ΤουρκοΑζέρικη τρομοκρατία-Προφυλακίστηκε (!) ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης του Αρτσάχ

991

Προφυλακίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν για τέσσερις μήνες ο πρώην ηγέτης του θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια απόφαση η οποία καταδικάσθηκε αμέσως σήμερα από το Γερεβάν, το οποίο κατήγγειλε «παράνομες συλλήψεις».

Ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, ένας επιχειρηματίας, τραπεζίτης και φιλάνθρωπος που ηγήθηκε του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Νοέμβριο 2022 ως τον περασμένο Φεβρουάριο, κατηγορείται για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλα εγκλήματα, σύμφωνα με την αζερική υπηρεσία κρατικής ασφαλείας.

Ο Βαρντανιάν κατηγορείται επίσης ότι δημιούργησε μια παράνομη ένοπλη οργάνωση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που παρουσιάσθηκε από την υπηρεσία αυτή, η οποία δημοσιοποίησε ένα βίντεο που δείχνει τον κατηγορούμενο με χειροπέδες να συνοδεύεται από πράκτορες των αζέρικων δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Βαρντανιάν, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1968, μπορεί να καταδικαστεί για τα εγκλήματα αυτά σε ποινές που μπορεί να φθάσουν τα 14 χρόνια κάθειρξης.

Η Αρμενία, από την πλευρά της, κατηγόρησε το Μπακού ότι προχωρεί σε συλλήψεις μεταξύ των προσφύγων που διαφεύγουν από την αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία ανακοίνωσε την προσεχή διάλυσή της.

«Αυτό μας ανησυχεί τρομερά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο απηύθυνε έκκληση για το θέμα αυτό προς τη διεθνή κοινότητα.

Ο Χασμίκ Σαμβελιάν, εκπρόσωπος του αντιπροσώπου της Αρμενίας για διεθνή νομικά ζητήματα δήλωσε: «Η κυβέρνηση προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του ζήτησε να ρωτήσει πού βρίσκεται ο Βαρντανιάν και ποια είναι η κατάσταση της υγείας του»

Το Αζερμπαϊτζάν δέχθηκε να επιτρέψει στους αυτονομιστές, που καταθέτουν τα όπλα, να φύγουν για την Αρμενία, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Όμως αζέρικη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι συνοριακοί φρουροί διεξάγουν επίσης έρευνες για υπόπτους για «εγκλήματα πολέμου» που πρέπει να διωχθούν δικαστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας