Σκηνές «Αποκάλυψης» στη Χαβάη-Τους 89 έφτασαν οι νεκροί από τις πυρκαγιές

9676

Τους 89 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από τις πυρκαγιές που έπληξαν το νησί του Μάιου, στη Χαβάη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζον Γκριν, ό οποίος πρόσθεσε όμως ότι ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί κι άλλο καθώς έχουν καεί πάνω από 1.000 σπίτια και οι διασώστες συνεχίζουν να ερευνούν τα αποκαΐδια.

«Έχουμε καταμετρήσει 89 νεκρούς», δήλωσε ο Γκριν χθες το απόγευμα (τοπική ώρα, Κυριακή πρωί ώρα Ελλάδας). «Θα συνεχίσει να αυξάνεται. Θέλουμε ο κόσμος να προετοιμαστεί γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι, ακόμα σε κατάσταση σοκ, αρχίζουν να βλέπουν την έκταση της καταστροφής στη Λαχέινα.

«Καταστράφηκαν όλα, όλα. Η καρδιά μου ραγίζει», λέει ο 80χρονος Αντονι Γκαρσία, που επέλεξε την Λαχέινα ως τόπο κατοικίας εδώ και 30 χρόνια. Γύρω του, οι επιζήσαντες ψάχνουν στις στάχτες με την ελπίδα να βρουν φωτογραφίες ή αντικείμενα.

Από τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που έδιναν τον χαρακτήρα της παραθεριστικής πόλης των 13.000 κατοίκων δεν έχει μένει σχεδόν τίποτα.

Μέσα σε αυτό το τοπίο του ολέθρου, οι κάτοικοι προσπαθούν να καταλάβουν πώς η τραγωδία αυτή μπόρεσε να λάβει τέτοιες διαστάσεις. Το ίδιο και η δικαιοσύνη, διατάσσοντας έρευνα για την διαχείριση της κρίσης από τις τοπικές αρχές.

Στο Μάουι σημειώθηκαν πολλές διακοπές ρεύματος κατά την διάρκεια της κρίσης και ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 911 σταμάτησε να λειτουργεί σε ορισμένα τμήματα του νησιού, ενώ οι σειρήνες συναγερμού για πυρκαγιά δεν ενεργοποιήθηκαν.

Αναμφίβολα στην Χαβάη η καταμέτρηση δεν έχει τελειώσει. Ομάδες έρευνας και διάσωσης, με την βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων, έχουν φθάσει στο Μάουι για να αναζητήσουν θύματα.

Η αμερικανική κοινωνία είναι εξοργισμένη με την κυβέρνηση Μπάιντεν καθώς υποτίθεται πως οι ΗΠΑ είναι η ισχυρότερη χώρα του πλανήτη και δεν μπόρεσαν να σώσουν τον εξωτικό παράδεισο της Χαβάη.

Πλάνα από την αρχική έναρξη των πυρκαγιών στη Lahaina, του Maui.

Η επίσημη αιτία δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα, αλλά έχουν ήδη ξεκινήσει ομαδικές αγωγές από πολλά δικηγορικά γραφεία, μηνύοντας τις τοπικές εταιρείες κοινής ωφέλειας και ηλεκτρικής ενέργειας για την ευθύνη τους στην τραγωδία.

Η ομαδική αγωγή ισχυρίζεται ότι η πυρκαγιά προκάλεσε την πτώση γραμμών ηλεκτρικού ρεύματος που κατείχαν και λειτουργούσαν οι MECO, HECO, HELCO και HEI.

«Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας απέτυχαν επίσης να απενεργοποιήσουν τις γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος πριν από την πυρκαγιά, παρά τις προειδοποιήσεις πριν από μέρες ότι οι ισχυροί άνεμοι από τον τυφώνα Ντόρα θα δημιουργούσαν «υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς».

Την ημέρα της πυρκαγιάς, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για ισχυρούς ανέμους και προειδοποίησε για κόκκινη σημαία».

Οικογένειες επιβίωσαν από την πυρκαγιά παραμένοντας μέσα στα νερά του Ειρηνικού Ωκερανού για παραπάνω από 5 ώρες, θυμίζοντας την ελληνική τραγωδία με την πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε 102 ζωές, όταν άνθρωποι είχαν καταφύγει στην θάλασσα στο Κόκκινο Λιμανάκι για να μην καούν ζωντανοί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας