Ξεκίνησε επιστράτευση 300.000 έφεδρων στη Ρωσία-Ολοταχώς σε ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία

1664
Ξεκίνησε επιστράτευση 300.000

Εντολής εφαρμογής του διατάγματος Putin για μερική επιστράτευση έδωσε ο υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu.
«Έχω υπογράψει την οδηγία, έχουν καθοριστεί τα καθήκοντα για όλα τα θέματα, έχουν δοθεί οι οδηγίες του ΓΕΣ για τη διαδικασία διενέργειας μέτρων επιστράτευσης στα στρατεύματα και τις δυνάμεις» είπε ο υπουργός.
Έτσι, είναι απαραίτητο να επισπευθεί η ειδοποίηση των πολιτών.
Ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας σημείωσε ότι οι κινητοποιημένοι πολίτες θα έχουν την ιδιότητα των συμβασιούχων και το ίδιο ύψος αποδοχών.
Αναβολή στράτευσης θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε αμυντικές επιχειρήσεις.
Ο Shoigu τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα να γίνει πράξη η εμπειρία που αποκτήθηκε από τις ετήσιες στρατηγικές ασκήσεις.
«Οι διοικητές των στρατιωτικών περιοχών πρέπει να συνεργαστούν με τις εκτελεστικές αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να διευκολύνουν την επιστράτευση των πολιτών.
Δίνω εντολή να προχωρήσουμε στην εκτέλεση».
Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν ειδική επιχείρηση στο Donbass και την Ουκρανία μέχρι να επιτευχθούν πλήρως οι στόχοι που έθεσε ο Ανώτατος Ανώτατος Διοικητής, συνέχισε ο Shoigu και συμπλήρωσε: Τα στρατεύματα συνεχίζουν να απελευθερώνουν εδάφη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και σταμάτησαν όλες τις προσπάθειες επίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην κατεύθυνση Nikolaev-Krivoi Rog.
«Προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνατότητες κρούσης των ρωσικών στρατευμάτων στο Donbas μεταφέρθηκε η ομάδα Izyum-Balakley» πρόσθεσε ο επικεφαλής του τμήματος άμυνας.
Ο Shoigu τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός προετοιμάζει το έδαφος της ειρήνη στα απελευθερωμένα εδάφη.
Έτσι, στη Μαριούπολη , η οποία καταστράφηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και τα τάγματα του Azov, οι εργάτες κατασκευαστικών εταιρειών εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο.
Δύο πολυλειτουργικά ιατρικά κέντρα, εξοπλισμένα με σύγχρονο εξοπλισμό, έχουν κατασκευαστεί στο Luhansk και τη Mariupol.
Στη Volnovakha ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός αγωγού νερού μήκους 14 χιλιομέτρων.
Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα για μερική επιστράτευση.
Τόνισε ότι μιλάμε για εφέδρους με στρατιωτική εμπειρία και κατέχοντες τις απαραίτητες στρατιωτικές ειδικότητες.
Όπως εξήγησε ο Shoigu, με τη σειρά του, απαιτείται μερική επιστράτευση για να διασφαλιστεί ο έλεγχος στη γραμμή επαφής χιλιομέτρων και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των απελευθερωμένων περιοχών.
Σχεδιάζεται να στρατολογηθούν συνολικά 300.000 έφεδροι, που είναι λίγο περισσότερο από το ένα τοις εκατό του συνολικού πόρου κινητοποίησης της Ρωσίας.
Ο Shoigu τόνισε ότι δεν γίνεται λόγος για κινητοποίηση μαθητών, καθώς και αποστολή στρατευσίμων στη ζώνη ειδικής επιχείρησης.

Putin: «Δεν μπλοφάρω για τα πυρηνικά»

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin ανακοίνωσε την κήρυξη μερικής επιστράτευσης 300 χιλ. Ρώσων εφέδρων.
Η κήρυξη μερικής επιστράτευσης, αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.
Η επιστράτευση αφορά μόνο τους καταγεγραμμένους ως έφεδροι, οι οποίοι ανέρχονται σε 300 χιλ. περίπου.
«Αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας, αυτό δεν είναι μπλόφα”, υπογράμμισε ο Putin σε τηλεοπτικό του διάγγελμα», διακήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος σε μήνυμά του το οποίο είχε βιντεοσκοπηθεί, τονίζοντας ότι στόχος είναι η απελευθέρωση του Donbass στην ανατολική Ουκρανία.
«Για να προστατεύσουμε την πατρίδα, την κυριαρχία της (…) θεωρώ απαραίτητο να στηρίξω την απόφαση του γενικού επιτελείου στρατού για μερική επιστράτευση των εφέδρων, όσων έχουν ήδη υπηρετήσει στον στρατό (…) και έχουν μια κατάλληλη εμπειρία», σημείωσε ο Putin.
«Το διάταγμα για τη μερική επιστράτευση έχει υπογραφεί και θα τεθεί σε ισχύ σήμερα», εξήγησε.
«Πολίτες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας και άλλων περιοχών που είναι ελεύθερες από το ναζιστικό καθεστώς.
«Θα μιλήσουμε για τα βήματα προστασίας της κυριαρχίας μας, την υποστήριξη της βούλησης και της επιθυμίας των πολιτών μας να αποφασίσουν οι ίδιοι για τη θέλησή τους».
Οι δυτικές χώρες προσπαθούν να “μπλοκάρουν” κάθε ανεξαρτησία και ανάπτυξη.
Ο κύριος στόχος της «απελευθέρωσης» του λαού της περιοχής του Ντονμπάς «παραμένει αμετάβλητος».

H ουκρανική αντεπίθεση έφερε την επιστράτευση

Επτά μήνες μετά τη ρωσική επίθεση, ο Putin προχώρησε σε πολεμική κλιμάκωση στην σύρραξη στην Ουκρανία επιστρατεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες και απειλώντας με προσφυγή στο πυρηνικό όπλο. Πώς εξηγείται αυτή η κλιμάκωση;
Aπό την ώρα που η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεση κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, το Κρεμλίνο δεν έχει σταματήσει να ανακοινώνει ότι “όλα εξελίσσονται σύμφωνα με το σχέδιο”.
Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, τα πράγματα άλλαξαν.
Οι ουκρανικές δυνάμεις, εξοπλισμένες από την Δύση, ανάγκασαν τις ρωσικές δυνάμεις να αποσυρθούν από την περιοχή του Kharkiv, στην βορειοανατολική Ουκρανία και να οπισθοχωρήσουν στο Donbass (ανατολικά) και την Kherson (νότια)
Παράλληλα, οι μεγάλες χώρες που ο Putin ήλπισε ότι θα συνταχθούν πίσω από την επίθεση του Κρεμλίνου κατά της Δύσης έχουν αρχίσει να δείχνουν ότι χάνουν την υπομονή τους.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Naredra Modi δήλωσε στον Putin ότι «δεν είναι ώρα για πόλεμο», ενώ ο ρώσος πρόεδρος αναγκάσθηκε να παραδεχθεί δημόσια ότι “ακούει τις ανησυχίες της Κίνας” και του προέδρου της Xi Jinping.
«Ελαβε από τις μη δυτικές χώρες το μήνυμα ότι πρέπει να τελειώνει το συντομότερο δυνατόν, να σταματήσει να μιλά εξ ονόματος του μη δυτικού κόσμου», εκτιμά ο Alexandre Baounov, πρώην αναλυτής του κέντρου Carnegie της Μόσχας, που πρόσφατα φρόντισε να κλείσει η ρωσική κυβέρνηση.

Προσάρτηση και ατομική βόμβα

Στην συγκυρία αυτή, η Μόσχα επεδίωξε να ανακτήσει την πρωτοβουλία ανακοινώνοντας χθες εσπευσμένα την οργάνωση από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου δημοψηφισμάτων προσάρτησης σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες βρίσκονται έστω υπό μερική ρωσική κατοχή.
Αφού το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα προβλέπει την προσφυγή στο πυρηνικό όπλο αν το ρωσικό έδαφος δεχθεί επίθεση, οι προς προσάρτησιν περιοχές θα αποτελούν στα μάτια του Κρεμλίνου ρωσικό έδαφος, ακόμη και αν κανείς στον κόσμο δεν θα έχει αναγνωρίσει τέτοια σύνορα.
Αρα, το θέμα για την Ρωσία είναι να σταματήσει την ουκρανική αντεπίθεση και την αποστολή όπλων μέσω των «δημοψηφισμάτων» αυτών που η Δύση χαρακτηρίζει «παρωδία» και «απάτη».
Ηδη από χθες, η επικεφαλής του ρωσικού δικτύου RT Μαργκαρίτα Σιμονιάν έγραφε στο Twitter ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι «ή ο προθάλαμος της επικείμενης νίκης μας ή του πυρηνικού πολέμου».

Στοίχημα του Putin;

Από χθες, μετά την ανακοίνωση των δημοψηφισμάτων προσάρτησης, το Κρεμλίνο μοιάζει να επιδιώκει να παίξει το χαρτί της κλιμάκωσης για να επιτύχει την υποχώρηση της Ουκρανίας, βάζοντας στο τραπέζι την πυρηνική επιλογή.
«Πρόκειται για τελεσίγραφο της Ρωσίας προς την Ουκρανία και την Δύση: είτε η Ουκρανία οπισθοχωρεί ή πυρηνικός πόλεμος», σχολίαζε σήμερα η ανεξάρτητη αναλύτρια Tatiana Stanovaïa στο Telegram.
Αλλωστε σήμερα ο Putin επέμεινε ότι «δεν είναι μπλόφα».
Εδώ και επτά μήνες, η Δύση εκφράζει εμπράκτως την υποστήριξή της προς την Ουκρανία, αυξάνοντας την στρατιωτική και την οικονομική βοήθεια. Το Λονδίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι εξαγγελίες του Κρεμλίνου αποτελούν ομολογία αποτυχίας.
Σε στρατιωτικό επίπεδο, η επιστράτευση κινδυνεύει να αποδειχθεί ανεπαρκής για να αλλάξει την κατάσταση επί του πεδίου. Τουλάχιστον άμεσα.
Η οργανωτική πρόκληση της εκπαίδευσης, εξοπλισμού και ανάπτυξης 300.000 ανδρών στο μέτωπο είναι κολοσσιαία, με το δεδομένο μάλιστα ότι η Ρωσία δεν έχει επιδείξει και μεγάλη αποτελεσματικότητα στον τομέα και ήδη έχει εισπράξει βαριές απώλειες έχοντας αναπτύξει τις καλύτερες στρατιωτικές της μονάδες με τον καλύτερό της εξοπλισμό.
«Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης, σχεδόν τίποτε δεν εξελίσσεται κατά τα προβλεπόμενα», συνόψισε η Tatiana Stanovaïa του κέντρου R.Politik.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας