Πούτιν-΅Επέτρεψε την κατάσχεση assets των ΗΠΑ στη Ρωσική Ομοσπονδία

457

Άμεση απάντηση στην κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Μιλάμε για κινητή και ακίνητη περιουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, αμερικανικών εταιρειών και πολιτών που βρίσκονται στο έδαφος της Ρωσίας, καθώς και για τίτλους που ανήκουν σε αυτές, μετοχές στο εγκεκριμένο κεφάλαιο ρωσικών εταιρειών και άλλα δικαιώματα ιδιοκτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών και των Αμερικανών στη Ρωσική Ομοσπονδία

ΜΟΣΧΑ, 23 Μαΐου. /TASS/. Τα ρωσικά δικαστήρια έχουν λάβει το δικαίωμα να χρησιμοποιούν αμερικανική περιουσία στη Ρωσία για να αποζημιώσουν τις ζημίες από την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αντίστοιχες διατάξεις περιέχονται στο διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τη διαδικασία αποζημίωσης της ζημίας στη Ρωσία από εχθρικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μιλάμε για κινητή και ακίνητη περιουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, αμερικανικών εταιρειών και πολιτών που βρίσκονται στο έδαφος της Ρωσίας, καθώς και για τίτλους που ανήκουν σε αυτές, μετοχές στο εγκεκριμένο κεφάλαιο ρωσικών εταιρειών και άλλα δικαιώματα ιδιοκτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών και των Αμερικανών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με το διάταγμα, ο Ρώσος κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων (εννοείται ως η Ρωσική Ομοσπονδία ή η Κεντρική της Τράπεζα) έχει το δικαίωμα «να προσφύγει στο δικαστήριο <…> με δήλωση για να αποδείξει το γεγονός της αδικαιολόγητης στέρησης των δικαιωμάτων του στην ιδιοκτησία σε σχέση με απόφαση μιας αμερικανικής κυβέρνησης ή δικαστικής αρχής και για αποζημίωση για ζημιά».

Εάν η αίτηση γίνει δεκτή, το δικαστήριο αποστέλλει το αίτημα στην κυβερνητική επιτροπή για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων. Με τη σειρά της, η νομική επιτροπή πρέπει να συντάξει στο δικαστήριο έναν κατάλογο αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων που, «λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της αναλογικότητας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν» για την αποζημίωση για τη ζημιά από την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η απόφαση [του δικαστηρίου] να αποδείξει το γεγονός της αδικαιολόγητης στέρησης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας του Ρώσου κατόχου πνευματικών δικαιωμάτων και να αποζημιώσει για ζημίες προβλέπει τον τερματισμό των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών ή ενός ατόμου των ΗΠΑ που περιλαμβάνεται στον κατάλογο , και την επακόλουθη μεταβίβαση αυτών των δικαιωμάτων στον Ρώσο κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων προκειμένου να αποζημιωθεί η ζημιά», αναφέρει το διάταγμα του Προέδρου.

Το Ρωσικό Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να καθορίσει την αρχή που είναι εξουσιοδοτημένη να υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο. Επίσης, δόθηκε εντολή στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διασφαλίσει, εντός προθεσμίας 4 μηνών, την εισαγωγή αλλαγών στη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας με στόχο την εφαρμογή του διατάγματος.

Σχετικά με την κατάσταση με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Τα διεθνή αποθεματικά, τα οποία είναι ξένα περιουσιακά στοιχεία υψηλής ρευστότητας στη διάθεση της Τράπεζας της Ρωσίας και της ρωσικής κυβέρνησης, αποτελούνται από κεφάλαια σε ξένο νόμισμα, ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα, αποθεματικό στο ΔΝΤ και νομισματικό χρυσό. Οι δυτικές χώρες, αφού η Ρωσική Ομοσπονδία ξεκίνησε ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, επέβαλαν κυρώσεις κατά της Τράπεζας της Ρωσίας. Εκτός από τη δέσμευση των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όλες οι συναλλαγές που σχετίζονται με τη διαχείριση αποθεματικών και περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και οι συναλλαγές με οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, οργανισμό ή φορέα που ενεργεί για λογαριασμό ή για λογαριασμό της της Κεντρικής Τράπεζας, απαγορεύτηκαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας