Σφοδρές οδομαχίες: Οι Ρώσοι μπαίνουν στην βιομηχανική Ζώνη του Bakhmut

1647

Οι ουκρανικές δυνάμεις εκκενώνουν αμάχους από τις περιοχές του Bakhmut που ελέγχουν καθώς προετοιμάζονται για την τελευταία πράξη του δράματος.

Το ουκρανικό Στρατηγείο μεταφέρθηκε εκτός πόλης με το Κίεβο να ετοιμάζει την αμυντική θωράκιση του Chasiv Yar και των περιχώρων του συμπεριλαμβανόμενής της Novodmitrovka. Η απώλεια των οικισμών Berkhovka και Yahidne σημαίνει πως η πόλη περικυκλώνεται και από τα δυτικά.

Παράλληλα ουκρανικές μονάδες στέλνονται προς τις περιοχές Zaliznyansky και Minkovka καθώς το Κίεβο φοβάται ρωσική προέλαση και προς την κατεύθυνση.

Στις ΗΠΑ υπάρχει έντονη κινητικότητα με τον Τ.Μπάιντεν να δηλώσει πως οι “επόμενες ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες για την Ουκρανία”. 

Οι δυνάμεις της Wagner προχωρούν από βορρά και έχουν σχεδόν φτάσει το βιομηχανικό συγκρότημα AZOM το οποίο εκτείνεται μέχρι το κέντρο της πόλης. Οι “Βαγκνερίτες” δεν φαίνεται να βρίσκουν ισχυρή ουκρανική αντίσταση.

Σύμφωνα με τους Ρώσους, το εργοστάσιο επεξεργασίας μετάλλων AZOM μπορεί να συγκριθεί με το Azovstal όσον αφορά την πολυπλοκότητα της επίθεσης. Διαθέτει υπόγειες εγκαταστάσεις και ορυχεία βάθους δεκάδων μέτρων, που μπορούν να γίνουν καταφύγιο για το Ουκρανικό προσωπικό και τον εξοπλισμό τους.

Η Wagner αφήνει διέξοδο διαφυγής στις ουκρανικές δυνάμεις;

Οι ρωσικές δυνάμεις αφήνουν εσκεμμένα διέξοδο διαφυγής στις ουκρανικές μονάδες που εγκλωβίζονται στο Bakhmut αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, οι ρωσικές δυνάμεις δεν θέτουν υπό τον έλεγχο τους έναν συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο αν και βρίσκονται κοντά και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Τα ρωσικά ΜΜΕ επικαλούνται ουκρανικές πηγές λέγοντας πως “Ουκρανοί που βρίσκεται στην πόλη Bakhmut υποπτεύονται ότι η Wagner PMC δεν έθεσε εσκεμμένα υπό τον έλεγχο της μία οδό ανεφοδιασμού και διαφυγής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας”.

Οι Ρώσοι περιμένουν να αποχωρήσουν μόνοι τους οι Ουκρανοί;

Προαναγγέλλει αποχώρηση από Bakhmut ο Ζελένσκι!

Την αποχώρηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από το Bakhmut όπου εδώ και μήνες μαίνονται σφοδρότατες μάχες με τεράστιες απώλειες στρατιωτών και από τις δύο πλευρές προαναγγέλλει ο Ουκρανός πρόεδρος, Β.Ζελένσκι, ο οποίος υποστήριξε πως ο ουκρανικός στρατός θα υπερασπιστεί την πόλη, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος.

Σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Ζελένσκι φαίνεται πως αρχίζει να συμμερίζεται τη συμβουλή πολλών Δυτικών, κυρίως των Αμερικάνων, οι οποίοι τον προτρέπουν να εγκαταλείψει το Bakhmut.

«Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη πόλη.

Στην πραγματικότητα, όπως αρκετές άλλες στο Ντονμπάς, έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή από τους Ρώσους.

Είναι σημαντικό για εμάς να την υπερασπιστούμε, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος και όχι αν πρόκειται να σκοτωθούν όλοι» ανέφερε ο Zελένσκι, αν και το Bakhmut θεωρείται μια πόλη εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας για την εξέλιξη των στρατιωτικών συγκρούσεων στο Ντονμπάς και ιδιαίτερα στην επαρχία του Ντονέτσκ, μια και μετά τον έλεγχο της ανοίγει ο δρόμος για τις άλλες στρατηγικής σημασίας πόλεις όπως είναι το Kramatorsk και το Slavyansk.

Εκτιμάται πως πλέον, στην πόλη έχουν απομείνει λιγότεροι από 5.000 πολίτες.

«Θα αντισταθούμε και στο μεταξύ θα προετοιμάσουμε την επόμενη αντεπίθεση» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, αντιλαμβανόμενος πως δεν θα αργήσει η στιγμή που το Bakhmut θα πέσει στα χέρια των Ρώσων, οι οποίοι πολιορκούν την πόλη από τον περασμένο Ιούλιο.

Πάντως τις εισηγήσεις των Δυτικών απορρίπτουν πολλοί Ουκρανοί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να εγκαταλειφθεί στη μοίρα του το Bakhmut, καθώς όπως υποστηρίζουν χάρη στις φυσικές οχυρώσεις – ποτάμια, δάση – οι Ουκρανοί έχουν μπορέσει να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στο ρωσικό στράτευμα.

Δείτε βίντεο

Παραδοχή Ουκρανών: Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση – Κάθε λεπτό έχουμε απώλειες

Τη δραματική κατάσταση, που βιώνουν οι Ουκρανοί στρατιώτες στο περικυκλωμένο Bakhmut περιέγραψε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων, όπως μεταδίδει το Ria Novosti.

Η κατάσταση στην περιοχή του Bakhmut είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον ουκρανικό στρατό, κάθε λεπτό υφίσταται απώλειες, είπε ο διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με το διακριτικό κλήσης Magyar σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram της UNIAN.

Η κατάληψη του θα καταστήσει δυνατή την αποκοπή της τελευταίας οδού ανεφοδιασμού για τα ουκρανικά στρατεύματα στην πόλη – τη διαδρομή από το Chasiv Yar.

Δείτε βίντεο

«Αν είστε πατριώτες φύγετε τώρα»! Το Κίεβο καλεί σε εκκένωση του Bakhmut

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Irina Vereshchuk προειδοποίησε τους αμάχους που παραμένουν στην επίμαχη πόλη της πρώτης γραμμής του Artyomovsk (Μπακχμούτ) να φύγουν αμέσως.

Η αξιωματούχος εξέφρασε την έκπληξή της για τους χιλιάδες ανθρώπους που φέρεται να βρίσκονται ακόμη στην περιοχή, περιμένοντας προφανώς του Ρώσους να τους απελευθερώσουν.

«Ειλικρινά, αναρωτιέμαι τι κάνουν ακόμα 6.000 άμαχοι εκεί», έγραψε η Vereshchuk στο Facebook την Παρασκευή.

«Αν είστε υγιείς, νομοταγείς και πατριώτες πολίτες, θα πρέπει να εκκενώσετε αμέσως».

Εδώ και αρκετές εβδομάδες διεξάγονται έντονες μάχες για τον έλεγχο της πόλης. Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να προέτρεψε τον Ουκρανό πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι να αποσύρει τα στρατεύματα και να προετοιμαστεί για μια μελλοντική αντεπίθεση.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι αρνείται να το πράξει επειδή «προσδίδει συμβολική σημασία» στην πόλη και φοβάται μια οπισθοδρόμηση στο ηθικό, σε περίπτωση που παραδοθεί.

Δείτε βίντεο

Οι Ρώσοι ενίσχυσαν τις θέσεις τους και εκκενώνουν τις γειτονιές που ελέγχουν

Οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις θέσεις τους κοντά στο Bakhmut ή Artymovsk στα ρωσικά δήλωσε ο Denis Pushilin, επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR).

«Το Bakhmut απελευθερώνεται. Τώρα έχουμε πληροφορίες για τη βελτίωση των θέσεων στα περίχωρά του, δηλαδή έχει απελευθερωθεί η Praskovyevka, γεγονός που μας επιτρέπει επίσης να προχωρήσουμε πιο κοντά στο φράξιμο του εναπομείναντος δρόμου προς το Chasiv Yar, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ο μόνος από τους πέντε δρόμους, ο οποίος παραμένει η οδός ανεφοδιασμού του εχθρού», είπε στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Pushilin, η αποκοπή του δρόμου προς το Chasiv Yar θα φέρει πιο κοντά την κατάληψη του Bakhmut.

«Είναι στην πραγματικότητα ένας δρόμος, αλλά έχει διακλαδώσεις.

Με άλλα λόγια, πρέπει να αποκλειστεί και μετά θα φέρουμε την απελευθέρωση του Bakhmut δραστικά πιο κοντά», δήλωσε ο Pushilin.

Παράλληλα, ο δήμαρχος του Shakhtersk, Alexander Shatov, αποκάλυψε πως οι ρωσικές δυνάμεις εκκενώνουν τις γειτονιές του Bakhmut που ελέγχουν.

«Οι κάτοικοι της περιοχής απομακρύνονται από τα προάστια του Bakhmut. Μεταφέρονται στο Shakhtersk» είπε, προσθέτοντας ότι 50 άτομα θα φιλοξενηθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Το Bakhmut. είναι ένας σημαντικός κόμβος μεταφορών που χρησιμοποιείται ως κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης για τον ουκρανικό στρατό και βρίσκεται στο ελεγχόμενο από το Κίεβο τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.

Οι σκληρές μάχες για τον έλεγχο της πόλης συνεχίζονται.

Πηγή: warnews247

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας