Τουρκικά ΜΜΕ: “Επεισόδιο” στο Φαρμακονήσι με εμπλοκή ελληνικού και τουρκικού σκάφους

793

Oι Τούρκοι ισχυρίζονται πως έλαβε χώρα επεισόδιο στο Φαρμακονήσι μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με το Anadolu, και όπως καταγγέλλει η τουρκική πλευρά –χωρίς να επιβεβαιώνεται από την Ελλάδα – σκάφος του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας παρενόχλησε ιστιοπλοϊκό και αμέσως στο σημείο βρέθηκε σκάφος του τουρκικού Λιμενικού.

Η ανακοίνωση της διοίκησης του Λιμενικού Σώματος της Τουρκίας, αναφέρει πως το επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας, στις 8:50, στο Φαρμακονήσι, με τους Τούρκους να παρουσιάζουν οπτικοακουστικό υλικό.

Πρόκειται για τον πρώτο ιστιοπλοϊκό αγώνα «51rst Turkish Naval Forces Cup» (51ο Κύπελλο των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας) και τις διαδρομές του στις θαλάσσιες περιοχές πέριξ των νησιών του Βόρειου και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου

Οι Τούρκοι ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη, ενώ στη διαγωνιστική διαδρομή περιλαμβάνονται σημεία κοντά στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο και την Καλόλιμνο, με τερματισμό στην πόλη Turgutreis, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη χερσόνησο της Αλικαρνασσού.

Ακολούθως, ο δεύτερος ιστιοπλοϊκός αγώνας, με ονομασία «IRC Turkish Championship», δηλαδή των Τουρκικών Δυνάμεων Ασφαλείας Ακτών, θα διεξαχθεί από τις 27-29 Ιουλίου, με αφετηρία την Αλικαρνασσό.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί

Η ανακοίνωση από τη πλευρά της γειτονικής χώρας σημειώνει:

«Έγινε απόπειρα παρενόχλησης ιστιοφόρου που συμμετείχε στον «Ναυτικό Αγώνα Ανοιχτής Θάλασσας» 3,8 ναυτικά μίλια (περίπου 7 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά από το Φαρμακονήσι από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής εκδιώχθηκε από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Με τους ελιγμούς πρόληψης που πραγματοποιήθηκαν με το σκάφος που ανήκει στη Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το ελληνικό σκάφος αποτράπηκε και απομακρύνθηκε από την περιοχή».

Ο προπονητής ιστιοπλοΐας και καπετάνιος, Murat Tan, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «απέτρεψαν (σ.σ. η τουρκική ακτοφυλακή) έναν κίνδυνο για τη ζωή τους, καθώς το σκάφος τους παρενοχλήθηκε από το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος».

«Μόλις τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής τούς είδαν να μας πλησιάζουν, ήρθαν γρήγορα σε βοήθεια. Δεν ξέρουμε γιατί. Το σκάφος μας είναι το μοναδικό σκάφος με κόκκινη σημαία, ίσως γι’ αυτό συνέβη» είπε αναφερόμενος στο χρώμα της τουρκικής σημαίας.

Ρεκόρ παραβιάσεων τριμήνου πάνω από το Αιγαίο

Την ίδια στιγμή, κρεσέντο τουρκικών παραβιάσεων καταγράφηκε την Τρίτη πάνω από το Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, οι παραβιάσεις ανήλθαν σε 80, με 37 από αυτές να γίνονται από μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 43 από μη επανδρωμένα UAV (drones).

Πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας πέταξαν σε σχηματισμούς επτά τουρκικά F-16 και μεμονωμένα δύο UAV.

Συνολικά, 17 αεροσκάφη προχώρησαν σε παραβιάσεις, ενώ τέσσερα από αυτά ήταν οπλισμένα. Σημειώθηκαν, μάλιστα, και τρεις εμπλοκές.

Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας