Στο τέλος ο Erdogan τα παίρνει όλα: F35 και F16

547
Erdogan τα παίρνει όλα: F35 και F16

Η ελληνική κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις και διευρύνει την εμπλοκή της στον πόλεμο, στέλνοντας βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία – Της γυρνούν την πλάτη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ

Για ακόμα μία φορά η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις στην περιοχή της, την ίδια στιγμή που η Τουρκία κερδίζει πόντους με κάθε της κίνηση. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά ικανοποιεί τις αμερικανικές απαιτήσεις και εμπλέκεται όλο και περισσότερο στον πόλεμο της Ουκρανίαςπροκαλώντας τη Ρωσία, η τουρκική πλευρά έχει επιδοθεί σε ένα ανελέητο «παζάρι», που ξέρει και πως να κερδίσει.
Από τη μια πλευρά, λοιπόν, είναι η Αθήνα που λέει «ναι» στις αμερικανικές απαιτήσεις, μετατρέπει την Αλεξανδρούπολη σε κόμβο μεταφοράς δυνάμεων ενίσχυσης του ΝΑΤΟ και στέλνει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία. Κι όλα αυτά χωρίς κανένα «αντάλλαγμα». Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η Άγκυρα που λέει «όχι» σε όλα κερδίζοντας συνέχεια «έδαφος». Λέει «όχι» στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, λέει «όχι» στην εμπλοκή της στον πόλεμο στην Ουκρανία, διατηρεί τους ρωσικούς S-400 στο έδαφος της και «ακυρώνει» τον Μητσοτάκη με ιδιαίτερα προσβλητικές δηλώσεις.
Η διαφορά είναι ότι ο Erdogan -σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- παρά τους εκβιασμούς, δεν χάνει τίποτα απολύτως. Αντιθέτως κερδίζει και επιβεβαιώνει τη θέση του «μεγάλου παίχτη» στην περιοχή… Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Τουρκία και τα F-16 θα πάρει, αλλά και τα F-35 (αργότερα, όμως). Και βέβαια παρά το γεγονός ότι δεν έχει υποκύψει σε καμία αμερικανική απαίτηση, η Ουάσιγκτον δεν της έχει γυρίσει την πλάτη. Αντιθέτως, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αρνούνται να εκφράσουν τη στήριξη τους στην ελληνική κυβέρνηση… Έτσι σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει κλιμακώσει -σε επικίνδυνο επίπεδο- τις προκλήσεις αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία και βγάζοντας τουρκικό ερευνητικό στο Αιγαίο εν μέσω άσκησης του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, ΗΠΑ και EE απαντούν: «Βρείτε τα», παρά το γεγονός ότι έχουν προηγηθεί οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.
Για την ιστορία επισημαίνεται ότι την αποστολή βαρύ οπλισμού στην Ουκρανία αποκάλυψε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας και όχι ο Έλληνας υπουργός Άμυνας…

Κίνδυνος για ατύχημα στο Αιγαίο

Με μια προκλητική NAVTEX, που εξέδωσε η υδρογραφική υπηρεσία Σμύρνης, η Τουρκία βγάζει στην καρδιά του Αιγαίου το ερευνητικό πλοίο Yunus. Συγκεκριμένα, έχει δεσμεύσει περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο για τις 25 και 26 Μαΐου για θαλάσσιες έρευνες (χωρίς να έχει διευκρινίσει).
Ωστόσο, οι έρευνες του Yunus συμπίπτουν χρονικά με τη μεγάλη ετήσια άσκηση «Καταιγίδα» του Πολεμικού Ναυτικού. Έτσι τη στιγμή που ο ελληνικός στόχος βρίσκεται ανεπτυγμένος απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο, το τουρκικό ερευνητικό θα πραγματοποιεί… έρευνες. Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος για… ατύχημα έχει σημάνει συναγερμό. Μάλιστα, στο υπουργείο Εξωτερικών, στο Πεντάγωνο αλλά και στο προσωπικό επιτελείο του πρωθυπουργού ακούγεται η άποψη ότι το καλοκαίρι θα είναι θερμό.

Η Τουρκία θα λάβει και τα F-16 και τα F-35

«Δυστυχώς της βγαίνει πάντα. (Η ιστορία) έχει δείξει ότι η Τουρκία ξέρει να παίζει τους εκβιασμούς». Αυτή ήταν η απάντηση του πρώην υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, στην ερώτηση εάν η Τουρκία θα καταφέρει κάτι από αυτή την τακτική. Ο ίδιος δεν απέκλεισε να καταφέρει, τελικά, η Άγκυρα να έρθει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16 ενώ για τα F-35 είπε ότι «κάποια ώρα, κάποια στιγμή θα τα πάρουνε».
Ειδικά για τα F-16 η εφημερίδα Cumhuriyet αποκάλυψε ότι η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον υπέγραψε σύμβαση με τη συμβουλευτική εταιρεία Friedlander στις αρχές του 2022 για να ασκήσει πιέσεις στο Κογκρέσο για λογαριασμό της Τουρκίας. H εταιρεία ανήκει στον Ezra Friedländer, ηγετική φυσιογνωμία της ορθόδοξης εβραϊκής κοινότητας της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία ασκεί πιέσεις και στις δύο πλευρές του Κογκρέσου και της Γερουσίας των ΗΠΑ για την Τουρκία.
Στις 11 Φεβρουαρίου, αξιωματούχοι της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον συναντήθηκαν διαδικτυακά με συμβούλους 45 μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Στις 14 Μαρτίου, με τη μεσολάβηση της συγκεκριμένης εταιρείας, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, Murat Mercan, φιλοξένησε περισσότερους από 100 συμβούλους μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην πρεσβευτική κατοικία.
Είναι προφανές ότι σε βάθος χρόνου, η Τουρκία θα λάβει και τα F-16 και τα F-35, ενισχύοντας -στρατιωτικά- τη θέση της έναντι της Ελλάδας.

Η Ελλάδα εμπλέκεται περισσότερο στον πόλεμο…

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα στείλει επιπλέον οπλισμό στην εμπόλεμη Ουκρανία. «Σήμερα, πολλές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών που είναι ζωτικής σημασίας, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία» δήλωσε ο Austin. Όπως προκύπτει, πρόκειται για βαρύ οπλισμό, συμφωνία για την οποία -σημειωτέον- δεν έχει ενημερωθεί ότι η Βουλή και όπως -επίσης- προκύπτει «έκλεισε» κατά τις πρόσφατες επαφές της ελληνικής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον.

…χωρίς ανταλλάγματα

Κι όλα αυτά, χωρίς η Αθήνα να έχει κερδίσει το παραμικρό. Μάλιστα, εκεί που η ελληνική πλευρά έχει ανάγκη την αμερικανική στήριξη, δηλ. τις τουρκικές προκλήσεις, η απάντηση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είναι: «Βρείτε τα».
«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν τη ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση» απάντησε ο εκπρόσωπος του State Department, Ned Price, σε ερώτηση με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του Erdogan.
Την ίδια στιγμή, ο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, προέβη σε μια ιδιαίτερα φιλοτουρκική δήλωση, επισημαίνοντας ότι «κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία», αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες της Άγκυρας, σε σχέση με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
«Ουδέν σχόλιο» και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Erdogan που επιτέθηκε προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Dana Spinant, αρκέστηκε να απαντήσει ότι «σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή».
Για την ιστορία, σημειώνεται ότι στην Αθήνα βρίσκονται ήδη στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα JSF PO (Joint Strike Fighter Program Office) για την κατασκευή των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας