Ανακοίνωση της Χριστιανικής Δημοκρατίας για την εκδημία του Βάσου Λυσσαρίδη

520
Υποκλινόμαστε με απέραντο σεβασμό

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 101 ετών, αλλά και πλήρης από αγώνες και έργα ευποιίας, σε όλους τους τομείς του εθνικού και δημόσιου βίου, έφυγε από κοντά μας, ο τελευταίος αληθινός ηγέτης, γενικότερα του Ελληνισμού και πιο ειδικά του Κυπριακού λαού, ο Βάσος Λυσσαρίδης.

Ο γιατρός, όπως ήταν γνωστός στη Μεγαλόνησο, από τα νεανικά του χρόνια, μέχρι που άφησε την τελευταία του πνοή, ήταν στρατευμένος, με άκρα συνέπεια, στους αγώνες για μια Κύπρο ελεύθερη, δημοκρατική και με κοινωνική δικαιοσύνη για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες της. Είχε ενεργό δράση, στον εθνικό, απελευθερωτικό και αντιαποικιακό αγώνα της ΕΟΚΑ, την περίοδο 1955-1959. Προσωπικός γιατρός του Εθνάρχη Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, μετείχε, μαζί με τον επίσης αείμνηστο ηγέτη Τάσο Παπαδόπουλο, στην κυπριακή αντιπροσωπεία, που υπό την ηγεσία του Μακαρίου, πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις , στο Λονδίνο, που κατέληξαν στις Συμφωνίες «Ζυρίχης- Λονδίνου», συμφωνίες που ο ίδιος δεν ψήφισε. Με την επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα, το 1967, ο Β. Λυσσαρίδης οργάνωσε στην Κύπρο τον αντιχουντικό Αγώνα, μετεξέλιξη του οποίου ήταν να ιδρύσει, το 1969, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ενιαία Δημοκρατική Ένωση Κύπρου (ΕΔΕΚ),το σημερινό Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ. Υπήρξε σφοδρός πολέμιος της λεγόμενης ΕΟΚΑ Β΄, η οποία σε στενή συνεργασία με τη Χούντα της Αθήνας, έστρωσε το χαλί για να εισβάλει ο Αττίλας στο νησί τον Ιούλιο του 1974.Τον Αύγουστο του ίδιο χρόνου γίνεται δολοφονική επίθεση, από την ΕΟΚΑ Β΄, εναντίον του, στην οποία δολοφονήθηκε το ηγετικό στέλεχος  της Νεολαίας της ΕΔΕΚ, Δώρος Λοϊζος. Στη συνέχεια ο Β. Λυσσαρίδης έκανε έργο ζωής τον Αντικατοχικό  Αγώνα για την άρση των συνεπειών της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Έδωσε σκληρές μάχες εναντίον του Σχεδίου Ανάν και επανειλημμένα  είχε έλθει στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, για να μιλήσει, σε εκδηλώσεις της Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ. και να ενημερώσει υπεύθυνα το λαό, ότι το Σχέδιο Ανάν αποσκοπούσε στη λύση, αλλά στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Στρατηγικό σχέδιο της Τουρκίας, έλεγε, είναι η Αλεξανδρετοποίση της Κύπρου, η διχοτόμηση του Αιγαίου και η Κυπροποίηση της Θράκης»!

Το Κίνημα της Χ.Δ. εκφράζει τη βαθειά θλίψη του για την από κοντά μας απουσία του Β. Λυσσαρίδη, ο οποίος δεν ήταν μόνο ο αγωνιστής πολιτικός ηγέτης, για μια ελεύθερη Κύπρο, αλλά ήταν ταυτόχρονα  και ένας άξιος πνευματικός άνθρωπος , με μεγάλο σεβασμό στην Ορθόδοξη Παράδοση του λαού μας και που μας άφησε ένα πλούσιο σε Αξίες έργο στην ποίηση και την ζωγραφική. Ο Β. Λυσσαρίδης είχε τιμήσει πολλές φορές τις στήλες της εφημερίδα μας, «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ», με τις Θέσεις του για το εθνικό Θέμα καθώς και για την όλη πορεία του Ελληνισμού. Ο Κύριος να αναπαύει την ψυχή του. Καλό παράδεισο γιατρέ.

Για το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας

Γιάννης Στ. Ζερβός

Πρόεδρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας