Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων-Αποφάσισε συντονισμένες κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη

486

Ηοργάνωση συντονισμένων και πολύμορφων κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη, αποφασίστηκε στη μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας, το μεσημέρι της Κυριακής, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών και περίπου 50 Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, από διάφορους νομούς όλης της χώρας.

Οι κινητοποιήσεις αυτές θα αποτελέσουν συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα που δίνουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, προκειμένου να πάρουν μια ανάσα και να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους. Για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών σ’ όλη τη χώρα και θα οργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου.

Των συντονισμένων κινητοποιήσεων του Γενάρη  θα προηγηθούν, αναδεικνύοντας και την αποφασιστικότητα των αγροτών, οι κινητοποιήσεις με τρακτέρ των αγροτών της Θεσσαλίας, που παλεύουν να μείνουν στον τόπο τους, έχοντας απέναντί τους ένα «ανίκανο» κράτος, που δεν προστατεύει τη ζωή του λαού από τα καιρικά φαινόμενα και στη συνέχεια τον εγκαταλείπει, επειδή έχει για ταβάνι τους «δημοσιονομικούς περιορισμούς» και τις «αντοχές της οικονομίας».

Σε αυτό το πλαίσιο οι αγρότες της Καρδίτσας που έχουν παρατάξει εκατοντάδες τρακτέρ στις πλατείες των χωριώντην Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου θα επιδιώξουν να στήσουν μπλόκο στον αυτοκινητόδρομο Ε65. Αντίστοιχα και οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας προετοιμάζουν κινητοποίηση με τρακτέρ την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη, στον κόμβο Πλατυκάμπου. Κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα θα γίνει την ίδια μέρα και στο Βόλο από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.

Επιπλέον, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας θα συμμετάσχουν στην πανθεσσαλική κινητοποίηση που οργανώνουν Εργατικά Κέντρα, σωματεία, επιτροπές πλημμυροπαθών κι άλλοι μαζικοί φορείς, το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αναπλήρωση του εισοδήματός τους, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση από το κράτος όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Παλεύουμε να μείνουμε στον τόπο μας.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τονίζοντας ότι «με τον αγώνα μας θα καταφέρουμε να μείνει η Θεσσαλία σαν αγροτική – κτηνοτροφική περιοχή. Με τον αγώνα μας θα μείνουμε στον τόπο μας». Στη συνέχεια χαιρέτισε ο Γιάννης Κουκούτσης, αντιδήμαρχος Κιλελέρ και συνδικαλιστής αγρότης που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «μόνο με αγώνες έχουμε καταφέρει ό,τι καταφέρει. Διεκδικούμε άμεσα αντιπλημμυρικά έργα και μέτρα στήριξης του εισοδήματος μας».

Εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων την εισήγηση παρουσίασε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας. Αρχικά μίλησε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι, «στην περιοχή μας σημειώθηκε με ευθύνη κυβερνήσεων, περιφερειακής και δημοτικών αρχών, μια πρωτόγνωρη καταστροφή. Υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν χιλιάδες αγρότες χωρίς εισόδημα όχι μόνο φέτος αλλά για πολλά χρόνια αν δεν παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Την ίδια ώρα, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων στήριξης, στο χρονοδιάγραμμα και τα έργα που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα, για τις αποζημιώσεις και αναπλήρωση του εισοδήματος. Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην Βουλή, η έκθεση των Ολλανδών εμπειρογνωμώνων, η καθημερινή κατάσταση εγκατάλειψης που βιώνουμε στα πλημμυρισμένα χωράφια, τα μόλις 600 εκ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός 2024 για τις πλημμυρόπληκτες και πυροπαθείς περιοχές, δείχνουν ότι μόνο με τον οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να πιέσουμε και να δημιουργήσουμε συνθήκες για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας».

Έπειτα  μίλησε  για το πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης αλλά και τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη τη Θεσσαλία, με τις οποίες οι αγρότες κατάφεραν να καταργηθούν  οι κόφτες του ΕΛΓΑ και να αποσπάσουν κάποιες προκαταβολές. Ωστόσο τόνισε ότι «το ΦΕΚ της 6ης Νοεμβρίου για τις αποζημιώσεις αποκαλύπτει ότι η τελική τιμή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες, είναι πολύ μικρή και απέχει πάρα πολύ από αυτό που ζητάει το αγροτικό κίνημα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε συνοπτικά στα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως:

– Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, εξαιτίας της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια.

– Τις εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής, ή το αίσχος των ανοιχτών τιμών, για πολλά  προιυ.

– Την απαράδεκτη κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους, ενώ ταυτόχρονα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα.

Αφού τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μοιράσουμε την φτώχεια μας. Λεφτά υπάρχουν αλλά η κυβέρνηση επιλέγει να στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι εμάς»,  επισήμανε ότι «Διαχρονικά, ό,τι έχουμε κατακτήσει ήταν αποτέλεσμα της δικής μας δράσης, με κινητοποιήσεις, μπλόκα, συλλαλητήρια, πίεση προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Ούτε ήθελαν ούτε μας έδωσαν κάτι χωρίς να το διεκδικήσουμε και να το κατακτήσουμε με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή μας. Αυτός είναι ο δρόμος που χρειάζεται και σήμερα να πορευτούμε και είναι μονόδρομος! Γυρνάμε την πλάτη σε όσους προσπαθούν να σπείρουν την απογοήτευση και τη  μοιρολατρία».

Σε αυτό το πλαίσιο εισηγήθηκε την πραγματοποίηση συντονισμένων και πολύμορφων κινητοποιήσεων, σημειώνοντας την ανάγκη να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή μαζικότητα, ώστε να είναι ακόμα πιο έντονη η πίεση προς την κυβέρνηση. Στη συνέχεια, πήραν τον λόγο οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών και αντάλλαξαν την πείρα τους για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για το πώς θα γίνουν βήματα στην οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Κλείνοντας, ο Ρίζος Μαρούδας κάλεσε τους συγκεντρωμένους να φτάσουν πλατιά «σε κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο που πλήττεται από αυτήν την πολιτική, συζητάμε μαζί του για την αναγκαιότητα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις. Για τον σκοπό αυτό συνεδριάζουμε άμεσα τα Διοικητικά Συμβούλια, οργανώνουμε συσκέψεις, κάνουμε περιοδείες. Απαντάμε επιθετικά σε όσους προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τον αγώνα μας. Οφείλουμε να βγούμε στο δρόμο με τα τρακτέρ γεμίσουμε τις πλατείες με τρακτέρ να βαδίσουμε στον δρόμο του αγώνα που ξέρουμε».

Δίκαια αιτήματα για να μείνουν στα χωράφια τους

Το πλαίσιο αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

– Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

– Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά που αγγίζει όλη τη χώρα, για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

– Κατηγορηματικό όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

– Πάλη για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

– Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Να σταματήσει η απαράδεκτη λογική του «κόστους – οφέλους» που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν. Η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν είναι κόστος.

ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας