Ρωσία: Οι Ουκρανοί δημιούργησαν ευάλωτο προγεφύρωμα στην αριστερή όχθη Δνείπερου

2418

Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν να δημιουργήσουν προγεφύρωμα στην όχθη του Δνείπερου που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο στη νότια Ουκρανία, παραδέχθηκε σήμερα ο επικεφαλής των αρχών που έχει εγκαταστήσει η Μόσχα, διαβεβαιώνοντας πάντως πως ο ρωσικός στρατός έχει εξαπολύσει «κόλαση πυρών» εναντίον των ουκρανών στρατιωτών.

«Περίπου μιάμισι ταξιαρχία, κατανεμημένη σε μικρές ομάδες, βρίσκεται σε ένα τμήμα εδάφους από τη σιδηροδρομική γέφυρα μέχρι το (χωριό) Κρίνκι», ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο Βλαντίμιρ Σάλντο, ο επικεφαλής του τμήματος της περιφέρειας της Χερσώνας, ο οποίος είναι ο πρώτος Ρώσος αξιωματούχος που παραδέχεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να διασχίσουν τον Δνείπερο σ’ αυτή τη ζώνη.

Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει χθες, Τρίτη, πως ουκρανικές δυνάμεις εξασφάλισαν ένα προγεφύρωμα στην ανατολική Όχθη του Δνείπερου στην περιφέρεια της Χερσώνας.

Ο Σάλντο επιχείρησε πάντως να υποβαθμίσει τη σημασία του γεγονότος, προσθέτοντας ότι αναπτύχθηκαν στην περιοχή ρωσικές ενισχύσεις και οι ουκρανικές δυνάμεις σφυροκοπούνται από το πυροβολικό.

«Ο εχθρός έχει αποκλειστεί στο Κρίνκι, σε μια κόλαση πυρός: βόμβες, ρουκέτες, θερμοβαρικά βλήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πέφτουν επάνω του», πρόσθεσε στην ανάρτησή του.

Οι Ουκρανοί υφίστανται «σημαντικές απώλειες» και «δεν έχουν καμία πιθανότητα» να επιτύχουν τον σκοπό τους αφού βρίσκονται αντιμέτωποι με «το θάρρος των Ρώσων στρατιωτών».

Ρώσοι και Ουκρανοί μπλόγκερ, καθώς και ειδικοί που ανέλυσαν τις διαθέσιμες πληροφορίες, λένε ότι από τα τέλη Οκτωβρίου ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετές θέσεις στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, στην περιοχή της Χερσώνας, την οποία διαρρέει ο ποταμός.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να περάσουν σταδιακά τον ποταμό με βάρκες. Για να μπορέσουν να διεισδύσουν βαθύτερα στα κατεχόμενα εδάφη, ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει επίσης να μεταφέρει βαρύ οπλισμό σε αυτήν την αμμώδη, ελώδη ζώνη.

Εάν οι Ουκρανοί καταφέρουν να εδραιώσουν τις θέσεις τους, θα μπορούσαν να ελπίζουν για μια προέλαση σε αυτή τη ζώνη της νότιας Ουκρανίας όπου ο ποταμός Δνείπερος παίζει τον ρόλο του «συνόρου» αφότου ο ρωσικός στρατός αποχώρησε από την πόλη της Χερσώνας, στη δεξιά όχθη, τον Νοέμβριο του 2022.

Το Κίεβο προσπαθεί να κρατήσει κρυφές τις επιχειρήσεις του όμως ο Αντρίι Γέρμακ, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «πάτησαν στην αριστερή όχθη του Δνείπερου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας