“Πολιτική αυτοκτονία” Ζελένσκι εάν εγκαταλείψει Donbas και Κριμαία

988
Οι αναφορές για την Κριμαία… τακτική να αποσπάσουν οι Ουκρανοί την προσοχή από τις ήττες τους
(upd5) Ενώ στο πολεμικό μέτωπο οι Wagner ολοκληρώνουν την κατάληψη του Bakhmut στην Ανατολική Ουκρανία και οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση τους στην Avdiivka όπου θα αποτελέσει το επόμενο πεδίο μεγάλων μαχών… οι ΗΠΑ φαίνεται να εναντιώνονται στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ…
Την ίδια στιγμή οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ουκρανίας ότι συζητούν την Κριμαία δηλαδή να δεχθούν να παραμείνει στην Ρωσία… έχουν προκαλέσει τρικυμία στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και επιχειρούν να ανασκευάσουν…
Εάν ο Zelensky ο πρόεδρος της Ουκρανίας παραχωρήσει εδάφη στο Donbas θα οδηγηθεί σε πολιτική αυτοκτονία αναφέρουν τώρα οι Ουκρανοί…Οι ΗΠΑ κατά του οδικού χάρτη για την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιστέκονται στην πίεση ορισμένων Ευρωπαίων συμμάχων να προσφέρουν στην Ουκρανία έναν «οδικό χάρτη» για την ένταξη στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.
Οι Financial Times, αναφέρουν ότι, μαζί με τις ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ουγγαρία εναντιώνονται στην ιδέα… ενάντια στο μέτωπο που αποτελείται από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες θα ήθελαν να δουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ…
Πάντως στους κόλπους του ΝΑΤΟ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις…

Πολιτική αυτοκτονία Zelensky… η παραχώρηση εδαφών

Οποιαδήποτε διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης στο Donbass θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία για τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky, δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Alexey Danilov.
«Αν κάποιος θέλει να δει την πολιτική αυτοκτονία του προέδρου μας, μπορεί να την πραγματοποιήσει με αυτό τον τρόπο», είπε ο Alexey Danilov, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης διπλωματικών μέσων για την επίλυση της σύγκρουσης στο Donbass.
Μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2014, οι κάτοικοι των περιοχών του Donetsk και Luhansk που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τις νέες αρχές ξεκίνησαν μαζικές διαδηλώσεις. Τον Απρίλιο του 2014, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Μέχρι το καλοκαίρι του 2014 η κλιμάκωση οδήγησε σε πλήρους κλίμακας πολεμικές επιχειρήσεις που περιλάμβαναν βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα και αεροσκάφη.
Στη συνέχεια, ιδρύθηκαν οι λαϊκές δημοκρατίες του Donetsk και Luhansk.
Όταν ανέλαβε ο Zelensky υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την ειρήνη στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η Ουκρανία καθυστερούσε την διαδικασία διαπραγμάτευσης.
Η ένταση των βομβαρδισμών στο Donbass εντάθηκαν και… φθάσαμε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 όπου η Ρωσία εισέβαλλε στην Ανατολική Ουκρανία…

Ο Zelensky επικρίνει τις αναφορές για την Κριμαία

Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Sergiy Nikyforov συμβούλεψε να ληφθούν υπόψη μόνο οι δηλώσεις του Volodymyr Zelensky σχετικά με τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Επί της ουσίας επέκρινε το δημοσίευμα των Financial Times με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Andrii Sybiha ο οποίος είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία δεν αποκλείει διαπραγματεύσεις για την Κριμαία.

Ρωσία: Καμία διαπραγμάτευση για την Κριμαία

Οι δηλώσεις του γραφείου του Volodymyr Zelensky σχετικά με την ετοιμότητα της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για την Κριμαία είναι επιπόλαιες και εκτός πραγματικότητας, δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις για την Κριμαία καθώς το μέλλον της Κριμαίας έχει κριθεί αναφέρει η Ρωσική πλευρά.
Σε συνέντευξη στους Financial Times ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, Andrii Sybiha, τόνισε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με την Ρωσία για την Κριμαία εάν πετύχει η αντεπίθεση την άνοιξη.
Ο Ουκρανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης της Κριμαίας με στρατιωτικά μέσα. Οι ρώσοι είναι ωστόσο ξεκάθαροι «δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις για την Κριμαία και άλλα θέματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας»

Οι αναφορές για την Κριμαία… τακτική να αποσπάσουν οι Ουκρανοί την προσοχή από τις ήττες τους

Η Ουκρανία αρχίζει να μιλάει για την προοπτική συνομιλιών για το καθεστώς της Κριμαίας σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τις ήττες που υπέστησαν οι ουκρανικές δυνάμεις, τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου δήλωσε νωρίτερα στους Financial Times ότι η Ουκρανία θα συζητούσε για το καθεστώς της Κριμαίας αφού επιτύχει στρατηγικούς στόχους στο πεδίο της μάχης και φτάσει στα σύνορά του.
Ωστόσο οι ρώσοι έχουν άλλη προσέγγιση.
Η Ουκρανία δεν έχει ούτε δύναμη ούτε πόρους για να φθάσει στην Ουκρανία.
Η Ρωσία δεν απορρίπτει την ευκαιρία για μια διπλωματική διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης».
Το καθεστώς της Κριμαίας δεν υπόκειται σε διαπραγματεύσεις: Είναι ένα θέμα που αποφασίστηκε μετά το δημοψήφισμα του 2014 και έχει κατοχυρωθεί στο ρωσικό σύνταγμα.
Η χερσόνησος της Κριμαίας είναι για πάντα αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσίας» κατέληξε ρώσος αξιωματούχος.

Ουκρανία: «Η Ρωσία εξακολουθεί να θέλει να εξοντώσει τον Zelensky»

«Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει αφαιρέσει από την ημερήσια διάταξη την εξόντωση (του Ουκρανού προέδρου) Zelensky.
Δεν κατάφεραν να τον εξοντώσουν σωματικά τον αρχηγό του Ουκρανού κράτους, οπότε τώρα θα προσπαθήσουν να τον καταστρέψουν πολιτικά» δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας Oleksiy Danilov.

Οι ΗΠΑ συντονίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ παραδέχονται ότι συντονίζουν τις στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας.
«Ο Συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συντονίζουν και ελέγχουν τις ενέργειες του καθεστώτος της Ουκρανίας».

Η ουκρανική σύγκρουση μετατρέπεται σε «πόλεμο χαρακωμάτων»

Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε «δύσκολο πόλεμο χαρακωμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic.
«Αν κρίνουμε από το πώς εξελίσσεται η κατάσταση, καμία από τις πλευρές δεν μπορεί να κερδίσει», είπε, προσθέτοντας ότι η κρίση «έχει μετατραπεί σε δύσκολο πόλεμο χαρακωμάτων».
Ο Aleksandar Vucic είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα επιδεινωθεί και θα διευρυνθεί τους επόμενους πέντε ή έξι μήνες για να καταστεί τελικά ανεξέλεγκτη.
Προέβλεψε ότι την απόφαση αποστολής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα ακολουθούσε η απόφαση για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με αεροσκάφη F-16.

Οι Ουκρανοί ηττώνται και στρέφονται στην Avdiivka

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιδιώκουν επί του παρόντος να μεταφέρουν δυνάμεις από το Bakhmut στην πόλη Avdiivka κοντά στο Donetsk, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν με επιτυχία.
Προς το παρόν, προσπαθούν να μετατοπίσουν σταδιακά την εστίασή τους από το Bakhmut στην Avdiivka ή Avdeyevka.
Γιατί ιδιαίτερα στην Avdiivka γιατί οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν ανέφερε ο Pushilin ο επικεφαλής του Donetsk.
Επίσης Ugledar και Maryinka παραμένουν στο επίκεντρο σκληρών μαχών.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας επικρίνει ΗΠΑ και ΕΕ για το Ουκρανικό

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας επέκρινε τις ΗΠΑ και την ΕΕ για τις ενέργειες τους συντηρώντας την σύγκρουση στην Ουκρανία.
Θα έπρεπε να είχαν εμπλακεί αμέσως στην αναζήτηση της ειρήνης και όχι να παρασυρθούν σε εχθροπραξίες.
«Πιστεύουμε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες, ειδικά η ΕΕ και οι ΗΠΑ, δεν θα έπρεπε να εμπλακούν στον πόλεμο τόσο σύντομα χωρίς να δώσουν αρκετό χρόνο για διαπραγματεύσεις.
Τώρα είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».
Κατά τη γνώμη του Πρόεδρου της Βραζιλίας, χρειάζεται θάρρος για να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Κάποιος από το εξωτερικό θα πρέπει να βοηθήσει.
Και είμαι σίγουρος ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία περιμένουν κάποιον από το εξωτερικό να τους καλέσει σε διαπραγματεύσεις» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας.
Πιστεύω ότι η Κίνα και η Βραζιλία έχουν βάρος.
Νομίζω ότι η Ινδονησία και η Ινδία θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στην ειρηνευτική προσπάθεια ανέφερε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας.

Τι συμβαίνει στο στρατιωτικό μέτωπο

Putin: Τα στρατεύματα της Ουκρανίας θα απωθηθούν σε απόσταση ασφαλείας

«Το καθήκον μας, φυσικά, είναι να απωθήσουμε τα στρατεύματα της Ουκρανίας σε απόσταση από την οποία δεν μπορούν να μας προκαλέσουν ζημιά», ανέφερε ο πρόεδρος Putin κατά τη συνάντηση του με τον επικεφαλής του Donetsk Pushilin, ο οποίος προσκλήθηκε στο Κρεμλίνο για να συμμετάσχει στην πρώτη μεγάλη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το 2023.

Prigozhin Wagner: «Μέσα σε ένα μήνα θα έχουμε ελέγξει πλήρως το Bakhmut»

«Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται στις προσπάθειες της Ρωσίας να καταλάβει την ανατολική πόλη Bakhmut η οποία θα περάσει στον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων έως τέλη Απριλίου με αρχές Μαίου, ανέφερε ο επικεφαλής των Wagner Yevgeny Prigozhin.
Οι Wagner έχουν καταλάβει σχεδόν το 90% της πόλης του Bakhmut.

Τα πολεμικά μέτωπα

Υπήρξαν αρκετές σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση στη ζώνη σύγκρουσης στην Ουκρανία στις 4 Απριλίου.
Οι περισσότερες από τις ενεργές πολεμικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Bakhmut.

Από το βράδυ της 4ης Απριλίου, οι Wagner PMC είχαν εκκαθαρίσει ολόκληρη την επικράτεια της βιομηχανικής ζώνης του εργοστασίου AZOM.
Οι Wagner PMC ελέγχουν δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς – Stupki και Bakhmut-1, καθώς και το αμαξοστάσιο των τρόλεϊ.
Οι Wagner ελέγχουν πλήρως την κεντρική συνοικία του Bakhmut, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών κτιρίων, στα οποία έχουν ήδη τοποθετηθεί οι σημαίες της Ρωσίας και των Wagner. Ουκρανικοί ένοπλοι σχηματισμοί καταλαμβάνουν αυτή τη στιγμή μόνο το δυτικό τμήμα της πόλης Bakhmut.
Οι κύριες αμυντικές γραμμές και θέσεις βρίσκονται στις κατοικημένες περιοχές.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, εάν ο ρυθμός προέλασης των ρώσων διατηρηθεί στο εγγύς μέλλον, οι Ουκρανοί θα απωθηθούν πίσω από τη σιδηροδρομική γραμμή.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν επίσης εμπλακεί σε σκληρές μάχες κοντά στο Donetsk.
Σύμφωνα με αναφορές και από τις δύο πλευρές, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Avdiivka ή Avdeevka.
Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις καταλαμβάνουν αμυντικές γραμμές και δεν επιτρέπουν στους Ρώσους στρατιώτες να προελάσουν γρήγορα.
Οι μάχες συνεχίζονται κοντά σε Marinka, Severnoye και Pervomayskoye
Ωστόσο, καμία πλευρά δεν προχωρά.
Επίσης, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην κατεύθυνση της Zaporizhia Ρώσοι και Ουκρανοί επιδίδονται σε αμοιβαία αναγνώριση μάχης. Ρώσοι στρατιωτικοί εντόπισαν και χτύπησαν εχθρικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Kherson.
Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν εγκαταστάσεις των Ουκρανών στη δυτική Οδησσό.
Χτυπήθηκε η στρατιωτική μονάδα 2138
Στην πραγματικότητα, οι ενέργειες των Ουκρανικών δυνάμεων μοιάζουν πλέον με προσπάθειες απόκρυψης της πραγματικής κατεύθυνσης της σχεδιαζόμενης αντεπίθεσης.
Τουλάχιστον, το σενάριο της εντατικής άμυνας του Bakhmut κρύβει τις πραγματικές προθέσεις των Ουκρανών

Υπάρχουν ήδη στοιχεία για τη συγκέντρωση μεγάλων ομάδων στρατευμάτων στην κατεύθυνση της Zaporizhia
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι 20.000 στρατιώτες έχουν ήδη συγκεντρωθεί στην περιοχή Orekhovo.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές σε τι στοχεύει ο Ουκρανικός στρατός
Ίσως ο κύριος στόχος εξακολουθεί να είναι η γέφυρα της Κριμαίας.
Ωστόσο, πρέπει να περάσουν οι Ουκρανοί από την καλά οχυρωμένη Μελιτόπολη, ή να χτυπήσουν το Donetsk μέσω Ugledar, ωστόσο οι Ουκρανικές δυνάμεις εκεί είναι αποδεκατισμένες.

Οι στρατηγικές των ρώσων

Οι Ρώσοι διοικητές φέρεται να κατασκευάζουν εξειδικευμένες μονάδες μεγέθους λόχου σε βασικούς σχηματισμούς πρώτης γραμμής που εμπλέκονται σε αστικές μάχες για να ενισχύσουν την μαχητική αποτελεσματικότητα των περισσότερων ρωσικών μονάδων.
Οι ρώσοι σχηματίζουν νέες μονάδες τις οποίες ονομάζουν «Storm Z» εντός στοιχείων του 8ου Συνδυασμένου Στρατού όπλων (Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια) και του 1ου Σώματος Στρατού του Donetsk.
Κάθε μονάδα «Storm Z» αποτελείται από 100 άτομα, χωρισμένα σε τέσσερις ομάδες σύλληψης (10 άτομα το καθένα), τέσσερα τμήματα υποστήριξης πυρός (10 άτομα το καθένα), ένα στοιχείο διοίκησης 2 ατόμων, μια ομάδα μηχανικών μάχης 5 ατόμων, μια ομάδα αναγνώρισης 8 ατόμων.
Οι μονάδες «Storm Z» πιθανότατα θα αναπτυχθούν κατά κύριο λόγο κατά μήκος της πρώτης γραμμής της πόλης Avdiivka-

Τι συμβαίνει στο μέτωπο Kupyansk-Svatove-Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 6 Απριλίου.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 2 Απριλίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα πέτυχαν οριακά κέρδη βορειοδυτικά του Kuzemivka (15 χλμ βορειοδυτικά του Svatove).
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τρεις ουκρανικές ομάδες δολιοφθοράς και αναγνώρισης και διέκοψαν τις ουκρανικές κινήσεις κοντά στο Dvorichna (15 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk), στο Pishchane (25 χλμ βορειοδυτικά του Svatovevka), (15 χλμ δυτικά του Svatove).

Στο μέτωπο του Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις μέσα και γύρω από το Bakhmut στις 6 Απριλίου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 6 Απριλίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν νέα προέλαση στο κέντρο του Bakhmut βόρεια του αυτοκινητόδρομου T0504.
Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν χερσαίες επιθέσεις της ομάδας Wagner νότια του Ivanivske (6 χιλιόμετρα δυτικά του Bakhmut).
Οι δυνάμεις Wagner έκαναν οριακές προόδους στο βορειοδυτικό Bakhmut και κατέλαβαν βάση κοντά στο στάδιο Metallurg στο κέντρο του Bakhmut.

Στο μέτωπο της Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής της πόλης Avdiivka στο Donetsk.
Κατά τους Ουκρανούς οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν 4.000 απώλειες κοντά στην Avdiivka αλλά το διαψεύδουν οι ρωσικές δυνάμεις.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις κοντά στην Avdiivka, Novokalynove (7 χλμ βόρεια της Avdiivka), Sieverne (5 χλμ δυτικά της Avdiivka), Pervomaiske (10 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka) και Marinka

Donetsk_Battle_Map_Draft_April_62023.png
Bakhmut_Battle_Map_Draft_April_62023_3.png

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας