Απομόνωση Τραμπ στην αναγνώριση της ισραηλινής κατοχής του Γκολάν

843
τραμπ

Απομονώνονται οι ΗΠΑ σχετικά με την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την ισραηλινή κατοχή στα Υψίπεδα του Γκολάν, που ανήκουν στη Συρία και καταλήφθηκαν από το Ισραήλ το 1967.  

Μετά από τις αντιδράσεις της Ρωσίας και η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και η Πολωνία, οι ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με κοινή ανακοίνωσή τους, απορρίπτουν την απόφαση αναγνώρισης της ισραηλινής κατοχής.

Κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, «δεν θα αναγνωρίσουμε την κυριαρχία του Ισραήλ στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, από τον Ιούνιο του 1967, συμπεριλαμβανομένων των Υψιπέδων του Γκολάν», ανέφεραν οι πρεσβευτές των χωρών αυτών.

«Δεν θεωρούμε ότι (το Γκολάν) αποτελεί τμήμα του εδάφους του κράτους του Ισραήλ» και «η προσάρτηση ενός εδάφους δια της βίας απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «κάθε διακήρυξη αναφορικά με τη μονομερή αλλαγή των συνόρων αντιτίθεται στους κανόνες της διεθνούς τάξης και του Χάρτη του ΟΗΕ».

Πολλές άλλες χώρες έχουν επίσης εκφράσει τη διαφωνία τους με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει το Γκολάν ως έδαφος του Ισραήλ. Η αμερικανική απόφαση συνιστά «μια πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «είναι απολύτως απαράδεκτη», τόνισε η Ινδονησία, ενώ η Νότια Αφρική εξέφρασε σοβαρή «ανησυχία» για την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα αυτό.

Ανάλογη στάση κρατούν και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Σαουδική Αραβία, από τους πλέον πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ μεταξύ των αραβικών κρατών. Όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε το Κουβέιτ, επίσης πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ, «η Συρία έχει το δικαίωμα να ανακτήσει το έδαφος αυτό». Ανάλογη είναι η στάση και όλων των άλλων κρατών του Κόλπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας