Οι Ουκρανοί έλαβαν “βοήθεια” 14,5δισ.€ σε στρατιωτικό εξοπλισμό από ΗΠΑ

994

Οι ΗΠΑ έχουν “εξαγοράσει” έτσι όλη την Ουκρανία και έχουν εξαγοράσει κυβέρνηση και ιδιαιτέρως στρατιωτικούς.

Με την αμέριστη αμερικανική βοήθεια η ουκρανική επίθεση

Πέρα από την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού και την εκπαίδευση στρατιωτών, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο με τις εικόνες από τους αμερικανικούς δορυφόρους να έχει μια περιεκτική εικόνα του θεάτρου των επιχειρήσεων, όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Δεν θα μπορούσαμε να ανακαταλάβουμε αυτά τα εδάφη χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ», παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διάρκεια της επίσκεψης του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα.

Η υποστήριξη της Ουάσιγκτον ήταν απαραίτητη για την επιτυχία της αντεπίθεσης που εξαπέλυσαν τα ουκρανικά στρατεύματα στον Νότο και στα βορειοανατολικά της χώρας. Μέσα σε λίγες ημέρες ο στρατός του Κιέβου ανακατέλαβε 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της επικράτειάς του γύρω από τη Χερσώνα και το Χάρκοβο, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, και η προέλασή του συνεχίζεται και σήμερα.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η αμερικανική υποστήριξη είναι κατά κύριο λόγο υλική. Από τις 24 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει στην Ουκρανία στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας άνω των 14,5 δισ. δολαρίων (14,5 δισεκατομμύρια ευρώ), το μέγιστο μέρος του οποίου προήλθε απευθείας από αμερικανικά στρατιωτικά αποθέματα, όπως αναφέρει το Πεντάγωνο.

Και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ουκρανίας ήταν περίπου 5 δισ. δολάρια ετησίως πριν από τη ρωσική επίθεση. Μόνο οι ΗΠΑ παρέχουν το 70% της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, μπροστά από την Πολωνία και τη Βρετανία, σύμφωνα με Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου της Γερμανίας.

Εκτός από τα βαρέα άρματα μάχης και τα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της εξακολουθούν να διστάζουν να παραδώσουν υπό τον φόβο μιας κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει στο Κίεβο όπλα ικανά να εξοπλίσουν έναν πραγματικό στρατό, από φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους (πάνω από 40.000, συμπεριλαμβανομένων 8.500 Javelins), πυροβόλα (126 M777 των 155 χιλιοστών), drones (700 Switchblade και 700 Phoenix Ghost), ελικόπτερα (είκοσι Mi-17) και φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους (1.400 Stinger) μέχρι συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος (οκτώ Nasams) και τεθωρακισμένα οχήματα (200 M113 και αρκετές εκατοντάδες Humvee).

«Δώστε στους Ουκρανούς όσα χρειάζονται»

Πέρα από την ποσότητα μέτρησε κυρίως η οποία των οπλικών συστημάτων που παρέδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, επιτρέποντας στις δυνάμεις της να φρενάρουν τη ρωσική επίθεση και να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Σύμφωνα με το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, οι 16 εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων Himars M142 (άλλους εννέα αντίστοιχους M270 παρέδωσαν η Βρετανία, η Νορβηγία και η Γερμανία στο Κίεβο) σηματοδότησαν ένα σημείο καμπής, καθιστώντας εφικτά τα πλήγματα κατά ρωσικών στόχων -όπως αποθήκες καυσίμων και γραμμές ανεφοδιασμού- σε απόσταση έως και 80 χλμ.

Εξίσου αποφασιστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της ρωσικής δύναμης πυρός ήταν και ο εφοδιασμός από τις ΗΠΑ με οβίδες και βλήματα (800.000 των 155 χιλιοστών, 144.000 των 105 χιλιοστών, 85.000 των 120 χιλιοστών).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας