Repubblica-Qatargate: Εύθραυστη η θέση του Μαργαρίτη Σχοινά-Ντροπιαστικές δηλώσεις του για Κατάρ

757

Στον Έλληνα επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά εστιάζει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, με φόντο τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate που συγκλονίζει τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη.
Σχολιάζοντας τη δήλωση Σχοινά, πως το μόνο που πήρε από το Κατάρ ήταν μια μπάλα και σοκολατάκια» η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται στα ταξίδια που έκανε ο τελευταίος στο Κατάρ.
«Η θέση του «Νο 2 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εύθραυστη» σημειώνει η La Repubblica και τονίζει πως όταν ο κ. Σχοινάς χρειάστηκε να δώσει απαντήσεις είπε ότι «από το Κατάρ πήρα μόνο μια μπάλα ποδοσφαίρου και μερικές σοκολάτες», δήλωση που στο εν λόγω δημοσίευμα χαρακτηρίζεται ως «ντροπιαστική».

Τα διθυραμβικά σχόλια Σχοινά για Κατάρ

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο ταξίδι του κ. Σχοινά στο Κατάρ τον Νοέμβριο 2022, προσθέτοντας πως μετέβη στη χώρα του Κόλπου για να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ εκ μέρους της Κομισιόν.
Η ιταλική εφημερίδα εστιάζει μάλιστα στα τελευταία tweets που έγραψε ο έλληνας επίτροπος στον επίσημο λογαριασμό του, ακριβώς με αφορμή εκείνο το ταξίδι στη Ντόχα στα τέλη Νοεμβρίου για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
«Το Κατάρ, η πρώτη αραβική χώρα και η μικρότερη στον κόσμο που φιλοξένησε ποτέ το κύπελλο, έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και αξίζει την παγκόσμια επιτυχία», ήταν ένα από αυτά, ανάρτηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση ευρωβουλευτών και εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Στο προσκήνιο ο Σχοινάς

Υπενθυμίζεται, πως ο «Νο 2» στην Commission και πρώτος εκπρόσωπος του Jean Claude Juncker ήλθε στο προσκήνιο, όταν χρειάστηκε να δικαιολογηθεί για το ταξίδι του στο Κατάρ τον Νοέμβριο» και τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του υπέρ του εμιράτου.
«Όλες οι ομιλίες μου έγιναν εξ ονόματος της Επιτροπής, βασιζόμαστε σε στρατηγικές και έγγραφα που έχουν ετοιμάσει τα γραφεία», σημείωσε.
«Ένα σήμα που απαιτεί προβληματισμό, σύμφωνα με ειδικούς της ΕΕ», σημειώνει η La Repubblica.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα τα τελευταία tweets που έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του, ακριβώς με αφορμή εκείνο το ταξίδι στη Ντόχα στα τέλη Νοεμβρίου για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, χρήζουν προβληματισμών.
«Το Κατάρ, η πρώτη αραβική χώρα και η μικρότερη στον κόσμο που φιλοξένησε ποτέ το κύπελλο, έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και αξίζει την παγκόσμια επιτυχία», έγραψε ο Έλληνας επίτροπος και παραθέτει φωτογραφία από την τελετή των εγκαινίων στις 20 Νοεμβρίου.

Συναντήσεις με υπουργούς

Στη συνέχεια παραθέτει μια φωτογραφία με τον υπουργό Εργασίας του εμιράτου, που ο Ali bin Samikh Al Marri αναφέρεται επίσης στα έγγραφα της έρευνας των Βρυξελλών ως επαφή της ομάδας του Panzeri στο μέτωπο του Κόλπου.
«Η ΕΕ και το Κατάρ θα συνεχίσουν να διευρύνουν τις σχέσεις τους σε θέματα κινητικότητας, εργασιακών μεταρρυθμίσεων και ασφάλειας», αναφέρεται στο επίσημο προφίλ του στο Twitter.

Το πρώτο δημοσίευμα για Σχοινά

Η ιταλική εφημερίδα είχε αναφερθεί στον Έλληνα επίτροπο και στις 11 Δεκεμβρίου, λέγοντας πως η έρευνα των βελγικών αρχών πρόκειται να διευρυνθεί.
Ειδικότερα, επεσήμανε στο άρθρο το εξής: «Η Αστυνομία ήθελε να επιταχύνει τις έρευνες επειδή φοβόταν ότι, με το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τη διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου για τις διακοπές των Χριστουγέννων, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν πολλά (με την έννοια των βαλιτσών με χρήματα). Μάλλον δεν είχαν άδικο. Αλλά τις επόμενες ώρες θα γίνει κατανοητό αν και πώς θα επιτευχθεί το δεύτερο επίπεδο: η βελγική αστυνομία ρωτά τους Panzeri και Giorgi για ποιον προορίζονταν τα μετρητά, που βρέθηκαν στο σπίτι τους, με τους κοριούς στο χέρι. Επομένως, δεν θα μπορέσουν να πουν πολλά ψέματα».
Ακόμα προστίθεται το εξής: « οι άλλοι δύο συλληφθέντες, ο συνδικαλιστής Vicentini και ο πρόεδρος της ΜΚΟ “No Peace Without Justice, Niccolo Figa-Talamanca , θα ερωτηθούν για τις σχέσεις τους με το Κατάρ. Αλλά η έρευνα θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη παραπέρα».
Αλλά ο Panzerini εργάστηκε μόνος του. Για να επιβεβαιώσετε τις πολύ υψηλές σχέσεις του, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Federica Mogherini (που δεν έχει σχέση με την έρευνα και η οποία χθες παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο) και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Caseneuve Για να πιστέψουμε τα αρχεία, ο πρώην βοηθός του Giorgi έπαιξε βασικό ρόλο στην όλη υπόθεση. Σήμερα βοηθός του ευρωβουλευτή του Αντρέ (δεν ερευνάται), είχε ερωτική σχέση με την αντιπρόεδρο της Βουλής, την Ελληνίδα, Καϊλή. Όπως είπαμε, στο σπίτι τους βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι μίζες μπορεί να οδηγούν αλλού: για την κυβέρνηση του Κατάρ, ο ρόλος της Καϊλή ήταν ένα πασπαρτού για να ανοίξουν οι πόρτες του ευρωπαϊκού θεσμού. Έξω από την ομάδα PSE. Να πούμε: η βουλευτής φωτογραφήθηκε πρόσφατα στο Άμπου Ντάμπι σε ένα Σαββατοκύριακο με τον συμπατριώτη της, τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, μέλος του ΕΛΚ. Ο ίδιος Σχοινάς που σε ένα tweet στις 20 Νοεμβρίου του περασμένου έτους είχε επαινέσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Κατάρ, «μια χώρα που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και που αξίζει αυτή την παγκόσμια επιτυχία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας