Ο Πασινιάν εγκαταλείπει Ρωσία-Δρομολογεί ένταξη Αρμενίας στο ΝΑΤΟ!-Παραδίδει Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν!

2451

“Αν ο Πούτιν πατήσει στο Ερεβάν θα συλληφθεί”, κατά τον θρασύτατο Πασινιάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, προχωρά σε ολική ρήξη των σχέσεων με την Ρωσία εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά της Μόσχας και του Β.Πούτιν. 

Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Αρμενία έχει δρομολογήσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ και προειδοποιούν ότι ο Πασινιάν θα παραχωρήσει/παραδώσει όλο το Ναργκόρνο Καραμπάχ (ή Αρτσάχ) προκειμένου να ενταχτεί στο ΝΑΤΟ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, δρομολογείται νέα σύρραξη στην περιοχή, αυτή τη φορά για να μην αφιχθεί το ΝΑΤΟ στον Καύκασο. Ποιος θα βάλει φρένο πλέον στο Αζερμπαϊτζάν;

Ρωσικά ΜΜΕ: Ο Πασινιάν θα παραδώσει το Καραμπάχ για να ενταχτεί στο ΝΑΤΟ!

Σύμφωνα με τους Ρώσους, ο Πασινιάν σκοπεύει να ανταλλάξει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σκιαγραφούν τις κινήσεις του Πασινιάν

1. Τον Ιανουάριο του 2023, η Αρμενία ακυρώνει τις προγραμματισμένες ασκήσεις του CSTO «Άφθαρτη Αδελφότητα 2023».

2. Τον Αύγουστο του 2023, η Αρμενία αρνείται να συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις του CSTO στη Λευκορωσία για την εξάλειψη ενός ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση.

3. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Πασινιάν αποκαλεί λάθος «την απόφαση να βασιστούμε μόνο στη Ρωσία σε θέματα διασφάλισης στρατηγικής ασφάλειας». Πιστεύει ότι ολόκληρη η αρχιτεκτονική ασφάλειας της Αρμενίας βασίστηκε 100% στις σχέσεις με τη Ρωσία και σήμερα αυτή δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

4. Η Αρμενία ανακαλεί τον μόνιμο αντιπρόσωπό της στον CSTO και τον στέλνει ως πρεσβευτή στην Ολλανδία. Προφανώς δεν πρόκειται να ορίσει νέο μόνιμο εκπρόσωπο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Πασινιάν έχει απειλήσει πολλές φορές με αποχώρηση της Αρμενίας από τον CSTO, προφανώς, δεν θα διοριστεί νέος εκπρόσωπος.

5. Την 1η Σεπτεμβρίου 2023, η κυβέρνηση της Αρμενίας έστειλε το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στο κοινοβούλιο για επικύρωση, μετά το οποίο τα εντάλματα του ΔΠΔ θα γίνουν δεσμευτικά στο έδαφος της Αρμενίας. Αυτό περιλαμβάνει ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το οποίο εκδόθηκε από το ΔΠΔ τον Μάρτιο.

6. Ο ίδιος Πασινιάν κατηγόρησε τους Ρώσους ειρηνευτές ότι δεν εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους στο Καραμπάχ.

7. Οι κοινές ασκήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες «Eagle Partner 2023» θα πραγματοποιηθούν στην Αρμενία από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Πασινιάν: Αν ο Πούτιν «πατήσει» το πόδι του στην Αρμενία, θα συλληφθεί!

Σε μια κίνηση που εύλογα θα ξεσηκώσει την οργή του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν ετοιμάζεται να προβεί η κυβέρνηση της Αρμενίας.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Ν.Πασινιάν ανακοίνωσε πως θα επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης, το οποίο δέχεται τις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ως δεσμευτικές.

Αν το εν λόγω νομοσχέδιο ψηφιστεί από το κοινοβούλιο της Αρμενίας, ο Πούτιν, για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα συλληφθεί μόλις πατήσει το πόδι του σε αρμενικό έδαφος.

Υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας έστειλε το Καταστατικό της Ρώμης στο κοινοβούλιο, ο Πασινιάν δήλωσε: «Η κυβέρνηση έστειλε το Καταστατικό της Ρώμης στο Κοινοβούλιο και το Καταστατικό της Ρώμης θα εγκριθεί με την υποστήριξη των βουλευτών μας σύμφωνα με το αίτημά μου.

Αυτό δεν σχετίζεται με τις σχέσεις Αρμενίας-Ρωσίας, αφορούν την ασφάλεια της Αρμενίας» είπε.

Υπενθυμίζεται πως το Καταστατικό της Ρώμης υπογράφηκε από την Αρμενία την 1η Οκτωβρίου 1999, ωστόσο έκτοτε αναμένει έγκριση στο κοινοβούλιο.

Δεν θεωρεί πλέον τη Ρωσία εγγυήτρια δύναμη της Αρμενίας

Το Ερεβάν δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Ρωσία για την ασφάλειά του, δήλωσε νωρίτερα ο Αρμένιος πρωθυπουργός Ν.Πασινιάν σε συνέντευξή του στο Politico.

«Η Αρμενία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Μόσχα, παρότι αυξάνονται οι φόβοι για μια επιστροφή σε ανοιχτή σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν» είπε.

Ο Νικόλ Πασινιάν σημείωσε ότι “σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης, πρέπει να καλεί κανείς κάθε φορά τη Ρωσία ως εγγυητή της ασφάλειας. Αυτό είναι μη βιώσιμο. Η Αρμενία σκοπεύει τώρα να τηρήσει μια νέα στρατηγική, μέσω της οποίας θα μειωθεί η εξάρτηση από τους άλλους

Το μοντέλο στο οποίο έχουμε προβλήματα με τους γείτονές μας και πρέπει να προσκαλούμε άλλους να μας προστατεύσουν – ανεξάρτητα από το ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι – είναι ένα πολύ ευάλωτο μοντέλο”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρμενικής κυβέρνησης, η αδυναμία της Ρωσίας έχει τις ρίζες της στην ουκρανική σύγκρουση.

Σύμφωνα με τον Πασινιάν, η Ρωσία προσπαθεί να αποφύγει την επιδείνωση των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία. Επομένως, σύμφωνα με τον Πασινιάν, δεν θα μπορέσει να προστατεύσει την Αρμενία.

Πασινιάν: Η Αρμενία πρέπει να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα και να έρθει πιο κοντά στη Δύση!

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε στο Politico ότι η Αρμενία πρέπει να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα και να προσπαθήσει να είναι πιο κοντά στη Δύση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πασινιάν σημείωσε ότι «οι δυνατότητες της Ρωσίας (στην Υπερκαυκασία) έχουν αλλάξει» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Politico ανέφερε:

Ο Πασινιάν αναγνωρίζει την ανάγκη εγκατάλειψης της παλιάς συμμάχου Ρωσίας και σημειώνει ότι πρέπει να διανυθεί πολύς δρόμος μέχρι να θεωρηθεί ότι οι δυτικές χώρες προσφέρουν την πλήρη υποστήριξη που χρειάζεται η Αρμενία.

Πασινιάν: Aπέτυχε η ρωσική ειρηνευτική αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ!

Στην ίδια συνέντευξη, ο Πασινιάν επέκρινε δριμύτατα τις ενέργειες των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρωσικό ειρηνευτικό απόσπασμα απέτυχε στην αποστολή του καθώς η μη αναγνωρισμένη δημοκρατία ήταν η ζώνη ευθύνης της Ρωσίας, αλλά η Μόσχα επέτρεψε το κλείσιμο του διαδρόμου του Λατσίν με συνέπεια η περιοχή να αποκλειστεί.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, μετά τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν από το Αζερμπαϊτζάν, η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή έχει αλλάξει δραματικά.

Σημείωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν μπορεί πλέον να ασκήσει επιρροή στο Αζερμπαϊτζάν όταν το Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν η περιοχή ευθύνης του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος.

“Εφόσον υπάρχουν αυτά τα ζητήματα, οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις απέτυχαν στην αποστολή τους” τόνισε ο Πασινιάν.

Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι αν δεν υπήρχαν ρωσικές μονάδες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν ακόμη χειρότερη.

Στην Αρμενία ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ

Από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Αρμενίας-ΗΠΑ με την ονομασία Eagle Partner 2023.

Στις ασκήσεις συμμετέχουν 175 στρατιωτικοί της Αρμενίας και 85 Αμερικανοί στρατιώτες. Η τελετή έναρξης της άσκησης πραγματοποιήθηκε στο κέντρο Ζαρ που βρίσκεται κοντά στο Ερεβάν.

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι η διεξαγωγή κοινών Αμερικανο-Αρμενικών ασκήσεων με φόντο την άρνηση συμμετοχής σε παρόμοια άσκηση στο πλαίσιο του CSTO απαιτεί εις βάθος ανάλυση. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ποιους στόχους επιδιώκουν οι αρμενικές αρχές. Η ρωσική ηγεσία σκοπεύει να το μάθει σε διάλογο με το επίσημο Ερεβάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας