Οριστικά σε τεχνική ύφεση οι ΗΠΑ-Στο -1% το ΑΕΠ β’τριμήνου 2022

341
Οριστικά σε τεχνική ύφεση οι ΗΠΑ

Μετά από ύφεση -1,6% το τρίμηνο του 2022

Μια μέρα αφότου ο πρόεδρος της Fed  J.  Powell δήλωσε για άλλη μια φορά πώς η οικονομία των ΗΠΑ ήταν αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει τον επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων χωρίς να κυλήσει σε ύφεση, αλλά και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden να ισχυρίζεται από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ότι η αμερικανική οικονομία είναι η ισχυρότερη στον κόσμο, η Fed της Ατλάντα τους τραβάει το χαλί κάτω απο τα πόδια ανακοινώνοντας ότι η ύφεση έχει ήδη ξεκινήσει.
Για όσους, λοιπόν, απορούν γιατί αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, όπως και οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων, την απάντηση έδωσε η Fed της Ατλάντα, επιβεβαiώνοντας ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τεχνική ύφεση.
Η συνεχιζόμενη διάβρωση των οικονομικών μεγεθών ώθησε την Fed της Ατλάντα να αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου από 0,0% σε -1,0%, που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ακριβώς στα πρόθυρα μιας τεχνικής ύφεσης (μετά την επιβεβαίωση για συρρίκνωση κατά -1,6% για το πρώτο τρίμηνο).

Σύμφωνα με την εκτίμηση του μοντέλου GDPNow της Fed της Ατλάντα γα το πραγματικό ΑΕΠ, η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2022 αναθεωρείται στο -1,0%, έναντι εκτίμησης για 0,0% που είχε διατυπώσει στις 15 Ιουνίου, +0,9% που είχε διατυπώσει στις 6 Ιουνίου, για +1,3% που είχε διατυπώσει την 1η Ιουνίου και για +1,9% που είχε διατυπώσει στις 27 Μαΐου.
Όπως σημειώνει η AtlantaFed, «Η εκτίμηση του μοντέλου GDPNow για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ (σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 προβλέπει κάμψη κατά 1,0%.
Μετά τα στοιχεία των τελευταίων δημοσιεύσεων από το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης και Στατιστικής των ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις για την αύξηση των πραγματικών δαπανών προσωπικής κατανάλωσης δεύτερου τριμήνου και πραγματικών ακαθάριστων ιδιωτικών εγχώριων επενδύσεων μειώθηκαν από 2,7% και -8,1% σε 1,7% και -13,2% αντίστοιχα».

Με δυο λόγια, ο Αμερικανός καταναλωτής άρχισε να μειώνει την κατανάλωσή του.
Η πρόβλεψη της Fed της Ατλάντα έρχεται μάλιστα να κουμπώσει με την πρόσφατη «υποβάθμιση» της αμερικανικής οικονομίας από τον Jamie Dimon, της JP Morgan, από την κατάσταση «σύννεφα καταιγίδας» σε «τυφώνα». Λογικά πράγματα άλλωστε, δεδομένης της πρόσφατης κατάρρευσης των μακροοικονομικών δεδομένων σε σχέση με τις προσδοκίες…
Και μακροπρόθεσμα, η τάση προς τον στασιμοπληθωρισμό δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη…

Και αυτό είναι όλο και πιο προβληματικό για τη Fed, καθώς η αγορά ποντάρει τώρα στο ότι ο Powel και οι άλλοι αξιωματούχοι της Fed δεν θα αυξήσουν τα επιτόκιο τόσο πολύ όσο έχουν ανακοινώσει.

Και στην πραγματικότητα η αγορά περιμένει από τώρα ότι η Fed θα επιστρέψει στη πολιτικής μείωσης επιτοκίων από τον 1ο τρίμηνο του 2023…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας