Πόλεμος στη Γάζα: «Ζώνη θανάτου» η Λωρίδα, λέει ο ΠΟΥ

481

Η Γάζα έχει μετατραπεί σε «ζώνη θανάτου», λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αφού οι συνθήκες στη Λωρίδα είναι απάνθρωπες.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος προειδοποιεί για την τραγική κατάσταση στο πολιορκημένο για 30 ημέρες νοσοκομείο Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δηλώνουν «εξοργισμένοι» για την ισραηλινή επίθεση σε καταφύγιο τους στην αλ-Μαουάσι όπου σκοτώθηκαν μέλη οικογενειών του προσωπικού τους.

Ένοπλη επίθεση έγινε στον ισραηλινό οικισμό Μα’αλέ Αντουμίμ κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Συνεχίζονται οι ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο για την υπόθεση της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη.

Δείτε live

13:28 «Το Ισραήλ έχει αλλάξει τα δημογραφικά χαρακτηριστικά στη Δυτική Όχθη»

Το «καθοριστικό χαρακτηριστικό» της κατοχής από το Ισραήλ των παλαιστινιακών εδαφών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, είπε η εκπρόσωπος της Ιρλανδίας στο ΔΔΔ, Ρόσα Φάνινγκ ήταν η «συνεχής εποικιστική δραστηριότητα».

Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει διάφορα μέσα για να καταλάβει και να ασκήσει έλεγχο για μη στρατιωτικούς σκοπούς σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παλαιστινιακή γη, τόνισε η Φάνινγκ.

«Μόλις απέκτησε τον έλεγχο, το Ισραήλ ανέλαβε μόνιμη οικοδόμηση σε αυτή τη γη, ιδίως αναπτύσσοντας ή ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη μόνιμων οικισμών, στους οποίους έδωσε κίνητρα σε μεγάλο αριθμό δικών του πολιτών να μεταφερθούν.

Μέσω των ενεργειών του, το Ισραήλ έχει αλλάξει ριζικά τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της Δυτικής Όχθης», είπε.

13:19 Ιρλανδία στο ΔΔΔ: Το Ισραήλ έχει ξεπεράσει τα όρια της αυτοάμυνας μετά τις 7 Οκτωβρίου

Η εκπρόσωπος της Ιρλανδίας, Γενική Εισαγγελέας, Ρόσα Φάνινγκ ξεκίνησε την τοποθέτησή της στο ΔΔΔ καταδικάζοντας τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, η Φάνινγκ υπενθύμισε στο ΔΔΔ ότι το διεθνές δίκαιο περιορίζει τη χρήση βίας σε αυτοάμυνα σε «όχι περισσότερο από ό,τι είναι αναγκαίο και αναλογικό».

Η άποψη της Ιρλανδίας είναι ότι το Ισραήλ «ξεπέρασε αυτά τα όρια» με τη στρατιωτική του αντίδραση, είπε.

«Η Ιρλανδία έχει επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός. Και είμαστε θορυβημένοι από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι τελευταίες εχθροπραξίες στη Γάζα για την προοπτική επίλυσης της ευρύτερης ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Η Ιρλανδία υπήρξε συνεπής και ηχηρός υποστηρικτής μιας συνολικής λύσης δύο κρατών στη σύγκρουση. Λυπούμαστε για την έλλειψη προόδου προς την επίτευξη αυτού του στόχου», ανέφερε η Φάνινγκ.

13:09 «Θέλουμε να φάμε»

Μεγάλη διαδήλωση έγινε στη βόρεια Γάζα, με πεινασμένους Παλαιστίνιους να ζητούν να περάσουν τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια αφού το Ισραήλ συνεχίζει να τα μπλοκάρει.

Υπενθυμίζεται ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει διακόψει τις αποστολές του στη βόρεια Γάζα λόγω του πολέμου και των κινδύνων για τις ομάδες του.

Δείτε σχετικό βίντεο για τη διαδήλωση στη βόρεια Γάζα:

12:59 «Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου»

Ο Χαϊντέρ Σίγια Αλ-Μπαράκ, εκπρόσωπος του Ιράκ, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Εθνών λέγοντας ότι η χώρα του «ανησυχεί βαθύτατα για τα ανθρωπιστικά δεινά που προκαλούνται στους Παλαιστίνιους σε όλο το κράτος της Παλαιστίνης, ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο ίδιος υπογράμμισε «τις βάρβαρες πράξεις» που διαπράττει το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων «των αεροπορικών επιδρομών και των επιθέσεων με ρουκέτες με στόχο αμάχους».

«Οι πράξεις αυτές συνιστούν εγκλήματα πολέμου που εκτελούνται με εγκληματική πρόθεση» και αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις των νόμων του πολέμου, είπε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «πρέπει να λογοδοτήσει».

Ο Αλ-Μπαράκ κατέληξε καλώντας το ΔΔΔ να λάβει αποφάσεις «που να διασφαλίζουν τη ζωή των Παλαιστινίων ανδρών, γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, επιτρέποντάς τους να απολαμβάνουν μια αξιοπρεπή και ασφαλή ζωή, όπου επιτυγχάνονται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα».

12:50 Το Ιράκ καλεί το Διεθνές Δικαστήριο να σταματήσει την «εκστρατεία μαζικής δολοφονίας» του Ισραήλ

Ο Χαϊντέρ Σίγια Αλ-Μπαράκ, εκπρόσωπος του Ιράκ στο Διεθνές Δικαστήριο, καλεί το Παγκόσμιο Δικαστήριο να σεβαστεί προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις κατά του Ισραήλ, όπως τα μέτρα που διατάχθηκαν μετά την υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής, για να «σταματήσει η συστηματική μηχανή δολοφονίας κατά του παλαιστινιακού λαού».

«Ελπίζουμε ότι η δέσμευση του δικαστηρίου για δικαιοσύνη θα οδηγήσει σε πρόσθετες αποφάσεις που θα επιβεβαιώνουν την αφοσίωσή του στον τερματισμό της εκστρατείας μαζικών δολοφονιών και στην πρόληψη πράξεων γενοκτονίας, καθώς και πολιτικών παρενόχλησης, αποκλεισμού και πείνας κατά του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε.

12:41 Το Ιράν δήλωσε στο ΔΔΔ ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι υπεύθυνο για τις ισραηλινές θηριωδίες

Στις καταληκτικές του παρατηρήσεις στο ΔΔΔ, ο εκπρόσωπος του Ιράν Ρεζά Νατζάφι δήλωσε ότι «η αδράνεια ή η ανεπαρκής δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας» είναι μία από τις «κύριες αιτίες της παρατεταμένης κατοχής των Παλαιστινίων».

«Όλες οι θηριωδίες και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το ισραηλινό καθεστώς τα τελευταία σχεδόν οκτώ χρόνια είναι συνέπεια αυτής της αδράνειας», τόνισε.

Ακόμη και σήμερα, πρόσθεσε, το Συμβούλιο Ασφαλείας «παραλύει λόγω του αδιεξόδου» που προκαλεί ένα «ορισμένο μόνιμο μέλος» (σ.σ. οι ΗΠΑ).

Ο Νατζάφι κατέληξε λέγοντας ότι το Διεθνές Δικαστήριο αναμένεται να παράσχει τη συμβουλευτική του γνωμοδότηση με τρόπο «που να εδραιώνει αποτελεσματικά και πρακτικά το κράτος δικαίου» και να φέρει «ελπίδα στους Παλαιστίνιους ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει τελικά».

«Δεν πρέπει να τους αφήσουμε μόνους και να τους απογοητεύσουμε», τόνισε, όταν οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται περισσότερο την υποστήριξη και τη βοήθεια της ανθρωπότητας.

«Πρόκειται για μια συλλογική νομική και ηθική ευθύνη και πρέπει να την εκπληρώσουμε υπεύθυνα», πρόσθεσε.

12:31 Οι IDF εισέβαλαν στο χωριό των δραστών που πραγματοποίησαν την επίθεση κοντά στην Ιερουσαλήμ

Σύμφωνα με τη Haaretz, οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στο παλαιστινιακό χωριό Μπέιτ Τα’μίρ νοτιοανατολικά της Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη, όπου ζούσαν δύο από τους δράστες που πραγματοποίησαν την επίθεση με πυροβολισμούς κοντά στον οικισμό Μα’αλέ Αντουμίμ νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Το Μπέιτ Τα’μίρ είναι το χωριό του 26χρονου Μοχάμεντ Ζουαχάρα και του 31χρονου Καντάμ Ζουαχάρα που είναι αδέλφια.

12:22 Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ να ακυρώσει την καθολική απαγόρευση επισκέψεων του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέβαλαν αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ για να ζητήσουν να αρθεί η καθολική απαγόρευση των επισκέψεων του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους και κρατούμενες από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

Οι οργανώσεις απαίτησαν επίσης να επιτρέψει το ισραηλινό κράτος στις υπηρεσίες ασφαλείας να παρέχουν στον Ερυθρό Σταυρό πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες κράτησής τους.

Στην αίτηση, οι τέσσερις οργανώσεις – η Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα, οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η HaMoked και η Access Israel – ανέφεραν ότι «περίπου 9.000 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι και κρατούμενοι ασφαλείας κρατούνται επί του παρόντος από την Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών, και σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 1.000 επιπλέον κρατούμενοι από τη Γάζα κρατούνται από τον στρατό».

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, λόγω του πολέμου, αυξάνεται ο φόβος ότι τα δικαιώματα των κρατουμένων θίγονται και υπάρχουν στοιχεία ότι κρατούνται σε σκληρές συνθήκες και βιώνουν σοβαρή βία και ταπείνωση.

Στην αναφορά τονίζεται ότι οκτώ κρατούμενοι πέθαναν ενώ κρατούνταν στο Ισραήλ, δύο από τους οποίους παρουσίαζαν σοβαρά σημάδια βίαιης μεταχείρισης.

12:12 Ένα νεκρό παιδί και 11 τραυματίες μετά από ισραηλινή επίθεση στη Νουσεϊράτ

Οι ομάδες ασθενοφόρων της Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) μετέφεραν ένα νεκρό παιδί και έντεκα τραυματίες μετά από ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

12:03 Το Ιράν τόνισε ότι η γνωμοδότηση του ΔΔΔ μπορεί να θέσει τις βάσεις για τη διάσωση χιλιάδων αθώων ανθρώπων

Ο Ράζα Νατζάφι, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν για νομικές και διεθνείς υποθέσεις, δήλωσε στο ΔΔΔ ότι «παραμένουμε σε ένα σημείο καμπής στην ιστορία της ανθρωπότητας».

«Η γνωμοδότηση αυτού του δικαστηρίου μπορεί να θέσει τις βάσεις για τη διάσωση της ζωής χιλιάδων αθώων γυναικών και παιδιών και να συμβάλει στο νόμιμο αίτημα του λαού που στερήθηκε το εγγενές δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση», τόνισε.

Στη συνέχεια, ο Νατζάφι απαρίθμησε μια σειρά μέτρων που, όπως είπε, συνιστούν τη συνεχιζόμενη παραβίαση από το ισραηλινό κατοχικό καθεστώς:

 • Παρατεταμένη κατοχή
 • Μεταβολή της δημογραφικής σύνθεσης στα κατεχόμενα εδάφη
 • Αλλαγή του χαρακτήρα και του καθεστώτος της Ιεράς Πόλης
 • Μέτρα που εισάγουν διακρίσεις
 • Παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού για μόνιμη κυριαρχία επί των φυσικών του πόρων

11:53 Σπίτι στο βόρειο Ισραήλ χτυπήθηκε από αντιαρματικό πύραυλο

Σπίτι στην Κφαρ Γιουβάλ στο βόρειο Ισραήλ έπιασε φωτιά αφού χτυπήθηκε από αντιαρματικό πύραυλο.

Η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε από πυροσβεστικά συνεργεία και εθελοντές έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με την Ισραηλινή Αρχή Πυρόσβεσης και Διάσωσης.

Πηγή φωτογραφίας: Idan Hait/Fire and Rescue Authority, Northern District

11:44 Κίνα στο ΔΔΔ: Η χρήση βίας από τον παλαιστινιακό λαό για να «αντισταθεί στην ξένη καταπίεση» αποτελεί «αναφαίρετο δικαίωμα».

Ο Μα Σινμίν, νομικός σύμβουλος του κινέζικου ΥΠΕΞ, είπε στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη ότι η Κίνα «έχει υποστηρίξει με συνέπεια τη δίκαιη υπόθεση του παλαιστινιακού λαού για την αποκατάσταση του νόμιμου δικαιώματός του».

«Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει τονίσει πολλές φορές ότι η Κίνα ζητά μια συνολική κατάπαυση του πυρός και την έγκαιρη επίλυση του ζητήματος της Παλαιστίνης στη βάση μιας λύσης δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε.

«Στην επιδίωξη του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση», σημείωσε, η χρήση βίας από τον παλαιστινιακό λαό για να «αντισταθεί στην ξένη καταπίεση» και να ολοκληρώσει την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους αποτελεί «αναφαίρετο δικαίωμα».

11:35 Η Χαμάς επαίνεσε την επίθεση κοντά στην Ιερουσαλήμ, τη χαρακτήρισε ως «φυσική απάντηση»

Η Χαμάς με ανακοίνωσή της επαίνεσε την επίθεση κοντά στην Ιερουσαλήμ, τη χαρακτήρισε ως «φυσική απάντηση» στον πόλεμο στη Γάζα.

«Η ηρωική επιχείρηση είναι μια φυσική απάντηση στις σφαγές και τα εγκλήματα της κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη», αναφέρει η παλαιστινιακή οργάνωση για την επίθεση, αναφερόμενη στο Ισραήλ.

Η ανακοίνωση αναφέρεται επίσης στον επερχόμενο μήνα του Ραμαζανιού και στις προσπάθειες του Ισραήλ να περιορίσει την πρόσβαση στο τέμενος Αλ-Άκσα, λέγοντας ότι «η εισβολή της κατοχής στην Ιερουσαλήμ και τα σχέδιά της να εμποδίσει τους πιστούς να φτάσουν στο τέμενος Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού δεν θα της φέρουν ασφάλεια».

11:25 Στις 29.410 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Ο απολογισμός των νεκρών από ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας είναι 29.410 από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τουλάχιστον 69.465 έχουν τραυματιστεί.

11:18 Επίθεση με πυραύλους δέχτηκε το πλοίο στα ανοιχτά της Υεμένης, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της UKMTO, επίθεση με πυραύλους δέχθηκε το πλοίο που εμπλέκεται στο περιστατικό ασφαλείας που αναφέρθηκε νωρίτερα στα ανοιχτά της Υεμένης.

Σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία, το πλοίο δέχτηκε δύο πυραύλους με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά.

Όπως αναφέρει η βρετανική υπηρεσία, οι δυνάμεις της διεθνούς δύναμης ανταποκρίνονται στο περιστατικό.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Η βρετανική εταιρεία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας Ambrey επεσήμανε από την πλευρά της ότι πρόκειται για ένα βρετανικής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο με σημαία Παλάου το οποίο κατευθυνόταν στην Ερυθρά Θάλασσα από την Ταϊλάνδη.

11:10 Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ ζητά ο Νετανιάχου να εγκρίνει άμεσα την κατασκευή χιλιάδων σπιτιών στον οικισμό Μα’αλέ Αντουμίμ κοντά στον οποίο έγινε η σημερινή ένοπλη επίθεση

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ απαιτεί την έγκριση ενός σχεδίου για χιλιάδες νέες κατοικίες στον οικισμό Μα’αλέ Αντουμίμ και σε κοντινούς οικισμούς, ως απάντηση στους φονικούς πυροβολισμούς το πρωί της Πέμπτης.

«Η σοβαρή επίθεση στη Μα’αλέ Αντουμίμ πρέπει να έχει μια αποφασιστική απάντηση ασφαλείας αλλά και μια απάντηση από τους οικισμούς», γράφει στο X, πρώην Twitter.

«Απαιτώ από τον πρωθυπουργό να εγκρίνει τη σύγκληση του ανώτερου συμβουλίου σχεδιασμού και να εγκρίνει αμέσως τα σχέδια για χιλιάδες οικιστικές μονάδες στη Μα’αλέ Αντουμίμ και σε ολόκληρη την περιοχή», συνεχίζει, αναφερόμενος στο όργανο του υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδιο για την έγκριση των κατασκευών στη Δυτική Όχθη.

«Οι εχθροί μας γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε ζημιά σε εμάς θα οδηγήσει σε περισσότερες κατασκευές και περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερο έλεγχο από εμάς σε ολόκληρη τη χώρα», τονίζει.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

11:06 Μπεν-Γκβιρ για την ένοπλη επίθεση κοντά στην Ιερουσαλήμ: «Θα συνεχίζουμε να μοιράζουμε όπλα, η ελευθερία μετακίνησης για τους Παλαιστίνιους πρέπει να περιοριστεί»

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ έφτασε στον τόπο της ένοπλης επίθεσης κοντά στην Ιερουσαλήμ και δήλωσε ότι «μια πολύ μεγάλη καταστροφή αποφεύχθηκε εδώ χάρη στο γεγονός ότι όλοι οι αστυνομικοί έχουν όπλα και οι πολίτες έχουν όπλα».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Υπήρχαν εκείνοι που με επέκριναν γι’ αυτό, αλλά νομίζω ότι σήμερα όλοι καταλαβαίνουν ότι τα όπλα σώζουν ζωές».

Ο Μπεν-Γκβιρ δήλωσε επίσης: «Το δικαίωμα στη ζωή των Εβραίων κατοίκων της Ιουδαίας και της Σαμάρειας (σ.σ. της Δυτικής Όχθης) υπερτερεί του δικαιώματος στην ελεύθερη μετακίνηση των κατοίκων της Παλαιστινιακής Αρχής».

Ως εκ τούτου, είπε, «αναμένω ότι θα υπάρχουν όλο και περισσότερα εμπόδια εδώ, θα υπάρχουν περιορισμοί. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι εχθροί μας δεν ψάχνουν για δικαιολογίες. Θέλουν μόνο να βλάψουν. Θα αγωνιστώ για περιορισμούς – είναι καλό που ο πρωθυπουργός αποδέχεται τη θέση αρχών μου».

Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ μιλάει σε δημοσιογράφους στο σημείο της ένοπλης επίθεσης κοντά στην Ιερουσαλήμ.

11:00 Δείτε live τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΔΔ

Παρακολουθήστε live τη σημερινή συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την υπόθεση της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.

10:57 Ένας νεαρός 20 ετών σκοτώθηκε στην επίθεση κοντά στην Ιερουσαλήμ, σοβαρά τραυματίας έγκυος γυναίκα

Ένας 20χρονος σκοτώθηκε στην επίθεση με πυροβολισμούς κοντά στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το Magen David Adom (την ισραηλινή υπηρεσία πρώτων βοηθειών του Ισραήλ).

Επιπλέον, μια 23χρονη έγκυος γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά, τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν μέτρια και μια γυναίκα ελαφρά, όπως αναφέρει η Haaretz.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, δύο από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν στο σημείο της επίθεσης, ενώ ο τρίτος συνελήφθη, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο σε τι κατάσταση βρίσκεται.

10:48 Νέο περιστατικό ασφάλειας στα ανοιχτά της Υεμένης

Η βρετανική υπηρεσία UKMTO αναφέρει ότι υπάρχει νέο περιστατικό ασφαλείας στα ανοιχτά της Υεμένης, 70 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από το λιμάνι του Άντεν.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

10:38 Οι περιορισμοί στο τέμενος Αλ-Άκσα ενέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, λέει Ιορδανός αξιωματούχος

Ιορδανός αξιωματούχος δήλωσε ότι περιορισμοί που τυχόν θα θέσει το Ισραήλ στους Άραβες στο τέμενος Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού θα κλιμακώσουν τις περιφερειακές εντάσεις στη σκιά του πολέμου στη Γάζα, μετέδωσε ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan.

Σύμφωνα με το Kan, ο αξιωματούχος, ο οποίος εμφανίστηκε σε τοκ σόου σήμερα το πρωί, δήλωσε: «Οποιαδήποτε ένταση στο τέμενος Αλ-Άκσα θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα επέκτασης της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή».

Ο αξιωματούχος είπε ότι το θέμα της προσευχής στον χώρο, που οι Ισραηλινοί αποκαλούν Όρος του Ναού, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού ήταν βασικό θέμα στις συναντήσεις που είχε ο βασιλιάς της Ιορδανίας με αξιωματούχους κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επισκέψεών του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ δήλωσε ότι θα επιβάλει ορισμένους περιορισμούς στην πρόσβαση στο τέμενος στην Παλιά Πόλη της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού σύμφωνα με τις «ανάγκες ασφαλείας».

10:29 Χαρτογραφώντας της επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι επιθέσεις σε πλοία από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, ως ένδειξη συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, συνεχίζονται.

Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει προβλήματα στο παγκόσμιο εμπόριο αφού έχουν εν μέρει μπλοκάρει την πιο σύντομη ναυτική οδό ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη.

Τουλάχιστον 40 πλοία έχουν δεχθεί επίθεση, σύμφωνα με στοιχεία που αναλύθηκαν από την Ambrey Analytics, παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης ναυτιλιακών κινδύνων.

Δείτε τον σχετικό χάρτη για τις επιθέσεις στην Ερυθρά:

Πηγή: Al Jazeera

10:19 «Ο βορράς της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπος με λιμό, ο νότος συνεχίζει να βομβαρδίζεται»

Ο Χάνι Μαχμούντ, ανταποκριτής του Al Jazeera στη Ράφα στη νότια Γάζα, μεταδίδει ότι: «Μια έντονη εκστρατεία βομβαρδισμών στην πόλη Ράφα διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το πρωί.

Τα τελευταία 45 λεπτά ακούγονταν δυνατές εκρήξεις από το βόρειο τμήμα της πόλης. Ο ήχος προέρχεται από τη συστηματική κατεδάφιση σπιτιών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, είδαμε επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα, στο βόρειο τμήμα και ακόμη και στο δυτικό τμήμα, όπου κυριολεκτικά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο.

Ένα τζαμί σε κοντινή απόσταση καταστράφηκε ολοσχερώς και βλέπουμε τουλάχιστον τρία με τέσσερα σπίτια στην περιοχή του που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ένα άλλο σπίτι έγινε στόχος και καταστράφηκε και πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν».

10:10 Ποιες χώρες θα τοποθετηθούν σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη για την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών

Συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στη Χάγη για την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Ποιες χώρες θα τοποθετηθούν σήμερα:

 • Κίνα
 • Ιράν
 • Ιράκ
 • Ιρλανδία
 • Ιαπωνία
 • Ιορδανία
 • Κουβέιτ
 • Λίβανος
 • Λιβύη
 • Λουξεμβούργο
 • Μαλαισία
 • Μαυρίκιος

10:00 Al-Mayadeen: Πυρά του ισραηλινού πυροβολικού σε κωμοπόλεις στον νότιο Λίβανο

Το λιβανέζικο δίκτυο ενημέρωσης Al-Mayadeen μεταδίδει ότι το ισραηλινό πυροβολικό πραγματοποίησε επίθεση κατά πόλεων στον νότιο Λίβανο.

Συγκεκριμένα, οι IDF έβαλαν στο στόχαστρό τους τις κωμοπόλεις Αλ-Τζαμπίν και Τιρ Αρφά.

09:56 Διαδήλωση στα Φίτζι ενάντια στη στήριξη της κυβέρνησής τους στο Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο

Υποστηρικτές των Παλαιστινίων στα νησιά Φίτζι διαμαρτύρονται για τη γραπτή δήλωση της κυβέρνησής τους υπέρ του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στη Χάγη (ΔΔΔ).

Τη Δευτέρα ο νομικός εκπρόσωπος της Παλαιστίνης, Πολ Ράιχλερ δήλωσε στο δικαστήριο ότι οι γραπτές παρατηρήσεις των Φίτζι και των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν οι «δύο ακραίες» που υποστήριζαν το Ισραήλ.

«Από όλα τα κράτη που υπέβαλαν γραπτές δηλώσεις στο Δικαστήριο, μόνο τα νησιά Φίτζι προσπάθησαν να υπερασπιστούν την κατοχή ως νόμιμη», δήλωσε ο Ράιχλερ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:46 Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα τους σκότωσαν δεκάδες μαχητές της Χαμάς την τελευταία ημέρα στην πόλη της Γάζας και στη Χαν Γιουνίς

Οι IDF δηλώνουν ότι συνεχίζουν μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας, κατά τη διάρκεια της οποίας τα στρατεύματα πραγματοποιούν επιδρομές σε τοποθεσίες της Χαμάς και σκοτώνουν μαχητές της οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, οι IDF λένε ότι το 215ο Σύνταγμα Πυροβολικού κατεύθυνε αεροπορικές επιδρομές εναντίον περίπου δέκα εγκαταστάσεων της Χαμάς στη Ζεϊτούν, καθώς η 401η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία σκότωσε περίπου 20 μαχητές στην περιοχή.

Η 401η Ταξιαρχία κατέστρεψε επίσης πολυάριθμες τοποθεσίες της Χαμάς στη γειτονιά της πόλης της Γάζας, αναφέρουν οι IDF.

Σε κοντινή απόσταση, στο κέντρο της Γάζας, οι IDF λένε ότι η Ταξιαρχία Ναχάλ εντόπισε και κατέστρεψε έναν εκτοξευτή ρουκετών που θα χρησιμοποιούνταν σε επίθεση κατά του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, η 7η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία σκότωσε περισσότερους από 15 μαχητές της Χαμάς, η Ταξιαρχία Γκιβάτι έστησε ενέδρα σε πυρήνα της Χαμάς με πυρά ελεύθερου σκοπευτή και η Ταξιαρχία Κομάντο εντόπισε μια κρύπτη με όπλα και έγγραφα, σύμφωνα με τις IDF.

Επίσης, στη νότια Γάζα, το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε πλήγματα εναντίον σκαφών που ανήκαν στη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, προσθέτουν οι IDF.

Η σχετική ανάρτηση στο Χ:

09:37 Από τη Βηθλεέμ οι δράστες της επίθεσης κοντά στην Ιερουσαλήμ

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία και όπως γράφει η Haaretz, δύο από τους ενόπλους που συμμετείχαν στην επίθεση κοντά στην Ιερουσαλήμ ήταν οι αδελφοί Ζουαχάρα από τη Βηθλεέμ – ο Μουχάμαντ, 26 ετών και ο Καντάμ, 31 ετών. Και οι δύο δεν διέθεταν άδεια εργασίας στο Ισραήλ, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός είχε φυλακιστεί στο παρελθόν για παράνομη εργασία στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη υπηρεσία ασφάλειας Σιν Μπετ, ο τρίτος ένοπλος ήταν ο Άχμεντ Αλοχάς, 31 ετών, επίσης από τη Βηθλεέμ.

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι οι τρεις τους ήταν οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και μια χειροβομβίδα.

Τα όπλα που είχαν μαζί τους οι δράστες της επίθεσης κοντά στην Ιερουσαλήμ.

09:29 Πλάνα δείχνουν τις ισραηλινές δυνάμεις να συλλαμβάνουν άτομο στο σημείο της επίθεσης κοντά στην Ιερουσαλήμ

Πλάνα που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera δείχνουν τις ισραηλινές δυνάμεις να συλλαμβάνουν έναν άνδρα στο σημείο των πυροβολισμών κοντά στον οικισμό Μα’αλέ Αντουμίμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον οκτώ τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών σήμερα το πρωί κοντά στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η ισραηλινή αστυνομία αναφέρει ότι δύο ένοπλοι έχουν σκοτωθεί, ενώ ένας τρίτος έχει συλληφθεί, τονίζει το Al Jazeera.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης:

09:19 Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν δύο άτομα και συνέλαβαν 12 σε επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε δύο άτομα κατά τη διάρκεια επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, ανατολικά της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή νωρίς το πρωί της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις με Παλαιστίνιους. Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης δήλωσε ότι ένας άνδρας πυροβολήθηκε στην πλάτη και ένας δεύτερος στο χέρι. Δεν είναι γνωστό πόσο σοβαρά είναι τα τραύματά τους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης τουλάχιστον δέκα άτομα κατά τη διάρκεια επιδρομών στις γειτονικές πόλεις Μπέιτ Ρίμα και Ντέιρ Γκασάνα, βορειοδυτικά της Ραμάλα, καθώς και δύο άνδρες στον καταυλισμό Ακμπάτ Τζαμπρ στην πόλη Ιεριχώ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:09 Δείτε βίντεο από το σημείο της επίθεσης κοντά στην Ιερουσαλήμ

Βίντεο από το σημείο της επίθεσης κοντά στην Ιερουσαλήμ μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ και λογαριασμοί στα social media.

Διαβάστε περισσότερα για την επίθεση εδώ

09:00 Παρατηρητήρια πολέμου: Το Ισραήλ παραδέχεται ότι τα τάγματα της Χαμάς «δεν νικήθηκαν» στην κεντρική Γάζα

Ο στρατός του Ισραήλ παραδέχθηκε ότι «δεν έχει νικήσει» και τα τέσσερα τάγματα της Χαμάς που δραστηριοποιούνται στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις υπέστησαν απώλειες την Τετάρτη σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις που εξαπέλυσαν Παλαιστίνιοι μαχητές στην περιοχή Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

Οι δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP), ανέφεραν επίσης ότι Παλαιστίνιοι μαχητές στόχευσαν το ισραηλινό πεζικό και τα τεθωρακισμένα στη Ζεϊτούν με όλμους, χειροβομβίδες με ρουκέτες (RPG) και «διατρητικούς μηχανισμούς με εκρηκτική μορφή».

Στη νότια Χαν Γιουνίς, οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται με Παλαιστίνιους μαχητές να στήνουν ενέδρες σε ισραηλινές ειδικές δυνάμεις και στρατιώτες και να επιτίθενται με θερμοβαρικές ρουκέτες, RPG και φορητά όπλα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ISW/CTP για το πεδίο μάχης.

Πηγή: ISW / CT

08:50 Ένας από τους τραυματίες στην ένοπλη επίθεση κοντά στην Ιερουσαλήμ υπέκυψε στα τραύματά του

Ένα από τα θύματα της επίθεσης με πυροβολισμούς κοντά στη Μα’αλέ Αντουμίμ (δίπλα στην Ιερουσαλήμ) πέθανε, δήλωσε ο διευθυντής της MDA (Υπηρεσίας πρώτων βοηθειών του Ισραήλ), Έλι Μπιν στο Κανάλι 12.

Οκτώ ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση, εκ των οποίων δύο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, είπε ο Μπιν.

Ο ίδιος τόνισε ότι τρεις βρίσκονται σε μέτρια κατάσταση και άλλοι τρεις νοσηλεύονται λόγω άγχους μετά την επίθεση.

08:40 Συνεχίζονται οι συνομιλίες για νέα συμφωνία για τους ομήρους και κατάπαυση του πυρός

Ο σύμβουλος του Aμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκέρκ αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ, μετά τον σταθμό που έκανε στην Αίγυπτο για νέες συνομιλίες για συμφωνία για τους ομήρους και κατάπαυση του πυρός

«Θέλουμε να κλειστεί συμφωνία (…) το ταχύτερο δυνατόν», είπε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Χθες στο Κάιρο ο επικεφαλής της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, εγκατεστημένος στο Κατάρ, αναμενόταν να συζητήσει με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου, τον Αμπάς Καμάλ, για την «πρώτη φάση» σχεδίου που καταρτίστηκε τον Ιανουάριο, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς από τη Γάζα.

Προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ και είσοδο μεγαλύτερης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο.

Η Χαμάς θέλει κατάπαυση του πυρός, να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, να αρθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός και να προσφερθεί ασφαλές καταφύγιο στους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους λόγω του πολέμου.

Το Ισραήλ από την πλευρά του διαμηνύει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί, ώσπου να εξαλειφθεί η Χαμάς και να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι.

08:32 Συναγερμός στην Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως ενεργοποίησε σειρήνες της αεράμυνας στην πόλη Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, εξαιτίας δυνητικής εναέριας «απειλής».

Οι σειρήνες σχετίζονταν με μια αεροπορική επίθεση από την κατεύθυνση της Ερυθράς Θάλασσας που αναχαιτίστηκε από το αμυντικό σύστημα Arrow, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο εκπρόσωπος δεν ανέφερε ποιος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση.

Οι Χούθι της Υεμένης έχουν στο παρελθόν ισχυριστεί ότι έχουν εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Εϊλάτ.

Δείτε σχετική ανάρτηση από το Al Jazeera Arabic:

08:28 Τρεις οι δράστες της επίθεσης στον ισραηλινό οικισμό – Τους πυροβόλησαν

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, «τρεις Παλαιστίνιοι τρομοκράτες πραγματοποίησαν την επίθεση κοντά στο σημείο ελέγχου αζ-Ζα’αγιέμ, μεταξύ Ιερουσαλήμ και Μα’αλέ Αντουμίμ.

Οι τρεις δράστες άνοιξαν πυρ με «αυτόματα όπλα» εναντίον Ισραηλινών που περίμεναν στην κίνηση ενώ κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ, λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν από το σημείο ελέγχου, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Δύο από τους ενόπλους πυροβολήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στο σημείο, ενώ ο τρίτος αρχικά διέφυγε, προτού πυροβοληθεί επίσης λίγο αργότερα, μετά από έρευνες της αστυνομίας στην περιοχή.

Ένα από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στην είσοδο ισραηλινού οικισμού, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

08:18 Ένοπλη επίθεση έγινε σε ισραηλινό οικισμό στη Δυτική Όχθη – Οκτώ τραυματίες, νεκροί οι δράστες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, τρεις από αυτούς σοβαρά, από πυροβολισμούς στο σημείο ελέγχου στην είσοδο του ισραηλινού οικισμού Μα’αλέ Αντουμίμ.

Η αστυνομία και οι δυνάμεις του Magen David Adom κλήθηκαν στο σημείο. Σύμφωνα με τη Haaretz, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι «δύο τρομοκράτες άνοιξαν προφανώς πυρ εναντίον περαστικών και έκτοτε σκοτώθηκαν».

Μια πρώτη εικόνα από το σημείο της επίθεσης.

08:12 Συνεχίζεται για 139 ημέρες η αιματοχυσία

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, με την αιματοχυσία να συνεχίζεται για 139 ημέρες χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη πώς θα μπει τέλος στο δράμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας