Wood: Δεν υπάρχει «μαγικό ραβδί» για τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών

946
χρηματιστήριο
Μέχρις ότου τα NPLs λάβουν μια σαφή πτωτική πορεία, αναμένεται ότι ο SSM θα απαιτεί από τις τράπεζες να διατηρήσουν υψηλή πολιτική προβλέψεων
Σε σημαντικές μειώσεις των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Wood, διατηρώντας όμως τη σύσταση buy (αγορά), θεωρώντας ότι ο κλάδος μάλλον θα διαφύγει του κινδύνου των κεφαλαιακών αναγκών. 
Ειδικότερα, στη σημερινή 20σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο “Athens trip notes – no magic bullet” (Επισημάνσεις από το ταξίδι στην Αθήνα – Δεν υπάρχει ‘μαγικό ραβδί’), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Wood μεταφέρει το κλίμα από τις συναντήσεις της με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και ανώτερων στελεχών της πολιτικής σκηνής.
Οι τόνοι έχουν πέσει σημαντικά στην ελληνική πρωτεύουσα, διαπιστώνει, ιδιαίτερα μετά το sell off των τελευταίων δύο μηνών.

Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τις ελληνικές τράπεζες να εκκαθαρίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να αναπληρώσουν τα κεφάλαια που προέρχονται από τα DTC (εκτός αν κάποιος μπορεί να διαθέσει 20 δισ. ευρώ), το σχέδιο δράσης είναι:
1) να εργαστούν για την επίτευξη ή υπέρβαση των στόχων του SSM,
2) να βοηθήσουν τη διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) μέσω νέων σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη (όπως το σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων), και
3) να υποστηρίξουν την κερδοφορία μέσω σταδιακών βημάτων με νέες δανειοδοτήσεις και χαμηλότερο κόστος.
Η ουσιαστική βελτίωση της ρευστότητας (χωρίς ενδείξεις πανικού, παρά την αναταραχή) θα πρέπει να αποτρέψει, κατά την άποψη της Wood, τις ρυθμιστικές ενέργειες για την ενίσχυση του κεφαλαίου.

Παρόλο που η εκτίμηση της Wood προς τις ελληνικές τράπεζες είναι ότι ο κλάδος είναι ιδιαίτερα κερδοσκοπικός και επικίνδυνος, διατηρεί την άποψή της ότι είναι πιθανό να αποφύγει τα προβλήματα κεφαλαίων.
Σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον, πιστεύει ότι η Eurobank ξεχωρίζει, με τον ισχυρό δείκτη κάλυψης ΝPE, τη σαφή πορεία προς τη μείωση των καθυστερούμενων οφειλών και τη σταθερότητα των αποτελεσμάτων της.
Αναφορικά με τις τιμές στόχους, η Wood αναθεωρεί στα 1,9 ευρώ την τιμή για την Alpha Bank, από 2,7 ευρώ προηγουμένως, στα 2,2 ευρώ για την Εθνική, από 3,8 ευρώ προηγουμένως, στα 1,8 ευρώ για την Πειραιώς, από 4,1 ευρώ προηγουμένως, και στο 1 ευρώ, από 1,4 ευρώ προηγουμένως.

Βασικές σημειώσεις από τις συναντήσεις

Η αναταραχή στην αγορά έχει ωθήσει τους διαμορφωτές πολιτικής να επανεξετάσουν την πρόταση για τη δημιουργία APS, βάσει του ιταλικού μοντέλου (δείτε εδώ τι έγραφε το bankingnews.gr), ενώ οι στόχοι του SSM δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά κανείς δεν αναμένει αρνητικές εκπλήξεις.
Οι τράπεζες είναι πεπεισμένες ότι θα πετύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs έως το 2021, ενώ οι μη οργανικές λύσεις κερδίζουν ταχύτητα (πωλήσεις NPL και τιτλοποιήσεις).
Η κερδοφορία προ προβλέψεων έχει βελτιωθεί, ενώ οι τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αύξηση των νέων δανείων και τη μείωση του κόστους.
Η κερδοφορία θα πρέπει να βελτιωθεί το 2019, αλλά το κόστος ρίσκου (COR) θα παραμείνει υψηλό και το κόστος κεφαλαίου (ROE) πολύ χαμηλά.
Η ρευστότητα παραμένει σταθερή, ενώ τόσο οι καταθέσεις όσο και η διατραπεζική αγορά δεν επηρεάστηκαν από την πρόσφατη αναταραχή.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, τα μηνύματα είναι καθησυχαστικά, με την αύξηση του ΑΕΠ το 2019 να αναμένεται πέριξ του 2%, ενώ υπάρχουν σημάδια βελτίωσης και στις τιμές των ακινήτων.
Από την αρνητική πλευρά, κατά την άποψη της Wood, η προεκλογική περίοδος ενδέχεται να προκαλέσει μεταρρυθμιστική κόπωση.

Κεφάλαιο και NPLs

Η αίσθηση που αποκομίζεται από τις αρχές είναι ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο σημερινό σχέδιο παροχής χρόνου στις ελληνικές τράπεζες ώστε να επιλύσουν τα προβλήματά τους.
Όλες οι ενδείξεις είναι ότι οι ρυθμιστικές αρχές παραμένουν υποστηρικτικές.
Βέβαια, οι επιλογές είναι περιορισμένες, καθώς τα κεφάλαια που διατίθενται από τον ιδιωτικό τομέα (ακόμη και αν είναι επιτυχημένα) δεν θα αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού.
Την ίδια ώρα, η μείωση των δημοσίων επενδύσεων μετά την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία.

Ποτέ δεν ήταν εύκολο το έργο των τραπεζών

Οι εκτιμήσεις για την πορεία των ROE στις ελληνικές τράπεζες παραμένουν χαμηλές.
Μέχρις ότου τα NPLs λάβουν μια σαφή πτωτική πορεία, αναμένεται ότι ο SSM θα απαιτεί από τις τράπεζες να διατηρήσουν υψηλή πολιτική προβλέψεων.
Επιπλέον, η αδύναμη πορεία του PPI, που καθοδηγείται από τα χαμηλότερα NIMs και την απομόχλευση, θα πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στα κέρδη των τραπεζών, αν και η Wood αναμένει σταδιακή χαλάρωση τα επόμενα τρίμηνα.
Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω αβεβαιότητες, η Wood έχει αυξήσει τις εκτιμήσεις της για τους δείκτες CoR, με αποτέλεσμα την πτώση των προβλέψεών της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 25-50%, με ισοδύναμη πτώση των τιμών στόχων.

Κίνδυνοι

Οι ελληνικές τράπεζες είναι κατά τη γνώμη της Wood μια πολύ κερδοσκοπική λύση.
Οι δυνητικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν: την αντιστροφή των θετικών εγχώριων μακροοικονομικών τάσεων, την τροποποίηση του νόμου για τα DTC, την αδυναμία εκπλήρωσης των στόχων μείωσης των NPEs, τη ρυθμιστική πίεση για αύξηση της κάλυψης των NPEs και την ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα NIM.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας