Ted Malloch: Να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Οι ΗΠΑ υπονομεύουν την Γερμανική Ευρώπη

1945
Ted Malloch

Υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, την οποία μάλιστα εκτιμά ότι η χώρα θα ζητήσει από μόνη της σε ένα ή ενάμιση χρόνο το πολύ, τάσσεται ο προτεινόμενος νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Ted Malloch. Το πρόβλημα, ωστόσο, σημειώνει στη συνέντευξή του στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ (στον Αλέξη Παπαχελά), είναι «ποιος και πώς θα διαχειριστεί τη μετάβαση», που, όπως αναφέρει, είναι «πολύ σημαντική ερώτηση για το άμεσο μέλλον».
Ο κ. Μάλοχ διευκρινίζει ότι την άποψή του δεν την έχει συζητήσει με κανέναν στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ή Οικονομικών, ωστόσο θυμίζει ότι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ πριν από ένα χρόνο είχε τουιτάρει ότι «οι Ελληνες χάνουν τον χρόνο τους στην Eυρωζώνη». Σημειώνει ότι συμφωνεί με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο και μάλιστα, συνεχίζει, «αν κάτι τέτοιο είχε γίνει πριν από τέσσερα χρόνια, θα ήταν και πιο απλό».
Εκτιμά ότι «σίγουρα θα υπάρχει Ευρώπη» (αν και διαφορετική απ’ αυτήν που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα), ωστόσο εκφράζει τις αμφιβολίες του για το αν θα υπάρχει Ευρωζώνη. Συνδέει μάλιστα την εκτίμηση αυτή με το Brexit και σημειώνει ότι η ύπαρξη της Ευρωζώνης θα κριθεί τον επόμενο ενάμιση χρόνο το πολύ. Προαναγγέλλει δε μια «διαφορετική σχέση των ΗΠΑ με την Ευρώπη». Οπως το θέτει, «θα θέλαμε να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη στην Ευρώπη να παίρνουν δημοκρατικές αποφάσεις για τα ίδια».
Οσο για την Ελλάδα, πιστεύει ότι «οι πιθανότητες είναι ισχυρότερες ότι από μόνη της θα αποφασίσει να εγκαταλείψει το ευρώ». Πιστεύει ότι όλα θα κριθούν από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ότι εάν το Ταμείο δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και δεν υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, «οδηγούμαστε σε τροχιά σύγκρουσης του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους πιστωτές». Αυτό με τη σειρά του εκτιμά ότι σημαίνει πως «η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει να φύγει από το ευρώ», όπως σημειώνει. Επισημάνει ότι τα προγράμματα λιτότητας αποδείχθηκαν αποτυχημένα και πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «μη βιώσιμη». Και καταλήγει: «Θα πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο χειρότερη θα μπορούσε να είναι η κατάσταση από αυτό που συμβαίνει τώρα», αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ..
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν τα πρώτα δύο χρόνια την Ελλάδα για μια τέτοια μετάβαση, απαντά ότι η χώρα χρειάζεται «μεταρρυθμίσεις, αναδιάρθρωση του χρέους», κάτι που, όπως λέει, «οι ιθύνοντες στη Γερμανία κι αλλού δεν μπορούν να αποδεχθούν γιατί θα σήμαινε “κούρεμα” για τους δανειστές και για τις γερμανικές τράπεζες, και, σύμφωνα με τη δική μου οπτική, επιστροφή στη δραχμή».
Τι θα ρωτούσε τον Ελληνα πρωθυπουργό; «Πώς μπορείτε να αυξήσετε τη δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα; Πώς μπορείτε να πετύχετε μείωση της φορολογίας; Πώς μπορείτε να κάνετε την οικονομία πιο ανταγωνιστική;», είναι μερικά από τα ερωτήματα –οικονομικής και όχι πολιτικής φύσεως, όπως παραδέχεται ο ίδιος– που θα έθετε στον Αλέξη Τσίπρα. Για τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο γνώρισε πριν από 20 χρόνια στη Φλόριντα, λέει ότι είναι άνθρωπος «της πράξης». Oπως επισημαίνει, «φτιάχνει λίστες και προσπαθεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που τοποθετεί σε αυτές τις λίστες».
Νέες δυνατότητες για μια Ελλάδα εντός ευρωζώνης
Η ρητορική Malloch εκπορεύεται φυσικά από τη νέα αμερικάνικη πολιτική, όπως αυτή φαίνεται να διαμορφώνεται από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ δεν ευνοούν τώρα την Γερμανική ευρωζώνη και ΕΕ, κάτω από την ομπρέλα των οποίων αναπτύχθηκαν.
Αντίθετα, η νέα αμερικάνικη πολιτική επιδιώκει την αποδυνάμωση αν όχι και διάλυση της ευρωζώνης, ίσως και της ΕΕ.
Το πλήγμα από τη νέα αμερικάνικη πολιτική για τη Γερμανία θα είναι βαρύτατο, αν και οφείλουμε να πούμε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν την παλιά αδιαφιλονίκητη παντοδυναμία, η οποία μάλλον έχει χαθεί δια παντός, όσο και αν το Τραμπ θα επιχειρήσει με τη νέα πολιτική του να την επαναφέρει.
Αν και είναι προφανές, λοιπόν, ότι η θέση του Malloch για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υπαγορεύεται από τις σκοπιμότητες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σε αυτή τη φάση, αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι τα επί της ουσίας επιχειρήματα του, δεν ευσταθούν και είναι για πέταμα.
Ο Malloch έχει δίκιο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει μέλλον εντός ευρώ, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της διαμάχης ΕΕ και ΔΝΤ.
Αν κάτι έχει σημασία για την Ελλάδα και μάλιστα εξαιρετική σημασία, είναι ότι μια έξοδος σήμερα της χώρας μας από την ευρωζώνη δεν θα έβρισκε μπροστά της ένα “διεθνές τείχος” όπως πριν αλλά θα συναντούσε κάποιας μορφής “υποστήριξη” από πέραν της Γερμανίας δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, και με άλλους όρους η Ρωσία.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να τολμήσει να κάνει μια καινούργια αρχή με το εθνικό της νόμισμα και την επαναθεμελίωση της οικονομίας της σε νέα βάση με ένα βιώσιμο, δίκαιο καινοτόμο και ανταγωνιστικό οικονομικό πρότυπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας