημειώνουν κάποιοι από τους πρωταγωνιστές της εκστρατείας που έχει στόχο να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή. Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών δεν θα δει άμεσα σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά της.
Το χάος, άλλωστε, που επικρατεί στο Διαδίκτυο συμβάλλει ώστε οι μεγάλες αλλαγές να περνούν, πολλές φορές, απαρατήρητες για μεγάλο διάστημα. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ή ότι δεν είναι σημαντικές. Ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο συνδυασμός της κατάργησης της αρχής της ουδετερότητας με τον Μεγάλο Αδελφό και τα μπλόκα που έχουν θεσπιστεί από διάφορες χώρες, στο όνομα φυσικά της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, είναι κυριολεκτικά θανατηφόρος.
*Πηγή: prin.gr (από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΠΡΙΝ», 17/12/2017).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας