Πώς ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στο Κόσοβο

638

Νατοϊκοί και Κοσοβάροι χτύπησαν αναίτια καθήμενους Σέρβους διαδηλωτές (βιντεο)

Βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας καταδεικνύει πως ξεκίνησαν οι χθεσινές σοβαρές ταραχές στο Κόσοβο καθώς απεικονίζονται ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα και Κοσοβάροι αστυνομικοί να επιτίθενται με κλωτσιές και ασπίδες κατά καθήμενων Σέρβων διαδηλωτών.

Μάλιστα οι Σέρβοι διαδηλωτές είχαν υψώσει τα χέρια τους και τα κουνούσαν χαρακτηριστικά για να δείξουν στις δυνάμεις ασφαλείας πως ήταν άοπλοι και διαμαρτύρονταν ειρηνικά.

Στις χθεσινές συγκρούσεις τραυματίστηκαν πάνω από 90 άτομα, 50 πολίτες και 40 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Το ΝΑΤΟ και η Δύση φέρουν μεγάλη ευθύνη για τα χθεσινά επεισόδια όπως και την γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή.

Το Κόσοβο ή Κοσσυφοπέδιο (αλβανικά: Kosova, σερβικά: Косово) είναι αμφισβητούμενη περιοχή και μερικώς αναγνωρισμένο κράτος στα Βαλκάνια.

Ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008, με το όνομα Δημοκρατία του Κοσόβου. Η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί και η χώρα από το 1999 βρισκόταν υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ.

Την 17η Φεβρουαρίου 2008, η Βουλή του Κοσόβου ανακοίνωσε, μονομερώς, την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, η οποία όμως δεν αποδέχθηκε την απόσχισή του, θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο αυτόνομη επαρχία της Σερβίας και προσέφυγε στον ΟΗΕ. Το ανεξάρτητο Κόσοβο αναγνωρίσθηκε άμεσα από κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των τριών μεγάλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία) μεταξύ άλλων, ενώ κάποιες άλλες όπως η Ρωσία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, θεωρούν την απόσχισή του παράνομη. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει επίσης το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

Ούτε η Κύπρος θεωρεί το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Επί του παρόντος, 98 κράτη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου επίσης η Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν), οι Νήσοι Κουκ και το Νιούε, ενώ 94 κράτη δεν την αναγνωρίζουν και 5 δεν έχουν σαφή θέση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας