Οι Ρώσοι οχυρώνουν την Κριμαία: Φόβοι ότι το Κίεβο θα εξαπολύσει μεγάλη αντεπίθεση

11050

Τι δείχνουν δορυφορικές φωτογραφίες

Με τους Ουκρανούς να «δεσμεύονται» να ανακαταλάβουν τα εδάφη που έχουν χάσει, η Μόσχα ενισχύει την άμυνά της, ειδικά στην Κριμαία, τη χερσόνησο που ενσωμάτωσε κατόπιν δημοψηφίσματος το 2014 και που πλέον αποτελεί μία από τις καλύτερα οχυρωμένες περιοχές της εμπόλεμης ζώνης.

Μετά από εβδομάδες εκσκαφικών εργασιών, η περιοχή γύρω από τη μικρή πόλη Medvedivka, κοντά στο πέρασμα προς την ηπειρωτική Ουκρανία, έχει ένα σύνθετο δίκτυο τάφρων, μήκους πολλών χιλιομέτρων. Παράλληλα, σε κοντινή απόσταση υπάρχουν και άλλες οχυρώσεις, σχεδιασμένες για την παγίδευση βαρέων οχημάτων και αρμάτων μάχης.

Δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies, που δημοσιεύτηκαν στην Washington Post, δείχνουν ότι η Ρωσία έχει κατασκευάσει δεκάδες παρόμοιες άμυνες.

«Ο ρωσικός στρατός προφανώς κατανοεί πως στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να υπερασπιστεί την Κριμαία» υπογράμμισε ο Ίαν Ματβέεφ, Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής.

Οι άμυνες αυτές αναπτύχθηκαν γρήγορα, ενόψει μιας αναμενόμενης εαρινής  επίθεσης από την Ουκρανία.

Μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες η Ρωσία κατασκεύασε χιλιόμετρα οχυρώσεων κοντά στο Βιτίνο, μια πόλη στη δυτική ακτή της Κριμαίας.

Το BTM-3, εκσκαφέας της σοβιετικής εποχής για τη δημιουργία τάφρων, σκάβει με ταχύτητα περίπου 800 μέτρα την ώρα, ακόμη και σε παγωμένο έδαφος. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ρωσία αναζητούσε μέσω διαδικτυακών αγγελιών ανθρώπινο δυναμικό, όπως εργάτες οικοδομής δίνοντας αμοιβή πάνω από 90 δολάρια την ημέρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει δεσμευτεί να θέσει εκ νέου υπό ουκρανικό έλεγχο την Κριμαία, ωστόσο ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει ξεκαθαρίσει πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ποτέ.

Η γεωγραφία της περιοχής παρουσιάζει μεγάλες προκλήσεις τόσο για την Ουκρανία όσο και τη Ρωσία.

Η Κριμαία συνδέεται με την ηπειρωτική Ουκρανία με ένα στενό, βαλτώδες πέρασμα που θα μπορούσε να σταματήσει μια επίθεση.

Από την άλλη πλευρά, η γειτνίασή του με το μέτωπο θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί επικίνδυνη για τη ρωσική κατοχή, απομονώνοντας τις δυνάμεις της με αποτέλεσμα να γίνουν έτσι εύκολος στόχος των ουκρανικών οπλικών συστημάτων.

pronews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας