«UkraLeaks»-Η ζημιά που έχουν πάθει οι ΗΠΑ ανάλογη αυτής των «WikiLeaks»

761

Η Μόσχα έμαθε πολλά χρήσιμα πράγματα για τις δικές της αδυναμίες τις οποίες και θα διορθώσει

Oι ΗΠΑ βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση μετά τη διαρροή των διαβαθμισμένων ως απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και θεωρείται η μεγαλύτερη ήττα τους στον τομέα των πληροφοριών από το 2013 και την υπόθεση της Wikileaks καθώς αποδείχτηκε πως παρακολουθούν ακόμα και τους συμμάχους τους, κάτι για το οποίο θα αναγκαστούν να λογοδοτήσουν (για άλλη μία φορά).

Αυτό είναι το ένα σκέλος, τα σημαντικότερα έχουν να κάνουν με την ουκρανική σύγκρουση.

Μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατό να διαπιστωθεί ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή τη διαρροή εγγράφων ενώ κανείς δεν είναι σίγουρος αν οι αποκαλύψεις τελειώνουν εδώ ή θα έχουν και συνέχεια.

Εκτιμάται πάντως ότι η διαρροή έχει γίνει πιθανότατα από Αμερικάνο ή από ομάδα Αμερικάνων.

Ανακεφαλαιώνοντας:

Τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας κινδυνεύουν σύντομα να ξεμείνουν από πυρομαχικά.

Όπως αναφέρουν έγγραφα με ημερομηνία Φεβρουαρίου του 2023, το σύστημα SA-11 Gadfly εκτιμάται πως θα ξεμείνει από πυρομαχικά στα τέλη Μαρτίου (δηλαδή ξέμεινε) ενώ το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S – 300 στα τέλη Μαΐου.

Και τα δύο συστήματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 89% της αεράμυνας της Ουκρανίας και είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων.

Αυτό σημαίνει πως οι Ρώσοι από εδώ και στο εξής θα μπορούν να ρίχνουν όσους πυραύλους θέλουν ανενόχλητοι.

Εξίσου σημαντική είναι και η αποκάλυψη πως Αμερικάνοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η αντεπίθεση των Ουκρανών, πάνω στην οποία έχουν στηριχθεί όλες οι ελπίδες όχι μόνο της Ουκρανίας αλλά και της Δύσης για μια νίκη απέναντι στη Ρωσία, δεν πρόκειται να επιφέρει κανένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, ένα «άκρως απόρρητο» έγγραφο επισημαίνει πως οι ΗΠΑ αμφιβάλλουν για την ικανότητα του Κιέβου να ανακαταλάβει σημαντικά εδάφη, καθώς αξιολόγηση στις αρχές Φεβρουαρίου, δείχνει έλλειμμα στην εκπαίδευση και στα πυρομαχικά για τον ουκρανικό στρατό.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως εξαιτίας των πολύ καλά οργανωμένων αμυντικών θέσεων του ρωσικού στρατού, το Κίεβο δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του.

Το pronews.gr είχε έγκαιρα ενημερώσει πως οι Ρώσοι έχουν αλλάξει τακτική και δημιουργούν θύλακες τύπου «Κουρσκ» πάνω στους οποίους θα «αποτεφρώσουν» τις ουκρανικές δυνάμεις και κυρίως τα δυτικά άρματα μάχης.

Ξέρουν πως αν «απορροφήσουν» την όποια ουκρανική αντεπίθεση, ουσιαστικά έχει τελειώσει ο πόλεμος νικηφόρα για την Μόσχα και το Κίεβο θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις (και μαζί του και η Δύση).

Αυτή την στιγμή οι Ρώσοι ενισχύουν τις θέσεις τους σε σημεία-κλειδιά του ουκρανικού μετώπου, όπου ξέρουν πως οι Ουκρανοί θα αναγκαστούν να «περάσουν» από εκεί τις δυνάμεις τους προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μεγάλη αντεπίθεση της άνοιξης.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν περιέχουν επίσης πληροφορίες που συνέλεξαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για τις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, κάτι που προφανώς και θα οδηγήσει στη μείωση ή και στο τέλος της υποκλοπής επικοινωνιών και πιθανών εσωτερικών διαρροών στη Ρωσία.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η Ρωσία γνωρίζει τις μεθόδους συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ και ήδη κινείται προς την κατεύθυνση να οργανωθεί καλύτερα και να κλείσει πιθανές διαρροές στο σύστημα πληροφοριών της.

Επιπλέον, αναφέρεται στα έγγραφα αυτά πως η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Mossad ήταν πίσω από τις πανεθνικές διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης Netanyahu και του σχεδίου της για τη δικαστική μεταρρύθμιση.

Βάσει των εγγράφων, η Mossad ενθάρρυνε το προσωπικό της αλλά και τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν κατά της μεταρρύθμισης, η οποία τελικά χάρη και στις διαδηλώσεις αποσύρθηκε.

Οι διαρροές αυτές δείχνουν επίσης ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν ένα σημαντικό σύμμαχο τους στη Μέση Ανατολή.

Το σίγουρο είναι ότι ο Μ.Νετανιάχου, τώρα που έχει αποδείξεις θα πάρει «κεφάλια» στην Μοσάντ.

Ένταση όμως έχει ανακύψει και στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα, καθώς προκύπτει ότι οι Αμερικάνοι παρακολουθούσαν έναν ακόμα στενό σύμμαχο τους.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν ανέφεραν ότι η Νότια Κορέα ήταν ανοιχτή στο ενδεχόμενο να προμηθεύσει τις ΗΠΑ με βλήματα πυροβολικού για την αναπλήρωση των αμερικανικών αποθεμάτων, αν και η κυβέρνηση ανησυχούσε για την εκτροπή των πυρομαχικών αυτών στην Ουκρανία.

Από την προεδρία της Ν. Κορέας αναφέρθηκε πως τα περισσότερα από τα έγγραφα αυτά ήταν πλαστογραφημένα ενώ η αντιπολίτευση στηλίτευσε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Ν. Κορέα.

Μια ακόμα τεράστια αποκάλυψη των εγγράφων αυτών είναι ότι η Αίγυπτος ενίσχυσε την Ρωσία με περίπου 40.000 ρουκέτες των 122 χλστ.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, ο πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi είχε διατάξει την παραγωγή και την αποστολή δεκάδων χιλιάδων ρουκετών και οβίδων στη Ρωσία.

Μάλιστα είχε ζητήσει η επιχείρηση αυτή να γίνει υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με τη Δύση.

Αμερικάνοι βουλευτές υποστηρίζουν πως εάν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, τότε οι ΗΠΑ θα πρέπει να αλλάξουν όλη τη στρατηγική και τις σχέσεις τους με την Αίγυπτο.

Η αλήθεια όμως είναι πως οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη την Αίγυπτο περισσότερο από όσο η Αίγυπτος έχει ανάγκη τις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η αποκάλυψη πως μια ακόμα χώρα που υποτίθεται πως είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) σχεδίαζαν να συνεργαστούν με Ρώσους κατασκόπους εναντίον των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έγγραφο αναφέρει πως υποκλοπές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών «έπιασαν» την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) – πρόκειται για τον διάδοχο της KGB – να ισχυρίζεται ότι αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΑΕ συμφώνησαν σε αυτό το σχέδιο.

Πάντως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστήριξαν πως οι ισχυρισμοί αυτοί είναι απόλυτα ψευδείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας