Σε ελεύθερη πτώση η Wall-“Βουτιά” άνω των 1.000 μονάδων ο Dow

867
Σε ελεύθερη πτώση η Wall

Στο “κόκκινο” κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, καθώς μία ακόμη μεγάλη εταιρεία λιανικής προειδοποίησε για αυξανόμενες πιέσεις στο κόστος, επιβεβαιώνοντας τους φόβους για τον πληθωρισμό που έχει οδηγήσει την αγορά σε μεγάλες απώλειες μέχρι στιγμής.

Ειδικότερα, ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 1.243,39 μονάδων ή 3,81% στις 31.411,20 μονάδες ενώ ο S&P 500 χάνει 174,35 μονάδες ή 4,22% στις 3.915,70 μονάδες. Στο μεταξύ, ο Nasdaq διολισθαίνει κατά 581,74 μονάδες ή 4,88% στις 11.397,40 μονάδες.

Σημειώνεται ότι χθες, ο Dow σημείωσε άνοδο 431 μονάδων ή 1,3%, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 2% και ο Nasdaq ενισχύθηκε σχεδόν 2,8%.

Οι απώλειες στη Wall έρχονται μετά τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα της Target, τα κέρδη τριμήνου της οποίας περιορίστηκαν κατά το ήμισυ και ήταν πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της Wall Street λόγω του υψηλότερου κόστους για καύσιμα και μεταφορές. Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει “βουτιά” άνω του 26%.

Η ανακοίνωση της Target ήρθε μία μέρα μετά την αντίστοιχη ανακοίνωση της Walmart, τα οποία επίσης ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, καθώς και αυτή έκανε λόγο για υψηλότερο κόστος καυσίμων και εργασίας. Η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί άνω του 6%.

“Οποιαδήποτε εταιρεία βασίζεται στα νοικοκυριά και στις αγορές μη απαραίτητων αγαθών θα υποφέρει πιθανότατα αυτό το τρίμηνο, επειδή μεγάλο μέρος του εισοδήματος διοχετεύεται στα τρόφιμα και την ενέργεια”, δήλωσε ο Jack Ablin, υψηλόβαθμο στέλεχος της Cresset Capital.

Άλλες εταιρείες δέχονται επίσης πιέσεις λόγω των χειρότερων του αναμενόμενου αποτελεσμάτων της Target. Ειδικότερα, η SPDR S&P Retail ETF υποχωρεί 8,55% ενώ η μετοχή της Best Buy χάνει 11,23%. Παράλληλα, η Dollar General διολισθαίνει 11,42%.

Ακόμη, από τον λιανικό κλάδο, οι μετοχές των Macy’s και Kohl’s υποχωρούν 10,46% και 10,82% αντίστοιχα.

Ο Dow σημειώνει πτώση επί επτά συνεχόμενες εβδομάδες, αλλά οι μετοχές είχαν σταθεροποιηθεί κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις. Την περασμένη εβδομάδα, ο S&P 500 έπεσε στα πρόθυρα μιας bear market – ή 20% κάτω από το υψηλό ρεκόρ του – αλλά ο δείκτης έχει τώρα κερδίσει 4% από το κλείσιμο της Πέμπτης.

Παρά την πρόσφατη ανάκαμψη, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 14% για το έτος, ενώ ο Nasdaq έχει χάσει 23% μέχρι στιγμής.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται σταθερά, συμβάλλοντας στις πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται σε ολόκληρη την οικονομία. Ο εθνικός μέσος όρος για ένα γαλόνι βενζίνης έφτασε την Τετάρτη στο ρεκόρ των 4,567 δολαρίων, σύμφωνα με την AAA. Οι τιμές είναι κατά 48 σεντς πάνω από ό,τι πριν από ένα μήνα και 1,52 δολάρια πάνω από ό,τι πλήρωναν οι καταναλωτές πέρυσι.

Κάθε πολιτεία έχει πλέον μέσο όρο πάνω από 4 δολάρια ανά γαλόνι, με ορισμένες πολιτείες να έχουν ακόμα μεγαλύτερο κόστος. Στην Καλιφόρνια, ο πολιτειακός μέσος όρος έχει ξεπεράσει τα 6 δολάρια.

Οι μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία ρίσκου έχουν δεχθεί πιέσεις από τον πληθωρισμό και την προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών μέσω αυξήσεων των επιτοκίων, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ανησυχίες για πιθανή ύφεση. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τρίτη ότι “δεν θα υπάρξει κανένας δισταγμός” σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο.

Ωστόσο, ορισμένα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης για τις θέσεις εργασίας και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Απριλίου, εξακολουθούν να δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται.

Στα μάκρο της ημέρας, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Απρίλιο, ενώ οι κατασκευαστικές άδειες σημείωσαν βουτιά επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι η αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια θα επιβραδύνει την κατασκευαστική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,2% στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 1,724 εκατ. μονάδων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις ενάρξεις στις 1,765 εκατ. μονάδες.

Τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα στις 1,728 εκατ. μονάδες από 1,793 εκατ. μονάδες αρχικά.

Την ίδια στιγμή, οι οικοδομικές άδειες κατρακύλησαν 3,2% στις 1,819 εκατ. μονάδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας