Έγγραφο διεθνούς οργανισμού αποκαλύπτει κακοδιαχείριση και ατασθαλίες στο Υπουργείο Μετανάστευσης

1020

Σοβαρές ενδείξεις για κακομεταχείριση ή και οικονομικές ατασθαλίες στα έργα που πραγματοποιεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με αιχμή την κατασκευή της δομής στη Μαλακάσα, απώλεια μεγάλου μέρους ευρωπαϊκών κονδυλίων και έλλειψη σχεδιασμού, αλλά και ανεδαφικούς σχεδιασμούς και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα καταλογίζει στην κυβέρνηση και στον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη διαβαθμισμένο έγγραφο διεθνούς οργανισμού, το οποίο φέρεται να έχει σταλεί ήδη στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται στο έγγραφο, το οποίο φέρνει στο φως η «Καθημερινή», η νέα δομή της Μαλακάσας κοστολογήθηκε με υπέρογκο ποσό συγκρινόμενο με ανάλογα έργα που έχει χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έγγραφο διαψεύδει τους ισχυρισμούς του υπουργού Νότη Μηταράκη ότι το υπέρογκο κόστος οφείλεται στον επείγοντα χαρακτήρα του. Επισημαίνει ότι το κόστος για έργο που φτιάχτηκε σε ανάλογο διάστημα επτά ημερών ανήλθε σε 270 ευρώ ανά ωφελούμενο, έναντι 3.900 ευρώ ανά ωφελούμενο στη Μαλακάσα.

Πρόκειται βέβαια για τον διαγωνισμό με μία μόνο εταιρεία και κόστος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, τον οποίο υλοποίησε ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου, μετακλητός κατά παρέκκλιση, και μάλιστα πριν δημοσιευτεί το ΦΕΚ του διορισμού του.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το έγγραφο αποτελεί κόλαφο και για την εξαγγελθείσα ρητορική και τους ανεδαφικούς σχεδιασμούς του Νότη Μηταράκη.

«Το υπουργείο Μετανάστευσης εξαγγέλλει πράγματα που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και τα οποία δεν έχουν ρεαλιστική βάση σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση» τονίζει χαρακτηριστικα ο διεθνής οργανισμός στην παρέμβασή του, «όπως για παράδειγμα ότι όλες οι νέες δομές που θα δημιουργηθούν θα είναι “κλειστές” ή ότι μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο θα μεταφερθεί από τα νησιά και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού ή ότι δομές φιλοξενίας θα κλείσουν έως το τέλος του έτους».

Καταπέλτη αποτελεί το έγγραφο και για τις εξαγγελθείσες εξώσεις των αναγνωρισμένων προσφύγων από τα καμπ και τα διαμερίσματα, τις οποίες έχει προγραμματίσει το υπουργείο για την ερχόμενη εβδομάδα, δημιουργώντας φόβους ότι θα γεμίσουν πάρκα και πλατείεςτης Αθήνας και άλλων πόλεων από άστεγους πρόσφυγες. «Δεν μπορείς να εκτιμάς ότι θα φύγουν 15.000 άτομα από τις δομές φιλοξενίας χωρίς να υπολογίζεις πού θα πάνε όλοι αυτοί, γιατί θα καταλήξουν στις πλατείες», σημειώνει το έγγραφο. «Την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει καμία στρατηγική για το μέλλον, παρουσιάζεται ότι όλα είναι υπό έλεγχο», επισημαίνει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας