Ανεξέλεγκτη φωτιά στην Κορινθία-Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αθήνα-Κυβερνητικές ευθύνες

514
Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αθήνα
Κάηκε παρθένο δάσος, άγνωστο πόσες κατοικίες έχουν καταστραφεί

 

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να οριοθετήσουν και να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης 19/5 σε δασική έκταση στον ορεινό όγκο στον Σχίνο Κορινθίας, τη στιγμή που οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ενίσχυση των ανέμων από τις μεσημεριανές ώρες και μετά.
Τις τελευταίες ώρες, οι εκκενώσεις οικισμών από το Αλεποχώρι έως τα Μέγαρα είναι συνεχείς με την Αστυνομία να καλεί τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.
Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως η μεγάλη φωτιά στην Κορινθία ξεκίνησε από καύση υλικών σε ελαιώνα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε:
«Ενημερωτικά για τη μεγάλη φωτιά στην Κορινθία.
Η φωτιά ξεκίνησε χθες το βράδυ σε ελαιώνα στην περίμετρο του χωριού Σχίνος, με ανέμους έντασης 7-8 μποφόρ.
Έγιναν απομακρύνσεις κατοίκων σε πολλές περιοχές.
Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 265 πυροσβέστες, 10 τμήματα πεζοπόρου και υδροφόρες του Δήμου.
Επί τόπου βρίσκεται το κινητό κέντρο επιχειρήσεων Όλυμπος. Με το πρώτο φως της ημέρας όλα τα ενεάρια μέσα που υπήρχαν στη διάθεσή μας, εντάχθηκαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.
Στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο της ΔΑΕ, του ανακριτικού της Πυροσβεστικής. Επιβεβαιώνεται καύση υπολοίπων -σ.σ. υλικών- σε Ελαιώνα.
Μέχρι τώρα έχουν καεί περίπου 20.000 στρέμματα δάσους».


Με μήνυμα που εστάλη μέσω του 112, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων ενημερώνονται να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι-Μέγαρα.
Ειδικότερα, περίπου στις 16:00 δόθηκε εντολή για να εκκενωθεί το Αλεποχώρι, καθώς η φωτιά πλησιάζει στο χωριό. Έχουν προηγηθεί οι εκκενώσεις των οικισμών Χάνι, Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι οικισμοί Αιγειρούσες-Ντουράκος.
112_1.jpgΟι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ανησυχούν ιδιαίτερα για τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή αλλά και για την αλλαγή του ανέμου, ενώ σημειώνονται αναζωπυρώσεις και νέες εστίες φωτιάς.
Η φωτιά καίει αυτή την ώρα ένα πολύ πυκνό πευκοδάσος, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική κατευθύνεται προς καμένη περιοχή, γι’ αυτό υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να ανακοπεί η ορμή της από τις πολύ ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που δίνουν μάχη με τις φλόγες.

ImageImage
Image

 

Περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με ισχυρότατη δύναμη της Πυροσβεστικής συνεχίζουν τη μάχη με τη φωτιά στην Κορινθία, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι όταν εντάθηκαν οι άνεμοι με αποτέλεσμα νέα αναζωπύρωση της φωτιάς στα Γεράνεια Όρη, με τις πύρινες φλόγες να κινούνται πλέον προς τα Μέγαρα.

Image645646464644.JPG56546464646464.JPG

57575757575757575756.JPG
Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για καμένες εξοχικές κατοικίες -αν και από την Πυροσβεστική αναφέρεται πως δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για ζημιές σε κατοικίες- ενώ οι αρχές προχώρησαν χθες το βράδυ στην προληπτική εκκένωση έξι οικισμών: Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά και δύο μονών: του Αγίου Ιωάννη Μακρινού και της Αγίας Παρασκευής.
ImageImageImage
Image
Image

Στην  ευρύτερη περιοχή εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 σπίτια, κυρίως εξοχικές κατοικίες, πολλές εκ των οποίων έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές.

Πάντως οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για μεγάλη καταστροφή σε ένα παρθένο δάσος ενώ υποστηρίζουν πως είναι άγνωστο ακόμα πόσες κατοικίες έχουν καεί.
Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες και έχουν κοπεί καλώδια.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι διαβεβαιώνουν πως δεν κινδυνεύουν άνθρωποι.

Image
Δεν λειτούργησε το 112

Εν τω μεταξύ, το προειδοποιητικό μήνυμα 112 δεν λειτούργησε τα ξημερώματα της Πέμπτης (20/5/2021) με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, να υποστηρίζει ότι επρόκειτο για κεντρική απόφαση προκειμένου να μην προκληθεί πανικός και γιατί η κατάσταση ήταν απολύτως διαχειρίσιμη σε ό,τι αφορά στις εντολές εκκένωσης που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε 6 οικισμούς και δύο μοναστήρια.

Κολοκούρης (αρχηγός Πυροσβεστικής): Καλύτερη η εικόνα από το πύρινο μέτωπο

«Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά.
Το βασικότερο είναι ότι δεν έχει κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή» υποστήριξε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.
«Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά.
Πολλά σημεία είναι δύσβατα και δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά πυροσβεστικά οχήματα.
Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουμε το μέτωπο της φωτιάς και να την οριοθετήσουμε.
Τις προσπάθειές μας δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι.
Σημειώστε, ότι αργά το βράδυ έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ» τόνισε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.
Όπως είπε, το Σώμα βρίσκεται σε γενική επιφυλακή στην Αττική και την Πελοπόννησο και σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.

Ενίσχυση δυνάμεων

Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς, ενώ υπάρχει πλέον η αρωγή πυροσβεστών και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Ειδικότερα, αυτή την ώρα επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων, το ειδικό μηχανοκίνητο τη Πυροσβεστικής, ενώ από αέρος συνδράμουν 17 αεροσκάφη συνολικά και 4 ελικόπτερα, 2 του Στρατού που κάνουν κατάσβεση και από 1 της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος που συντονίζουν.
Στο έργο της κατάσβεσης βοηθούν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έως αυτή την ώρα, έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Σχίνο, Αγία Σωτήρα, Βαρδακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη Μακρινού και της Αγίας Παρασκευής.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αθήνα

Ο καπνός από τη φωτιά έχει φτάσει έως την Αθήνα με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.
Την ίδια ώρα, έντονη είναι η μυρωδιά του καμένου ενώ όταν φυσά αέρας σκορπίζονται στάχτες.

Image

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), ο καπνός και η στάχτη από την πυρκαγιά στην Κόρινθο έχει μεταφερθεί πάνω από την Αθήνα έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, λόγω των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων.

Κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού βρίσκεται στο Σχίνο, με σκοπό να ερευνήσει τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά.
Σημειώνεται ότι λόγω της πυρκαγιάς, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς.
Ειδικότερα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, από το 21ο προς Αλεποχώρι

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας