Νέα προειδοποίηση Πούτιν και σε Σουηδία-«Ο Μ.Πέτρος απελευθέρωσε τα εδάφη μας»

1297
Νέα προειδοποίηση Πούτιν και σε Σουηδία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε στην έκθεση για τα 350 χρόνια από την γέννηση του Μεγάλου Πέτρου και υπενθύμισε στους Βόρειους που ζητούν να μπουν στο ΝΑΤΟ όταν ο τσάρος πολεμούσε τη Σουηδία και κατέλαβε τα εδάφη που είχαν οι Σουηδοί στην σημερινή Πολωνία, καθώς και στη Φινλανδία, ένα μέρος της Εσθονίας και τη Λετονία ρίχνοντάς τους στην στρατηγική αφάνεια.

Οι σημερινές δηλώσεις είναι το δεύτερο μέρος αν θα μπορούσαμε να πούμε της ρωσικής αντίδρασης στην προσπάθεια του ΝΑΤΟ για επέκταση σε Φινλανδία και Σουηδία και της αντιρωσικής υστερίας των Βαλτικών χωρών.

Έτσι χθες αντέδρασε κατά των Βαλτικών χωρών μέσω της άρσης την αναγνώριση ως ανεξάρτητων δημοκρατιών των τριών χωρών και σήμερα δηλώνει ότι ότι έδαφος είχε κερδίσει στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο ήταν ρωσικό που είχαν καταλάβει οι Σουηδοί.

Οι προειδοποιήσεις και οι παραλληλισμοί είναι κάτι περισσότερο από προφανείς.

«Μόλις επισκεφθήκαμε μια έκθεση αφιερωμένη στα 350 χρόνια από τη γέννηση του Μεγάλου Πέτρου. Είναι συγκλονιστικό, όμως σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε (…) Ο Πέτρος ο Μέγας διεξήγαγε τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο επί 21 χρόνια. Θα είχε κανείς την εντύπωση πως όταν ήταν σε πόλεμο με τη Σουηδία, πήρε κάτι από αυτούς. Δεν τους πήρε τίποτα, επέστρεψε (στη Ρωσία) ό,τι ήταν δικό της», είπε ο Πούτιν μιλώντας σε νέους επιχειρηματίες στη Μόσχα.

«Όταν ίδρυσε μια νέα πρωτεύουσα (σ.σ. την Αγία Πετρούπολη) καμία από τις χώρες της Ευρώπης δεν αναγνώριζε αυτό το έδαφος ως ρωσικό. Όλοι το θεωρούσαν μέρος της Σουηδίας. Όμως εξ αμνημονεύτων χρόνων ζούσαν εκεί Σλάβοι, δίπλα στους Φινοουγγρικούς λαούς. Ξαναπήρε πίσω και ενίσχυσε» τα εδάφη αυτά, πρόσθεσε.

«Προφανώς, επαφίεται σε εμάς να ξαναπάρουμε πίσω (ό,τι ανήκει στη Ρωσία) και να ενισχύσουμε» (τη χώρα), συνέχισε.

«Ναι, υπήρξαν εποχές στην ιστορία της χώρας μας που υποχρεωθήκαμε να υποχωρήσουμε, όμως μόνο για να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», κατέληξε.

25813881

Ο Μέγας Πέτρος, κυβέρνησε επί 43 χρόνια και έδωσε το όνομά του σε μια νέα πρωτεύουσα, την Αγία Πετρούπολη –απ’ όπου κατάγεται ο Πούτιν– την οποία έχτισε σε εδάφη που πριν δεκαετίες είχαν καταλάβει οι Σουηδοί.

Η ήττα της Σουηδίας στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο (1700-1721) κατέστησε τη Ρωσία την κυριότερη δύναμη στη Βαλτική και σημαντικό παράγοντα που επηρέαζε τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας