Παραμένει στη φυλακή η Ε.Καϊλή-“Φυλακή αξίζει όλη η διεφθαρμένη γραφειοκρατία των Βρυξελλών”

730

Την ευκαιρία να συναντήσει ξανά τη δύο ετών κόρη της είχε την Παρασκευή (6/1) η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Στις 17:20 ώρα Ελλάδας ο πατέρας της, Αλέξανδρος Καϊλής, πέρασε το κατώφλι των γυναικείων φυλακών Χάρεν, στις Βρυξέλλες, συνοδεύοντας την εγγονή του. Ήταν η πρώτη συνάντηση της μικρής με τη μητέρα της από την ημέρα που η ευρωβουλευτής συνελήφθη και κρατείται.

Η Εύα Καϊλή είδε την κόρη της για 3 ώρες, όπως είχαν αποφασίσει σχετικά οι Αρχές του Βελγίου.

Δείτε το βίντεο από την Corriere della Sera

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή παραμένει υπό κράτηση στις φυλακές Χάρεν των Βρυξελλών, κατηγορούμενη για πρωταγωνιστική συμμετοχή στο γνωστό σκάνδαλο Qatargate, που συνταράσσει το Ευρωκοινοβούλιο.

Καϊλή: Δεν της επέτρεψαν να δει το παιδί ούτε μέσω Skype -«Καταρρέω! Τι τους φταίει η μικρή;» ξεσπά από το κελί.

Η ευρωβουλευτής είχε καταθέσει διά των συνηγόρων της αίτημα να της επιτραπεί να συναντήσει τη δύο ετών κόρη της, το οποίο και έγινε δεκτό από τις δικαστικές αρχές του Βελγίου, και σήμερα το απόγευμα η συνάντηση αυτή έγινε γεγονός.

Τι δήλωσε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή για τη συνάντηση
Οι βελγικές Αρχές είχαν ανάψει «πράσινο φως» ώστε η Εύα Καϊλή να δει το παιδί της στις φυλακές Χάρεν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντησή τους είχε διάρκεια τριών ωρών.

Σε ρεπορτάζ του Star είχε αναφερθεί πως η Εύα Καϊλή έμαθε το βράδυ της Τετάρτης (4/1) για την απόφαση των φυλακών να της επιτρέψουν να δει την κόρη της. Το πρωί της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου επικοινώνησε για το θέμα με τους δικηγόρους της τόσο στο Βέλγιο όσο και στην Ελλάδα.

Για την εξέλιξη αυτή, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε: «Σήμερα (χθες) το πρωί που μου το είπε, είναι η πρώτη φορά που την άκουσα με αναφιλητά χαράς να μου μιλάει, πώς θα καταφέρει να πείσει τους υπαλλήλους να δει την κορούλα της περισσότερο».

Διεθνής Αμνηστία Ιταλίας: Η κόρη της Εύας Καϊλή δικαιούται να είναι με τη μητέρα της
Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε βρει σύμμαχο στο αίτημά της να βρίσκεται κοντά στην κόρη της το ιταλικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Ρικάρντο Νούρι, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» τάχθηκε υπέρ της επανένωσης της κόρης του ζεύγους Καϊλή-Τζόρτζι, που εμπλέκεται στην έρευνα του Qatargate, με την κρατούμενη στις φυλακές Χάρεν των Βρυξελλών μητέρα της, προτάσσοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα της μικρής.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ένα ανήλικο άτομο πρέπει να μένει με τουλάχιστον έναν από τους δύο γονείς, η κοινή λογική το προτάσσει ακόμη και πριν από το Διεθνές Δίκαιο. Στην υπόθεση φυλάκισης του Φραντσέσκο Τζόρτζι και της Εύας Καϊλή στο Βέλγιο διακυβεύεται η μη υποτιμητέα αρχή του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, της σχεδόν δύο ετών κόρης τους. Είναι μια αρχή που κατοχυρώνεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών και των Εφήβων, την οποία υιοθέτησε και το Βέλγιο το 1989», είπε ο Νούρι.

Για τον εκπρόσωπο του ιταλικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, «η Ιταλία έχει καλύτερη νομοθετική κατάσταση από αυτήν του Βελγίου, επειδή επιτρέπει στους ανηλίκους να μη χάνουν την επαφή, ιδίως με τον γονέα. Εάν ο τελευταίος είναι στη φυλακή, οι ανήλικοι μπορούν να μείνουν με τη μητέρα τους, λαμβάνοντας υπόψη, ωστόσο, τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι, αν αυτό πρόκειται να γίνει σε περιβάλλον ασυμβίβαστο με την υγεία του παιδιού, πρέπει να βρεθούν εναλλακτικά μέτρα», δηλαδή σίγουρα όχι σε φυλακή.

Άρα, σύμφωνα με τον Νούρι, «η πιο προφανής λύση» στην περίπτωση της Εύας Καϊλή και της κόρης της «είναι αυτή του κατ’ οίκον περιορισμού» τής πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σημειώνει, όμως, ότι «δεν είναι η Διεθνής Αμνηστία που θα προτείνει στη βελγική Δικαιοσύνη ποιο μέτρο να λάβει. Το θέμα είναι να ληφθούν υπόψη τα βέλτιστα συμφέροντα του παιδιού, ακόμη και σε σχέση με οποιαδήποτε ζημιά θα μπορούσε να προκληθεί στις έρευνες αν υιοθετούνταν άλλο μέτρο πλην της φυλακής. Διαφορετικά, δημιουργείται ένα παράδοξο».

Ποιο είναι αυτό; «Αυτό της έρευνας για ενέργειες διαφθοράς με στόχο να φιμωθεί το δράμα των παραβιαζόμενων δικαιωμάτων (των μεταναστών εργατών στο Κατάρ), που παράγει στη συνέχεια μια παραβίαση των δικαιωμάτων ενός και μόνο ατόμου (της κόρης των Καϊλή και Τζόρτζι)», είπε στη «Repubblica» ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ιταλία.

«Έχω ασχοληθεί με τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στο Κατάρ τα τελευταία δώδεκα χρόνια, έγραψα και βιβλίο, και αναρωτιέμαι πώς κανείς δεν μίλησε γι’ αυτό. Τώρα η απάντηση ήρθε: υπήρχαν άνθρωποι που πληρώθηκαν για να πουν όλα τα καλά πράγματα για το Κατάρ. Αλλά αν η εν λόγω έρευνα παράγει, μεταξύ των χιλίων θετικών πτυχών, και μια κατάσταση παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων ενός ευάλωτου υποκειμένου, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Κάτι δεν πάει καλά, λοιπόν», είχε σημειώσει.

Καταληκτικά, είχε αναφέρει ότι «το Βέλγιο δεν είναι όπως η Λευκορωσία, όπου χρησιμοποιούν τους ανήλικους αφαιρώντας τη γονική μέριμνα από τους γονείς τους επειδή είναι αντιφρονούντες. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια έρευνα για διαφθορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θέλω να φανταστώ ότι ένα δίχρονο κοριτσάκι χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης, γιατί αυτό θα σήμαινε σε αυτή την περίπτωση ότι είμαστε πιο κοντά στη Λευκορωσία».

Δημητρακόπουλος: Δεν άφηναν την Καϊλή να δει τόσες ημέρες το παιδί της για να την αναγκάσουν να ομολογήσει
Νωρίτερα, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος χαρακτήρισε την απομάκρυνση της κόρης της Εύας Καϊλή από τη μητέρα της ως «μοχλό πίεσης» για να ομολογήσει η ευρωβουλευτής.

Στη συνέντευξή του ο δικηγόρος υπεράσπισης της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ιταλική «Corriere della Sera» ανέφερε: «Θεωρώ ότι μάλλον δεν της επέτρεψαν να δει το παιδί για να την πιέσουν να ομολογήσει, να παραδεχτεί ότι είχε διαπράξει κάτι. Αλλά, η κυρία Καϊλή δεν έχει να ομολογήσει τίποτα, διότι είναι εντελώς αθώα για κάθε είδους κατηγορία».

Όπως μετέφερε η ΕΡΤ, ο κ. Δημητρακόπουλος, μιλώντας στον ιταλικό Τύπο, τόνισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ζητήθηκε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Εύας Καϊλή με το παιδί της, όμως «οι βελγικές αρχές αρνήθηκαν λόγω της μείωσης του σωφρονιστικού προσωπικού κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών».

Ο δικηγόρος της κ. Καϊλή υπενθύμισε επίσης πως στις 22 Δεκεμβρίου ο ανακριτής των Βρυξελλών, κ. Κλεζ, ο οποίος τρέχει την έρευνα, δήλωσε ότι δεν διαθέτει τα στοιχεία που θα μπορούσαν να στηρίξουν την κατηγορία της δωροδοκίας κατά της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σε αυτό το σημείο ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά πως «ως δικηγόρος με 33 χρόνια εμπειρίας» αναρωτιέται «πώς ο κ. Κλεζ αποφάσισε ότι η κ. Καϊλή θα πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση στη φυλακή, όταν δεν υπάρχουν στοιχεία για τη βασική κατηγορία, όπως είναι αυτή της διαφθοράς».

«Η Εύα Καϊλή δεν γνώριζε τίποτα για το τι περιείχε η βαλίτσα»
Ερωτώμενος από τον δημοσιογράφο για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι τής κ. Καϊλή, ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε πως η ίδια «έμαθε για τα χρήματα μόνο όταν συνελήφθη ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι», κάτι που της προκάλεσε «πανικό», και πρόσθεσε πως η πελάτισσά του «τηλεφώνησε στον πατέρα της για να πάρει τη βαλίτσα της κόρης της και τα μπιμπερό», αλλά υπογράμμισε πως η ίδια «δεν γνώριζε τίποτα για το τι περιείχε η βαλίτσα, διότι δεν την είχε ανοίξει και δεν είχε ιδέα ότι περιείχε μετρητά».

Η συνέντευξη συνεχίστηκε προς την επερχόμενη ακρόαση της 22ας Ιανουαρίου, όπου θα επαναληφθεί ότι η «κ. Καϊλή δεν ήταν ποτέ στην υπηρεσία του Κατάρ».

Όσον αφορά την πολιτική γραμμή της ευρωβουλευτού, σύμφωνα με τον δικηγόρο υπεράσπισής της, «ακολούθησε την πολιτική γραμμή των Ευρωπαίων κεντρώων, όπως αυτή καθορίστηκε από τους Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

Τέλος, σχετικά με την ιχνηλάτηση χρημάτων στη Λατινική Αμερική από την ελληνική αρμόδια Αρχή, ο κ. Δημητρακόπουλος σχολίασε στη συνέντευξή του πως «είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι περισσότερες από δύο εβδομάδες αφότου η τράπεζα δήλωσε επίσημα ότι πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις και πλαστά έγγραφα, αυτές οι συκοφαντίες εξακολουθούν να κυκλοφορούν».

Πηγή: iefimerida.grΞανά αγκαλιά με την κόρη της η Εύα Καϊλή -Την πήγε στη φυλακή ο παππούς της -Δείτε βίντεο – iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας