Τα ρουμέικα των Ελλήνων Αζοφικής–Διάλεξη για μια υπό εξαφάνιση γλωσσική ποικιλία

908

Τα ρουμέικα (ή μαριουπολίτικα), την ιστορία τους, στερεοτυπικές εκφράσεις και κείμενα προφορικής παράδοσης είναι το αντικείμενο μιας ακόμα διάλεξης στον 4ο Κύκλο Τηλεδιαλέξεων με τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ομιλήτριες η δρ Ιουλία Ζαρίκοβα και η δρ Ιουλία Λαμπέτσκα, αναπληρώτριες καθηγήτριες στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης, την Παρασκευή 5 Μαΐου.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάλεξης θα παρουσιαστεί εν συντομία η ιστορία της έρευνας των ρουμέικων, της γλωσσικής ποικιλίας που ομιλείται από ένα μέρος των Ελλήνων της Αζοφικής και απειλείται με εξαφάνιση. Θα γίνει η ανάλυση των φρασεολογικών μονάδων (στερεότυπων εκφράσεων) της ρουμέικης, της ουκρανικής και της νεοελληνικής γλώσσας.

Οι δύο ομιλήτριες θα αναφερθούν σε στερεότυπες εκφράσεις και θα καθορίσουν τα είδη των ενδογλωσσικών αντιστοιχιών των στερεότυπων εκφράσεων – φρασεολογικά ισοδύναμα, φρασεολογικά ανάλογα και φρασεολογικές μονάδες που δεν έχουν ούτε ισοδύναμα ούτε ανάλογα.

Στη διάλεξη θα γίνει επίσης μια σύντομη επισκόπηση των ειδών της ρουμέικης προφορικής παράδοσης που έχουν αποτελέσει αντικείμενο φιλολογικής και γλωσσολογικής έρευνας –του παραμυθιού και του δημοτικού τραγουδιού–, και θα προσδιοριστεί η θέση των εξεταζόμενων παραμυθιών στην ελληνική παραμυθιακή παράδοση, καθώς και οι ιδιαιτερότητες των γραπτών κειμένων των παραμυθιών σε σχέση με τα προφορικά κείμενα.

Η διάλεξη θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στο σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας