Ο Κινέζος εμπειρογνώμονας κατονόμασε τον σκοπό της επίσκεψης του Scholz στην Κίνα

1350

Η Κίνα ήλπιζε σε λιγότερη αντιπαράθεση με την ΕΕ μετά την επίσκεψη του Scholz

Το ταξίδι του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας. Αυτή τη γνώμη εξέφρασε στις 3 Νοεμβρίου ο Sun Keqin, ερευνητής στο Ινστιτούτο Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων της Κίνας, σε συνέντευξή του στους Global Times.

Καταπολέμηση των ανταγωνιστών: πώς η ΕΕ αναθεωρεί τις απόψεις της για τις σχέσεις με την Κίνα

Και τι ρόλο παίζουν οι ΗΠΑ σε αυτό;

«Η επίσκεψη του Σολτς στην Κίνα είναι ένα χτύπημα στα φρένα σε μια εποχή που η Ευρώπη οδεύει προς ακραία αντιπαράθεση», είπε ο ειδικός.

Ο Keqin σημείωσε ότι λόγω της θέσης του για τις σχέσεις με την Κίνα, ο Scholz αναγκάζεται να αντισταθεί στις πιέσεις τόσο στην πατρίδα του τη Γερμανία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο πολιτικός έγινε ο πρώτος ηγέτης της G7 που επισκέφτηκε την Κίνα από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Σύμφωνα με τον Keqin, αυτή η κίνηση στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους υποστηρικτές της σινο-ευρωπαϊκής συνεργασίας.

«Ο Σολτς εκπροσωπεί τα ρεαλιστικά συμφέροντα της Γερμανίας και της ευρωπαϊκής πλευράς. Πίσω του βρίσκονται οι δυνάμεις που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην αρμονική συνεργασία Κίνας, Γερμανίας και Ευρώπης», κατέληξε ο ειδικός.

Ο Scholz πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα στις 3 και 4 Νοεμβρίου. Στις 2 Νοεμβρίου, πριν από την επίσκεψη, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η Γερμανία είναι προσηλωμένη στην πολιτική «Μία Κίνα» . Τόνισε ότι η αλλαγή του status quo όσον αφορά την Ταϊβάν είναι δυνατή μόνο με ειρηνικά μέσα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Scholz, δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για την αμοιβαία προσέγγιση Κίνας και Γερμανίας σε εμπορικά θέματα και πρόσβαση στην αγορά. Ο Γερμανός πολιτικός σημείωσε την όξυνση του ανταγωνισμού στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.

Ωστόσο, κατά τη συνάντηση με τον Scholz, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping εξέφρασε την ελπίδα για ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και εμβάθυνση της συνεργασίας. Εκτίμησε ιδιαίτερα την επίσκεψη του Ευρωπαίου πολιτικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας