Ολοταχώς προς τον νέο δικομματισμό

1771

Τι φέρνει η προεδρία Κασσελάκη στην πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας…..

Η εκλογή του νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων παρουσιάζει αυτές τις μέρες ενα τεράστιο ενδιαφέρον λόγο του οτι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα οχι μόνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά βασικά και κύρια γιατι ως το μαζικότερο από τα κόμματα της αντιπολήτευσις παρα την εκλογική του συρίκνωση από τις διαδοχικές ήττες του στις τελευταίες εκλογές μπορεί εύκολα να συμπράξει αποτελεσματικά στο κτίσιμο του νέου δικομματικού ή διπολικού συστήματος στην χώρα μας ! 

Αντίθετα το Πασοκ πολύ δύσκολα μπορεί να παίξει τον ρόλο αυτό πρωταγωνιστικά όπως ελπίζουν ορισμένοι από τον χώρο αυτό γιατί είναι ταυτισμένο στην μνήμη της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού ως το κόμμα της λαμογιάς και της αρπαχτής με τους Σημίτηδες και τους Τσοχατζόπουλους και την στρατιά των καρεκλοκένταυρων του χθες! 

Το σύστημα του κεφαλαίου λοιπόν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για διαφορετικούς λόγους με την στήριξη όλων σχεδόν των ΜΜΕ και αυτή την φορά θέλει ενα νέο δίπολο αγγλοσαξονικού μοντέλου που θα περιέχει ακόμα καλύτερα γι΄ αυτούς και μια ευνουχισμένη αριστερά μέσα που θά μπορέσει να εξυπηρετήσει καλύτερα τα Αμερικανονατοϊκό σχέδια ιδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια απέκτησε ενα ξέχωρο ενδιαφέρον με τις Νατοϊκές βάσεις στην Σουδα και κύρια της Αλεξανδρούπολης για τα Νατοϊκά κοράκια! 

Με την προώθηση αυτή του κτισίματος ενός νέου δικομματικού ή διπολικού συστήματος θα πετύχουν στην ουσία το καλύτερο δυνατό για τα γεωστρατηγικά Αμερικανικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά το κυριότερο στην φάση αυτή για τους σχεδιασμούς τους στον κρίσιμο πόλεμο του ΝΑΤΟ και των φασιστοειδών της Ουκρανίας με την Ρωσία ! 

Επιπλέον από μια “αριστερά” που θα έχει εγκαταλείψει την αριστερή ταξική διαφορετικότητά της μέσο του δικομματικού συστήματος εναλλαγής στην κυβερνητική εξουσία θα εξυπηρετηθούν απόλυτα τα συμφέροντα της Ελληνικής άρχουσας τάξης! Κάποτε οι Εγγλέζοι ιμπεριαλιστές με τους ξενόφερτους βασιλιάδες τους, διόριζαν τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, αλλά και τους ηγέτες των μεγάλων κομμάτων εξουσίας, και με τις κυβερνήσεις τους προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους οικονομικά και στρατιωτικά τους συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στα Βαλκάνια ! Το ίδιο μπορούμε να πούμε ότι ως ένα βαθμό συμβαίνει και σήμερα με τις ΗΠΑ και τον Ευρω- ένωσιακό περίγυρο τους! Η μόνη διαφορά είναι ότι σήμερα είναι αναγκασμένοι λόγο της πίεσης του λαϊκού κινήματος και της έλλειψης Βασιλιάδων να παίξουν το παιγνίδι με τον δικομματισμό και την εναλλαγή στην καρέκλα του πρωθυπουργού στελεχών της απόλυτης εμπιστοσύνης τους! 

Επομένως κάνοντας αυτή την ανάλυση μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την παραίτηση Τσίπρα έπρεπε να βρουν το κατάλληλο πρόσωπο για να προωθήσει τα συμφέροντά τους μέσο και του ΣΥΡΙΖΑ και ανακάλυψαν κάποιον αμερικανοτραφή νέο με την διαφορετικότητά του ονόματι Κασσελάκη που δεν τον γνώριζε στην Ελλάδα ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας του, που δεν είχε καμιά γνώση της Ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, που ξέρει όμως να χρησιμοποιεί θαυμάσια τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο αλλά και να εντυπωσιάσει ως κάτι το νέο, όλους του αφελείς, διότι μόνος αυτός έχει την ικανότητα να “κατατροπώσει” οπως δήλωσε τον Μητσοτάκη και την παραδοσιακή δεξιά εξασφαλίζοντας στους αφελείς θαυμαστές του κυβερνητικές και εργασιακές θέσεις εύκολες καρέκλες ως “κυβερνώσα αριστερά” το προσωπικό οικονομικό όφελος δηλαδή πάνω απ΄ όλα! Πλήρης αρπαγή δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ από τον ”μεταμοντέρνο” αμερικανισμό μας ήλθε ως Πρόεδρος Στ.Κασσελάκης υπαλληλάκος της Goldman Sachs!!!

 

Σήμερα οι Νεοδημοκράτες, αύριο με τον “θριαμβευτή Κασσελάκη” όλα καλά και όλα ωραία ο απόλυτος δηλαδή καιροσκοπισμός! 

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ σαν πολιτικό υποκείμενο έχει και μια ιστορία, χιλιάδες μέλη και οπαδοί του εχουν στον αλφα ή στον βήτα βαθμό ακόμα και σήμερα το αριστερό ιδεολογικό αριστερό στίγμα δεν είναι όλοι Κασσελακιδες ή Ν.Παππάδες ή καραβανάδες τύπου Αποστολάκη και μια κάποια αριστερή συνείδηση την έχουν γιατί πάλεψαν μαζί με άλλους συντρόφους τους για μια καλύτερη και δικαιότερη ζωή ακόμα και από τα μακρινά χρόνια της χούντας! Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε πανω σε βασικά πολιτικά ζητήματα ιδεολογικού και πολιτικού προσανατολισμού έφυγε η αριστερή ψηχή του, το Αριστερό Ρεύμα και αυτή η διάσπαση οδήγησε το κόμμα αυτό στις διαδοχικές του εκλογικές ήττες γιατί έφυγε η προωθητική αριστερή δύναμη αυτού του κόμματος! Σήμερα μετά των όσων συνέβησαν με την τελευταία εκλογή προέδρου ελλοχεύει η πιθανότητα και νέας διάσπασης και ο Αμερικανοτραφής Κασσελάκης πολύ δύσκολα θα τα βγάλει πέρα! Ο άνθρωπος αυτός ειναι ξένο τελείως σώμα από την αριστερά που εχει μια ιστορία,μια δημοκρατική συμμετοχική διαδικασία λειτουργίας! Η αριστερά της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ! 

Η μέθοδος εκλογής του αρχηγού που επεβλήθει στην πραγματικότητα από τον Τσίπρα στο κόμμα του δεν συνιστά δημοκρατικό τρόπο εκλογής αλλά αντιδημοκρατικό τρόπο απόσπασης του κόμματος από τα μέλη του.

Τα μέλη ενός κόμματος, πολύ περισσότερο της αριστεράς, δεν γράφονται στο κόμμα ανήμερα της εκλογής του Προέδρου. Πρέπει να περνάνε από μια περίοδο δοκιμασίας πριν γίνουν κανονικά μέλη, να έχουν μια δράση ως μέλη των οργανώσεων που συμμετέχουν, να έχουν μια φυσική και όχι μόνο ιντερνετική παρουσία! Αυτοί έχουν το δικαίωμα και πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν την ηγεσία τους!

Η εκλογή με τη μέθοδο που επελέγη δεν είναι δημοκρατική εκλογή από τη βάση, αλλά ύπουλος τρόπος απόσπασης του κόμματος από την πραγματική βάση της προς όφελος της εγχώριας ολιγαρχίας και των ξένων δυνάμεων που κατέχουν την Ελλάδα, κτυπά βάναυσα την αριστερή ταξική διαφορετικότητα!

Τίποτα από όσα έγιναν αυτές τις μέρες στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη δημοκρατία, με την αριστερά και με τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Το αντίθετο.

Αυτές τις μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ πείρε οριστικά τον δρόμο προς το κέντρο εγκαταλείποντας την “αριστερή διαφορετικότητα” με την εκλογή Κασσελακη! 

Είναι πάντως παρήγορο ότι έστω και με καθυστέρηση θυμήθηκαν σήμερα πολλοί μέσα στον ΖΥΡΙΖΑ το πρόβλημα του αρχηγισμού και προεδροκεντρισμού!

Στο 1ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το καλοκαίρι του 2013, η τότε Αριστερή Πλατφόρμα έθεσε το θέμα να βγαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άμεσα από την Κεντρική Επιτροπή, όπως συνέβαινε πάντοτε στα αριστερά κόμματα στην Ελλάδα και όχι μόνο! Τότε ορισμένοι μας είπαν όχι, ο Τσίπρας είναι ο Ηγέτης μας και ότι θα πρέπει να βγει πανηγυρικά από όλους τους συνέδρους…. Να μην πω και για τους ( μετά 53) για το πώς αρχικά δυσανασχέτησαν και μετά νομιμοποίησαν αυτή τη διαδικασία. Θυμίζω οτι στην πορεία εγινε αποδεκτή η αμεσοδημοκρατική δήθεν διαδικασία εκλογής αρχηγού με έναν μόνο υποψήφιο. Όπως έκανε ο Γιωργάκης Παπανδρέου το 2004.

Αφότου βασικά η Αριστερή Πλατφόρμα έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Αυγουστο του 2015 σταδιακά οι Συριζαίοι οδηγήθηκαν στην διαδικασία εκλογής αρχηγού “πληρώνεις σήμερα 2 Ε και γράφεσαι και αμέσως ψηφίζεις”…..Πάλι ο Τσίπρας έβγαινε από τα πλήθη μόνος του, χωρίς αντίπαλο. Τότε για πολλούς συντρόφους μας δεν ήταν μεσσιανισμός και προεδροκεντρικές λογικές ήταν όπως υποστήριζαν το ” αλάθητο ένστικτο των μαζών”! Σήμερα όμως λένε άλλα!

Κι έτσι φτάσαμε στα 2023 όπου νομιμοποιείται το μέλος των 2 ευρώ, τώρα λοιπόν, μπορεί να βγει από το κόμμα των 2 ευρώ και ο ” άσχετος” ο ” παρείσακτος” ακόμα και ο στημένος!!!

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από αυτή την εκλογή θα είναι ενα κόμμα προσαρμοσμένο στη νέα του ηγεσία . Θα είναι ένα κόμμα που θα μοιάζει περισσότερο με τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ, είτε σε ένα κόμμα της παραδοσιακής κεντρώας Σοσιαλδημοκρατίας που δεν θα έχει καμιά σχέση έστω και φραστική με την ταξική ριζοσπαστική αριστερά!Ο Τσίπρας, ήταν ο αρχιτέκτονας της πρώτης μνημονιακής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ, η νέα ηγεσία ετοιμάζει σήμερα την δεύτερη! Φυσικά αριστερά και αρχηγικό πρόσωποκεντρικό κόμμα δεν μπορεί να υπάρχει! 

Η αριστερά που δεν εγκαταλείπει την ταξική της διαφορετικότητα στο συνολότης, ενωμένα αγωνιστικά και μαζικά χωρίς πολιτικούς ναρκισσισμούς του τύπου “εμείς σας τα λέγαμε“ και τιμωριτικές λογικές μιας στείρας αντίληψης του αλάθητου θα πρέπει να συγκρουσθεί ανοικτά και ενωτικά με την νέα πολιτική πραγματικότητα του σύγχρονου δικομματισμού που προωθείται στην χώρα μας! Η μάχη αυτή θα πρέπει να δοθεί μαζί και με αυτούς που θα εγκαταλήπουν τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη!

 

 

Βας. Πριμικηρης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας