Ρουμανία: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις αγροτών και μεταφορέων

566

Αφορμή το υψηλό κόστος της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και οι φτηνές εισαγωγές από την Ουκρανία

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο συνοριακό πέρασμα Σιρέτ στη Ρουμανία, που παραμένει αποκλεισμένο για τέταρτη ημέρα από τους αγρότες. Ούτε ένα φορτηγό από την Ουκρανία δεν έχει μπει στη χώρα και μόνο 10 φεύγουν από τη Ρουμανία κάθε ώρα. Οι αγρότες κατηγορούν τις αρχές ότι έκαναν τα στραβά μάτια στις φθηνές εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, γεγονός που τους οδήγησε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.

«Ας μην κρατήσουμε εδώ τα σιτηρά και ας μην έχουμε αυτόν τον ανταγωνισμό εδώ ας μειωθούν οι τιμές των σιτηρών μας και ας μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στο πετρέλαιο και οι επιδοτήσεις να δίνονται στην ώρα τους. Όχι μόνο υποσχέσεις, υποσχέσεις, υποσχέσεις» δήλωσε μια αγρότισσα.

130 φορτηγά από την Ουκρανία πέρασαν από το τελωνείο, αλλά κόλλησαν λίγα μέτρα παρακάτω. Οι αγρότες δεν θέλουν να αφήσουν τα αγαθά να περάσουν, αλλά μοιράζονται ότι έχουν με τους Ουκρανούς οδηγούς, τσάι, φαγητό.

«Συνοδεύουμε τα 9 φορτηγά και το 10ο, όπως είπαμε στην διαπραγμάτευση με τους διαδηλωτές, θα είναι ένα με φρέσκα ψάρια από την Πολωνία, το οποίο είναι εδώ στο πάρκινγκ» δήλωσε ο επικεφαλής των ελεγκτών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι και σήμερα δεν έχουν εισέλθει ουκρανικά σιτηρά στην εγχώρια αγορά της Ρουμανίας μέσω ξηράς. Σιτηρά έχουν εισαχθεί μόνο στο λιμάνι της Κωστάντζας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας