Ομηρικές μάχες στο Lugansk, καταστράφηκαν 100-HIMARS-Ρωσικό σχέδιο εκκαθάρισης του Donbass

1938

Οι ουκρανικές δυνάμεις μετρούν τουλάχιστον 85 νεκρούς στο Lugansk ενώ καταστράφηκε πολύτιμος εξοπλισμός για το καθεστώς Zelensky

(upd 2)Σκληρές μάχες διεξάγονται στο Lugansk ενώ βασικός στόχος της ρωσικής ηγεσίας επί του παρόντος είναι η πλήρης εκκαθάριση της περιοχής του Donbass από τις ουκρανικές δυνάμεις, προκειμένου να διευκολυνθούν περαιτέρω οι στρατιωτικοί σχεδιασμοί της Μόσχας. Ταυτόχρονα ξεδιπλώνεται η νέα τακτική του ρωσικού στρατού υπό τον στρατηγό Sergey Surovikin, η οποία δεν βασίζεται πλέον σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά σε πόλεμο φθοράς, προκειμένου να στερήσει από τον αντίπαλο τους αναγκαίους πόρους, ώστε τελικά να τον εξουθενώσει.
Έτσι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένεται ένταση των πυραυλικών επιθέσεων.
Τις προηγούμενες ώρες μεταξύ Σαββάτου (26/11/2022) και Κυριακής (27/11) σφοδρές συγκρούσεις κατεγράφησαν στην περιοχή του Lugansk, όπου οι Ουκρανοί είχαν βαριές απώλειες ενώ επλήγη αποθήκη με πυραύλους HIMARS.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τουλάχιστον 85 νεκρούς ενώ καταστράφηκε πολύτιμος εξοπλισμός για το καθεστώς Zelensky
, όπως ανακοίνωσε η Λαϊκή Πολιτοφυλακή της Δημοκρατίας και μεταδίδει το Ria Novosti.
«Κατά τη διάρκεια των επιθετικών επιχειρήσεων των μονάδων της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Lugansk, ο εχθρός υπέστη μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό.
Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 85 στρατιωτικοί ενώ καταστράφηκαν τρία τανκς, έξι τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, δύο βάσεις πυροβολικού, ένα drone και 20 μονάδες ειδικών οχημάτων», αναφέρει το δημοσίευμα.
Την προηγούμενη μέρα, η Λαϊκή Πολιτοφυλακή υπολόγισε τις απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε 55 στρατιωτικούς, ένα άρμα μάχης, πέντε τεθωρακισμένα οχήματα, τρεις εγκαταστάσεις πυροβολικού και 17 οχήματα

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν 100 πυραύλους 100 HIMARS

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν έξι θέσεις διοίκησης ουκρανικών στρατευμάτων στις περιοχές Kharkiv και Kharkov, καθώς και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέτρεψαν τις προσπάθειες των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή Krasny Liman του Lugansk.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η ουκρανική πλευρά έκανε επίσης ανεπιτυχείς προσπάθειες να περιχαρακώσει και να εξοπλίσει προπύργια κοντά στην Stelmakhovka, Ploshchanka στην ίδια περιοχή, αναφέρει το Tass.
Επίσης τα ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν μια προσπάθεια των ουκρανικών δυνάμεων να επιτεθούν προς τον οικισμό Novoselovskoye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk σκοτώνοντας έως και 30 Ουκρανούς μαχητές.
Τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν τέσσερις αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή Zaporizhzhia.
Επίσης, μια αποθήκη πυρομαχικών με πάνω από 100 πυραύλους για πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών HIMARS καταστράφηκε στην περιοχή της πόλης Dnipropetrovsk
Όλες οι αντεπιθέσεις του ουκρανικού στρατού προς την κατεύθυνση του Donetsk αποκρούστηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
«Στην περιοχή του Donetsk, οι αντεπιθέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στις περιοχές των οικισμών Soledar, Opytnoye, Kurdyumovka και Mayorsk αποκρούστηκαν ως αποτέλεσμα των πυρών και της αποφασιστικής δράσης των ρωσικών στρατευμάτων.
Έως 70 Ουκρανοί στρατιώτες, δύο άρματα μάχης, δύο τεθωρακισμένα μαχητικά οχήματα και πέντε φορτηγά καταστράφηκαν», είπε ο Igor Konashenkov.
Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χτύπημα υψηλής ακρίβειας στη Λεγεώνα των Ξένων που μάχεται υπέρ των Ουκρανών, σκοτώνοντας έως και 100 μισθοφόρους, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πλήρης εκκαθάριση του Donbass

Η Ρωσία διεξάγει στρατιωτική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπερτόνισε, πως είναι καθήκον του «η προστασία των ανθρώπων, σε βάρος των οποίων συντελείται γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου εδώ και οκτώ χρόνια».
Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, απώτερος στόχος της επιχείρησης είναι η απελευθέρωση του Donbass και η δημιουργία συνθηκών που εγγυώνται την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας.
Κρίσιμη για τους Ουκρανούς είναι η κατάσταση στο Bakhmut, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζουν την τελική τους επίθεση, προκειμένου να το καταλάβουν.
Το Bakhmut που αποτελεί τον ισχυρότερο συνδετικό κρίκο για όλη την περιοχή καθώς αποτελεί το σημείο σύνδεσης κάθε οδού ανεφοδιασμού.
Οι μάχες διεξάγονται υπό δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες ενώ οι Ουκρανοί φέρονται να έχουν ζητήσει κατεπειγόντως ενισχύσεις, ώστε να αντέξουν.
Με την πλήρη εκκαθάριση του Donbass, η Ρωσία θα είναι σε θέση να αποδεσμεύσει τουλάχιστον 50.000 στρατιώτες και εάν συνυπολογιστεί αυτό με τις βαριές απώλειες των Ουκρανών στο μέτωπο, προκαλείται πρόβλημα για την υπόλοιπη ουκρανική επικράτεια σε μία νέα ρωσική προέλαση κατά τους επόμενους μήνες έως και την άνοιξη του 2023, αφού διακηρυγμένος στόχος της Μόσχας είναι η συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης.

O στρατηγός «Αρμαγεδδών»

Η διαφοροποίημένη προσέγγιση της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης για τη διεξαγωγή εχθροπραξιών στη ζώνη της Novorossiya ή Νέας Ρωσίας, όπως αποκαλούνται οι ανακαταληφθείσες περιοχές στο πλαίσιο της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης που διεξάγεται στην Ουκρανία, συζητείται ενεργά στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνεται σε ανάλυση της εφημερίδας Pravda.
Επισημαίνεται ότι πολλοί αναλυτές εκεί ανέδειξαν ως μία τακτική νίκη στη σκακιέρα του πολέμου και κάποιοι στάθηκαν επικριτικοί στην τακτική του αρχιστράτηγου των δυνάμεων που επιχειρούν Sergey Surovikin .
Και ενώ οι τελευταίοι φιλοτεχνούν το πορτρέτο του διοικητή των δυνάμεων που επιχειρούν σην περιοχή τόσο… τρομακτικό που απηχεί αρκετά τα στερεότυπα του Χόλιγουντ την εποχή του Ψυχρού Πολέμου για τους κακούς Ρώσους, οι πρώτοι αποτίουν φόρο τιμής στην ικανότητά του ως διοικητή στην σκακέρα του πολέμου.
Άλλωστε για τις επιτυχίες του επιτυχία του κατά των εχθρικών δυνάμεων στο Αleppo της Συρίας έχει αποκληθεί «στρατηγός Αρμαγεδδών».

Η τακτική του Surovikin

Για παράδειγμα, η γαλλική έκδοση της επιθεώρησης για τις διεθνείς σχέσεις Reseau International δημοσίευσε εκτενές άρθρο με τίτλο «Ο στρατηγός Surovikin άλλαξε ριζικά τα επιχειρησιακά σχέδια της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία».
Σε αυτό, ο αρθρογράφος Valentin Vasilescu σημειώνει ότι ο Surovikin εγκατέλειψε τις μεγάλης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις κατά των θέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και «διεξάγει μια στρατιωτική επιχείρηση» χρησιμοποιώντας μια «έμμεση προσέγγιση» τακτικής φθοράς του εχθρού, η ουσία της οποίας είναι να του στερήσει τους πόρους που χρειάζεται για να συνεχίσει τον πόλεμο και να αποσταθεροποιήσει ταυτόχρονα την αντίπαλη στρατηγική.
«Από τις 10 Νοεμβρίου, ο Sergey Surovikin επικεντρώθηκε στην καταστροφή της κρίσιμης υποδομής του καθεστώτος του Κιέβου μέσω μαζικών πληγμάτων εναντίον διαφόρων ενεργειακών εγκαταστάσεων και συνοολικά υποδομών.
Οι ενέργειες του Ρώσου στρατηγού επηρεάζουν επίσης τη φυσική αντοχή και το ηθικό του εχθρού και το αποτέλεσμα της τακτικής του θα επιτείνεται καθώς μειώνονται οι θερμοκρασίας και το δριμύ ψύχος καθιστά την άμυνα των Ουκρανών δυσχερέστερη.
.
Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις αναμένεται να ενταθούν

Η κρίσιμη υποδομή της Ουκρανίας έχει αποδυναμωθεί τόσο πολύ ώστε κάθε φορά που οι Ρώσοι εξαπολύουν νέα αεροπορική επιδρομή, καταγράφεται πλήρης κατάρρευση των συστημάτων ηλεκτρισμού, ύδρευσης κλ.π
Το πιο σημαντικό τώρα είναι ότι το σύστημα των ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία βρίσκεται στο χέρια του στρατηγού Surovikin, γράφει ο Γάλλος δημοσιογράφος.

Αποκλεισμός από τη βοήθεια της Δύσης

Είναι πλέον δύσκολο για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να λάβουν δυτική στρατιωτική βοήθεια
Η Δύση στέλνει όλο και περισσότερα όπλα και πυρομαχικά στον ουκρανικό στρατό, τα οποία διασχίζουν τα σύνορα και μέχρι πρόσφατα μπορούσαν να παραδοθούν στο μέτωπο χωρίς εμπόδια.
Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός κατάφερε να εντοπίσει και να χτυπήσει αρκετά δυτικά κέντρα αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών στη βόρεια και δυτική Ουκρανία με πυραύλους Iskander.
Αρκετά τρένα με όπλα χτυπήθηκαν από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Τα πλήγματα ήταν ισχυρά επειδή τα ουκρανικά στρατεύματα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός βρίσκονταν στο ίδιο μέρος για ώρες χωρίς σοβαρή αντιαεροπορική κάλυψη.

Ρωσική προέλαση στο Donetsk

Στην πρώτη γραμμή του Donetsk, τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στα βαριά οχυρά στη Marinka, την οποία και κατέλαβαν.
Πρόκειται για σημαντική επιτυχία, καθώς μπορούν να ανακόψουν τον ουκρανικό ανεφοδιασμό.
Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθετικές επιχειρήσεις σε ένα άλλο ουκρανικό προπύργιο στην Krasnogorovka.
Με τη σειρά του, ο ουκρανικός στρατός επιχείρησε μια αντεπίθεση στο Opytne προκειμένου να σταματήσει την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων νότια της Avdiivka.
Οι μάχες για την Belogorovka συνεχίζονται στην κατεύθυνση Lysychansk, τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν τα ανατολικά προάστια του χωριού, ενώ οι ουκρανικές μονάδες υπερασπίζονται τις θέσεις τους στο δυτικό τμήμα του.

Προετοιμάζονται 120.000 στρατιώτες

Η Μόσχα προετοιμάζει 120.000 κληρωτούς, προκειμένου να χτυπήσει σφοδρά το επόμενο διάστημα- ενώ πλήττει τις ουκρανικές υποδομές ως μια μορφή κινεζικών βασανιστηρίων.
Εκείνες οι μέρες του Φεβρουαρίου 2022 όπου στέλνονταν μόνο 100.000 στρατιώτες -και οι πολιτοφυλακές του Donbass καθώς και οι κομάντος της Wagner και οι Τσετσένοι του Kadyrov έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, σχολιάζει ο γεωπολιτικός αναλυτής Pepe Escobar.,
Συνολικά, Ρώσοι και Ρωσόφωνοι αντιμετώπιζαν ορδές ουκρανικού στρατού – ίσως και 1 εκατομμύριο.
Το «θαύμα» όλων είναι ότι οι Ρώσοι τα πήγαν πολύ καλά.
Κάθε στρατιωτικός αναλυτής γνωρίζει τον βασικό κανόνα: μια δύναμη εισβολής πρέπει να αριθμεί τρεις φορές την αμυντική δύναμη.
Ο ρωσικός στρατός στην αρχή του πολέμου βρισκόταν σε ένα μικρό κλάσμα αυτού του κανόνα.
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναμφισβήτητα μόνιμο στρατό 1,3 εκατομμυρίων στρατιωτών.
Σίγουρα θα μπορούσαν να είχαν κινητοποιήσει περισσότερες χιλιάδες στρατιωτών αλλά δεν το έκαναν κυρίως για πολιτικούς λόγους.

Καταστροφή Ουκρανίας σε 24 ώρες

Ο Paul Craig Roberts πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «οι δυτικοί λαοί έχουν μια εντελώς λανθασμένη εικόνα της κατάστασης. Η Ρωσία θα μπορούσε να καταστρέψει την Ουκρανία σε μια μέρα χωρίς να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».
Τη δήλωση αυτή έγραψε ο Roberts στον ιστότοπό του.
Σύμφωνα με πρώην υπάλληλο της αμερικανικής διοίκησης, η Ρωσία δεν κάνει τέτοια βήματα λόγω ιστορικών κοινοτήτων.
«Η Ουκρανία και ο λαός της είναι μέρος της Ρωσίας για δεκαετίες.
Αυτό είναι ένα είδος διεθνικού γάμου», είπε ο Roberts, προσθέτοντας ότι η Μόσχα «δεν θέλει να είναι υπεύθυνη για την ανοικοδόμηση της ουκρανικής υποδομής».
Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση ως απάντηση στο αίτημα των ηγετών των δημοκρατιών του Ντονμπάς για βοήθεια.
Στη συνέχεια, η Δύση επέβαλε κυρώσεις μεγάλης κλίμακας κατά της Ρωσίας και αύξησε την προμήθεια όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο κατά ποσά που υπολογίζονται σε αυτό το στάδιο σε δισεκατομμύρια δολάρια.
1_241.jpg
2_293.jpg.
ISW: Ο καιρός επηρεάζει την εξέλιξη του πολέμου

Ο συνολικός ρυθμός των επιχειρήσεων κατά μήκος της πρώτης γραμμής έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω – όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War – ISW) – της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, αλλά είναι πιθανό να αυξηθεί ξεκινώντας τις επόμενες εβδομάδες καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και το έδαφος παγώνει σε όλο το μέτωπο.
Οι αναφορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας από κρίσιμες περιοχές πρώτης γραμμής σε όλη την ανατολική και νότια Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Svatove, Bakhmut και Vuhledar, υποδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές έχουν τελματώσει από την έντονη βροχή και τη λάσπη.
Οι θερμοκρασίες προβλέπεται να σημειώσουν πτώση σε ολόκληρη την Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που πιθανότατα θα παγώσει το έδαφος και θα επιταχύνει τον ρυθμό των μαχών καθώς αυξάνεται η κινητικότητα και για τις δύο πλευρές.
Η ανώτερη θερμοκρασία σε περιοχές στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, όπως κατά μήκος της γραμμής Svatove-Kreminna, θα πέσει στο μηδέν ή και κάτω από αυτό μεταξύ 28ης Νοεμβρίου και 4ης Δεκεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας