Spiegel για Ερντογάν: «Είναι διπλός πράκτορας-Η Συμμαχία να έρθει σε ρήξη»

727

Το βέτο παραμένει – Τί απαίτησε

Διάγγελμα Ρ.Τ.Ερντογάν είχαμε πριν λίγο με αφορμή την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Το διάγγελμα μπορεί να χαρακτηριστεί και ως “αποχαιρετιστήριο” που θα μείνει στην Ιστορία.

Ο Ερντογάν αφού συνόψισε όλα τα προβλήματα μεταξύ ΝΑΤΟ-Τουρκίας τα τελευταία 40(!!) έτη, εξαπολύοντας σφοδρές κατηγορίες κατά της Συμμαχίας και δυτικών χωρών, ζήτησε να εκπληρωθούν άμεσα οι όροι του.

Αν δεν εκπληρωθούν, Σουηδία και Φινλανδία δεν μπαίνουν. Όμως το να εκπληρωθούν αυτά που απαιτεί ο Ερντογάν είναι σχεδόν αδύνατον, καθώς πρέπει να περάσουν νόμοι από τα κοινοβούλια των χωρών, το ΝΑΤΟ να αλλάξει πολιτική, το ίδιο και οι ΗΠΑ και το Κογκρέσο να αλλάξει επίσης τους νόμους του!

Πρόκειται για την ταπείνωση του δυτικού κόσμου!

Και αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος.

Είναι πλέον φανερό πως αν ο Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές του 2023, έχει φύγει από το ΝΑΤΟ. Μέχρι τότε θα εκμεταλλεύεται την ανοχή και θα σαμποτάρει εκ των έσω την Συμμαχία.

Μάλιστα ακόμη και το Der Spiegel έφτασε να χαρακτηρίζει τον Ερντογάν “διπλό πράκτορα” ζητώντας από το ΝΑΤΟ “να έρθει σε άμεση ρήξη με την Τουρκία”.

Ερντογάν: “Να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον μας”

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε:

«Ενώ ο ζωτικός ρόλος που παίζουμε στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είμαστε μέλη είναι προφανής , συνεχίζουμε να συζητάμε με κάποιους συμμάχους μας για την άρση των κυρώσεων.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις κυρώσεις εναντίον μας, ειδικά από τη Σουηδία αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτές.

Έχουμε δώσει πολύ δύσκολους αγώνες για όλα μας τα επιτεύγματα, πχ στο Μαντζικέρτ. Κατακτήσαμε τη νίκη σε όλες τις επιθέσεις κατά της ανεξαρτησίας και του μέλλοντός μας σε κάθε περίοδο της ιστορίας, ξεκινώντας από την Τουρκία μέχρι το Τσανάκκαλε και τον Εθνικό Αγώνα, με την ψυχή και το αίμα μας.

Διεξάγουμε αγώνα απέναντι στην αυτονομιστική τρομοκρατία τα τελευταία 40 χρόνια, θάψαμε χιλιάδες παιδιά της χώρας μας στην ακμή της ζωής τους.

“Πήραν τα αντιαεροπορικά συστήματα από την χώρα μας”

“Δεν θα ξεχάσαμε ποτέ τις άδικες και παράνομες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο” τόνισε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και πρόσθεσε:

“Στοχοποιηθήκαμε λόγω των νόμιμων διασυνοριακών επιχειρήσεων εναντίον τρομοκρατών που άρπαζαν τη ζωή, την περιουσία και την ελευθερία του λαού μας. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των εποχών που πολεμούσαμε σώμα με σώμα εναντίον του DAESH στο έδαφος, υπήρχαν κατηγορίες που δεν είχαν νόημα, συκοφαντίες.

“Εξόπλισαν τους Κούρδους εναντίον μας”

Τις μέρες που αγωνιζόμασταν και δεχόμασταν τρομοκρατικές επιθέσεις με ρουκέτες με στόχο τις παραμεθόριες επαρχίες μας, τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα αεράμυνας έφυγαν από τη χώρα μας. Τα πήραν.

Όπλα και χρήματα που δεν μας δόθηκαν, παραδόθηκαν όμως σε αιματηρές τρομοκρατικές οργανώσεις, δωρεάν, με το πρόσχημα της μάχης κατά του DEASH. Μεταφέρθηκαν με δεκάδες χιλιάδες φορτηγά όπλα.

“Ήθελαν να είμαστε περικυκλωμένοι από έναν διάδρομο τρόμου» είπε μιλώντας για τα νότια σύνορα της Τουρκίας

“Υποδέχονται και προστατεύουν τους Γκιουλενιστές”

Αναφερόμενος στη νύχτα της 15ης Ιουλίου, ο Ερντογάν είπε:

«Τους απατεώνες του Φ.Γκιουλέν που απείλησαν τη δημοκρατία μας και σκότωσαν 251 παιδιά μας, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ξεκινώντας από τους γείτονές μας, τους προστατεύουν, τους φυλάσσουν και τους πατρονάρουν.

Αυτά τα κράτη, τα οποία έχουν δημιουργήσει απίστευτα εμπόδια στους πολίτες μας σχετικά με τα ζητήματα βίζας, αγκάλιασαν τους εχθρούς της δημοκρατίας και τους ανθρώπους αυτούς χωρίς δισταγμό.

Με κόκκινα χαλιά υποδέχθηκαν τους ηγέτες του τρόμου, που σφαγιάζουν χιλιάδες αθώους ανθρώπους στη Συρία. Φιλοξενήθηκαν από δυτικούς ηγέτες σε προεδρικά ανάκτορα. Όσοι μιλούν συνεχώς για δικαιοσύνη και δημοκρατικές αξίες στις συναντήσεις τους μαζί μας δεν ντρέπονταν να τιμήσουν τους δολοφόνους με ματωμένα χέρια».

“Δεν λάβαμε υποστήριξη επί 40 χρόνια”

Η Τουρκία δεν έλαβε την υποστήριξη που περίμενε από τους συμμάχους της, ούτε στην κάλυψη των αμυντικών της αναγκών, ούτε στις νόμιμες διασυνοριακές της επιχειρήσεις, ούτε στον 40ετή αγώνα της κατά της τρομοκρατίας.

Πέρα από τη στήριξη και τη συνεισφορά, η χώρα μας έχει συχνά εκτεθεί σε σιωπηρές και ανοιχτές κυρώσεις, εμπάργκο, απειλές, πιέσεις, εκβιασμούς.

Το διπλό μέτρο, το οποίο γνωρίζουμε πολύ καλά σε αυτή τη διαδικασία, το βιώνουμε συχνά. Παρά τα κρίσιμα γεγονότα που διαδραματίζονται στην περιοχή μας, βλέπουμε ότι διατηρείται επίμονα η ίδια στάση, ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Ενώ ο ζωτικός ρόλος που διαδραματίζουμε στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είμαστε μέλη είναι προφανής, εξακολουθούμε να μιλάμε για άρση των κυρώσεων με ορισμένους από τους συμμάχους μας. Δεν μπορούμε να παραμερίσουμε τις τρέχουσες κυρώσεις εναντίον μας από τη Σουηδία. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτά.

“Εκπληρώστε όλα μας τα αιτήματα”

Στην περίοδο κατά την οποία η αλληλεγγύη στη συμμαχία πρέπει να διατηρηθεί στο υψηλότερο επίπεδο, η πολιτική της σύγκρουσης θα πρέπει να εγκαταλειφθεί και να εκπληρωθούν οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας, ιδίως η υποστήριξη και οι κυρώσεις στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. 

«Πιστεύουμε ότι μια πολιτική διεύρυνσης που δεν δίνει σημασία σε βασικές ευαισθησίες ασφαλείας δεν θα κάνει καλό ούτε για εμάς ούτε για το ΝΑΤΟ».

Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα και όχι διπλωματικές δηλώσεις” κατέληξε ο Ερντογάν.

Δείτε το βίντεο

Der Spiegel: Το ΝΑΤΟ πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με την Τουρκία

Σε μια τουλάχιστον περίεργη παρέμβαση, το γερμανικό ΜΜΕ Der Spiegel καλεί το ΝΑΤΟ να έρθει σε ανοιχτή ρήξη με την Τουρκία.

“Το ΝΑΤΟ πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν λόγω της απροθυμίας του να εγκρίνει την άνευ όρων την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον οργανισμό” αναφέρει στο άρθρο του ο Maximilian Popp, δημοσιογράφος της γερμανικής έκδοσης Der Spiegel.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας εμποδίζει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς προσπαθεί να διαπραγματευτεί τα ανταλλάγματα. Η Άγκυρα θέλει να άρει τους περιορισμούς στις προμήθειες όπλων, καθώς και την έκδοση στην Τουρκία υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

“Διπλός πράκτορας ο Ερντογάν”

Ο  Maximilian Popp τονίζει στο άρθρο ότι “ο αρχηγός του τουρκικού κράτους εμπόδισε εσκεμμένα τη διαδικασία εισδοχής των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν προσπαθεί να πάρει μια προσοδοφόρα προσφορά με αντάλλαγμα τη συγκατάθεσή του.

«Το ΝΑΤΟ θα κάνει το σωστό αν δεν υποκύψει στις απαιτήσεις του Ερντογάν. Τα τελευταία χρόνια, ο Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν διπλός πράκτορας.

Για παράδειγμα, η Τουρκία αγόρασε όπλα από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά ταυτόχρονα απείλησε την Ελλάδα με πόλεμο”.

“Ο Ερντογάν θα αποθρασυνθεί περαιτέρω”

Ο Ποπ πιστεύει ότι λόγω της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, ο πρόεδρος της χώρας φοβάται ότι θα χάσει τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο. Επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, τους επόμενους μήνες, ο Ερντογάν θα είναι «ακόμα πιο θρασύς» στην αλληλεπίδραση με τις δυτικές χώρες.

“Το ΝΑΤΟ πρέπει να σταματήσει τις «εκβιαστικές προσπάθειες» της Άγκυρας, γιατί διαφορετικά θα δημιουργούσε ένα «επικίνδυνο προηγούμενο.

«Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επιτρέψει στη συμμαχία να γίνει χώρος εκβιασμού. Είναι καλύτερα να ρισκάρουμε μια σύγκρουση με τον Ερντογάν», γράφει ο Ποπ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας