Ο σερβικός στρατός σε ετοιμότητα-Στο πάρα πέντε γενικευμένη σύρραξη στο Κόσσοβο;

907

«Θα προστατέψω τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο»

Σε μια εξαιρετικά σκληρή δήλωση προέβη ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τονίζοντας πως η κατάσταση στην αποσχισθείσα περιοχή της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου, μπορεί να μετατραπεί σε «κόλαση επί της γης» εάν οι τοπικές αρχές δεν ανατρέψουν το σχέδιό τους να απαγορεύσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας, .

Ο Σέρβος ηγέτης έκανε τις δηλώσεις  την Κυριακή, μια μέρα πριν αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα στους οδηγούς που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παλιές πινακίδες έκδοσης Βελιγραδίου.

Σήμερα ο Βούτσιτς πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες υπό την αιγίδα της ΕΕ στις Βρυξέλλες με τον Κοσοβάρο ηγέτη Άλμπιν Κούρτι σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί το διαφαινόμενο σημείο ανάφλεξης.

ο πρόεδρος της χώρας Aleksandar Vucic σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Prva δήλωσε:

Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε τον πόλεμο, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς».

«Σε μια τέτοια περίπτωση, η Σερβία θα είναι με τον λαό της και οι Σέρβοι θα υπερασπιστούν τα σπίτια τους», πρόσθεσε κατηγορώντας για την κατάσταση τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου.

«Αν [ο Κούρτι] ήθελε να αναβάλει την απόφαση, θα την είχε αναβάλει νωρίτερα… Αλλά ο Κούρτι έδειξε πως δε θέλει τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια» τόνισε.

Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «Ζω για την Ιστορία και ότι θα αφήσω πίσω μου».

«Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει καμία σχέση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Η Σερβία σε περίπτωση σύγκρουσης θα είναι με τον λαό της.

Ελπίζω ότι αυτή η ένοπλη σύγκρουση δεν θα συμβεί, αλλά δεν εξαρτάται πλέον από εμάς.

Θα θέλαμε να το αποφύγουμε» κατέληξε.

Η απόφαση του Κοσόβου

Νωρίτερα, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισαν να επιβάλουν πρόστιμο σε όσους δεν άλλαξαν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας τους, εκδίδοντας προειδοποιήσεις από την 1η Νοεμβρίου.

Τα πρόστιμα θα ανέρχονται σε 150 ευρώ και οι πολίτες θα λάβουν οδηγίες να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες με εκείνες του μη αναγνωρισμένου Κοσσυφοπεδίου, αναφέρει το Tass.

Μετά τις 21 Απριλίου 2023, όταν θα έχει τελειώσει η μεταβατική περίοδος, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έχει εξουσιοδοτηθεί να κατασχέσει αυτοκίνητα με σερβικές πινακίδες.

Σε απάντηση, οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου και της Μετόχιας αποχώρησαν από όλα τα κυβερνητικά όργανα του μη αναγνωρισμένου Κοσσυφοπεδίου.

Ο ηγέτης των Σέρβων της περιοχής Goran Rakic παραιτήθηκε από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, μαζί με Σέρβους βουλευτές, δικαστές και δημάρχους.

Στη συνέχεια οι Σέρβοι αστυνομικοί πέταξαν τις στολές τους, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους.

Οι χώρες των «Πέντε» (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία) προσπάθησαν να πείσουν – όχι με έντονο τρόπο – την Πρίστινα να αναβάλει την απόφαση για τις πινακίδες κυκλοφορίας κατά 10 μήνες, αλλά οι αρχές της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας αγνόησαν όλες τις εκκλήσεις.

Οι αλβανικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου απαιτούν από τους ντόπιους Σέρβους να εγγράφουν εκ νέου όλα τα αυτοκίνητα με πινακίδες κυκλοφορίας που εκδόθηκαν από τις σερβικές αρχές με τα γράμματα “KM” σε πινακίδες με σύμβολα του Κοσσυφοπεδίου και την επιγραφή “RKS” και από τις 21 Νοεμβρίου σχεδιάζουν να επιβάλουν πρόστιμα από 150 ευρώ στους παραβάτες.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2021, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου απαγόρευσαν την είσοδο με σερβικούς αριθμούς και ανέπτυξαν ειδική μονάδα του Υπουργείου Εσωτερικών ROSU στα βόρεια της περιοχής.

«Ο σερβικός στρατός είναι έτοιμος!»

Παράλληλα, ο Σέρβος υπουργός Άμυνας, Μίλος Βούτσεβιτς, δήλωσε ότι ο σερβικός στρατός είναι «ικανός και έτοιμος να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις, προστατεύοντας τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο».

“Φυσικά, κανείς δεν θέλει πολέμους, αλλά η Σερβία είναι μια σοβαρή χώρα και κάνει όλα τα βήματα για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε κάθε πιθανή πρόκληση και πρόβλημα”, δήλωσε ο Βούτσεβιτς.

Επανέλαβε ότι η Σερβία είναι ανοιχτή στον διάλογο, ενώ μίλησε για το πόσο «δύσκολο» είναι με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι.

“Ούτε η διεθνής κοινότητα, ειδικά οι χώρες του Κουίντ, έχουν καμία επιρροή σε αυτόν (τον Κούρτι). Δεν θέλουμε κλιμάκωση της σύγκρουσης, αλλά δεν εγκαταλείπουμε τον λαό μας”, είπε ο Βούτσεβιτς.

Borrell (EE): Σύνοδος Κορυφής Βελιγραδίου – Πρίστινας 

O επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell θα φιλοξενήσει νέο γύρο συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου εν μέσω της επιδείνωσης της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022.

«Το επίκεντρο της έκτακτης συνάντησης θα είναι στην εξεύρεση τρόπων εξόδου από την τρέχουσα κρίση και στην αποτροπή μιας κλιμάκωσης επί τόπου με επίκεντρο τα ζητήματα πινακίδων κυκλοφορίας και την επιστροφή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στην κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου», αναφέρει το ανακοινωθούν.

Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Σέρβου προέδρου Aleksandar Vucic και του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Ο Borrell θα έχει χωριστές συναντήσεις με καθέναν από τους ηγέτες πριν από τη γενική σύνοδο κορυφής θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας