“Μισό βήμα” πριν τον γενικευμένο πόλεμο Ισραήλ, Χεζμπολάχ-Στόχοι που θα πληγούν

1009

Πολλοί θεωρούν ότι ο Νετανιάχου μετά το τέλος του πολέμου με τη Χαμάς, θα στραφεί κατά της Χεζμπολάχ, ανοίγοντας ένα νέο πολεμικό μέτωπο στα Βόρεια της χώρας του.

Αυξάνεται η πιθανότητα γενικευμένης σύρραξης Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Υπενθυμίζεται ότι από την επόμενη κιόλας ημέρα από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 κατά αθώων Ισραηλινών πολιτών, η Χεζμπολάχ σε ένδειξη συμπαράστασης προς την Παλαιστιακή οργάνωση πλήττει στόχους στον Ισραηλινό βορρά σε σχεδόν καθημερινή βάση, με το Ισραήλ να απαντάει με  μικρής κλιμακας αεροπορικές επιθέσεις με μαχητικά αεροσκάση και drones κατά βάση.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες οι Ισραηλινές επιθέσεις έχουν αναβαθμιστεί, γεγονός που προϊδεάζει για επικείμενη Ισραηλινή καταιγίδα κατά της Χεζμπολάχ και γενικευμένη σύρραξη.

Οι λόγοι είναι ότι, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός “βλέπει” τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ ώς σανίδα σωτηρίας για την πολιτική επιβίωσή του και πως θεωρεί ότι είναι τώρα το σωστό timing να τελειώνει το Ισραήλ με τους εχθρικούς του γείτονες, διασφαλίζοντας την επάνοδο στην κανονικότητα των Ισραηλινών πολιτών που ζούν σε πόλεις και χωριά στα βόρεια της χώρας , στα σύνορα με τον Λίβανο.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιά θα είναι τα αποτελέσματα και οι συνέπειες από έναν γενικευμένο πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ;

Σε αυτό το ερώτημα  επιχειρεί να δώσει απάντηση Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

 Οι στόχοι Χεζμπολάχ και Ισραήλ

“Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ θα  φέρει τις Ισραηλινές ένοπλες Δυνάμεις (IDF), αντιμέτωπες με την πυραυλική απειλή και το πυροβολικό της Χεζμπολάχ από τον Βορρά, τη Χαμάς (ακόμη) από την κατεύθυνση του  νότου και τους  Χούτι από την  την ανατολική πλευρά του Ισραήλ μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Εάν ο Ισραηλινός Στρατός επιτεθεί μέσω των Υψωμάτων του Γκολάν -κάτιπου φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό- η Χεζμπολάχ θα αναπτύξει μια πολυεπίπεδη επίθεση κατά του Βόρειου Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν πλήρως τον IDF και τις ελίτ Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων του Ισραήλ, όπως η Μονάδα Sayeret Matkal 154 και η Shayetet 13.

Σε αντίποινα, η Χεζμπολάχ θα “φορτώσει” με ATGM όπως το Kornet, τις περιοχές κοντά στις αμφισβητούμενες φάρμες Shebaa, μεταξύ της “Blue Line” και του ποταμού Litani , που έχει μεγάλη  στρατηγική σημασία για τη γεωργία, την άρδευση, τη βιομηχανία του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ έχει ήδη  προκαλέσει στρατιωτική ζημιά στο Ισραήλ, από το χτύπημα της αεροπορικής βάσης  Meron , μαζί με  τη στόχευση άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Βόρειο Ισραήλ.

Οι  πύραυλοι της Χεζμπολάχ είναι πιθανό να επιτεθούν σε ισραηλινές πόλεις όπως το Kiryat Shmona (ένας ηλεκτρικός, βιομηχανικός και τουριστικός κόμβος στην κοιλάδα Hula), η Nabatieh και η Ghajar .

Η Χεζμπολάχ είναι πιθανό να πυροδοτήσει πυραύλους Katyusha (όπως κάνει συνήθως στο Γκολάν) και μπορεί να αναπτύξει SRBM όπως το Fateh-110 που μπορούν να χτυπήσουν ακριβώς μέχρι το βόρειο  άκρο της Negev.

Η ταχεία απάντηση του Ισραήλ πιθανότατα θα περιελάμβανε στυπήματα στο Bazourieh, την πεδιάδα Aadous όπου βρίσκονται αποθήκες πυρομαχικών και εφοδίων της Χεζμπολάχ, το χωριό Buday (στο Baalbek) και την κοιλάδα Bekaa – όλα προπύργια της Χεζμπολάχ.

Ο Ισραηλινός Στρατός θα στόχευε με σθοδρότητα  επίσης τις νότιες και ανατολικές περιοχές του Λιβάνου και επίσης θα στόχευε το Χαλέπι και την Ανατολική Συρία , καταστρέφοντας τις αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ και των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης  (IRGC).

 Η Συμμαχία Χεζμπολάχ- Σουνιτικών οργανώσεων και Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) κατά του Ισραήλ

Επίσης θα δημιουργηθούν στρατηγικές και τακτικές συμμαχίες έστω και προσωρινά, όπως  γίνεται σε κάθε πόλεμο.

Η Χεζμπολάχ θα πλησιάσει περισσότερο τις περιφερειακές οντότητες και τα περιουσιακά στοιχεία του IRGC.

Η Χεζμπολάχ θα ένωνε τις δυνάμεις της με την al-Jamah al-Islamiyah και την ελίτ Quwwat al-Fajr (Δυνάμεις της Αυγής) στον Λίβανο, οι οποίες είναι σουνιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται  στην Τουρκία και το Κατάρ, γεφυρώνοντας έναν ανταγωνισμό σουνιτών-σιιτών, προς το παρόν.

Η Χεζμπολάχ θα ενίσχυε τη σχέση με την πτέρυγα της Χαμάς στο Λίβανο, γνωστή ως Tala’i Tawfan al-Aqsa (φύλακες της πλημμύρας του Al-Aqsa) και θα ενίσχυε τις συμφωνίες όπλων με φατρίες του IRGC στη Συρία και το Ιράκ, που θα διακινούνταν λαθραία μέσω της κοιλάδας Bekaa.

To Τελ Αβίβ  είναι γνωστό ότι έχει κατασχέσει τα παλαιστινιακά υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου στη Γάζα, ενώ “κοιτάζει” προς το Μπλοκ 9 του Λιβάνου και τις προοπτικές  εξόρυξης  πετρελαίου και φυσικού αερίου που αυτό έχει.

Η “λεκάνη του Λιβάνου” υπολογίζεται ότι έχει 25 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf) αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Ο πρόσφατος πόλεμος στη Γάζα έδειξε ότι εκτόξευση πολλαπλών ρουκετών ταυτόχρονα, προκαλεί κορεσμό στο Ισραηλινό “Iron Dome” , το οποίο δεν δύναται να τις καταρρίψει όλες, με αποτέλεσμα να πληγούν μερικοί Ισραηλινοί στόχοι.

Παρ ‘όλα αυτά, η αεροπορική δύναμη του Ισραήλ είναι αυτή που θα του δώσει ένα ανώτερο πλεονέκτημα, καθώς η εμβέλεια  προστασίας των αντιαεροπορικών της Χεζμπολάχ είναι μικρή, και ο αριθμός αυτών είναι περιορισμένος.

Για παράδειγμα, τα μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν δύο στρατιωτικά κέντρα διοίκησης της Χεζμπολάχ στο Μπάαλμπεκ, ένα στρατιωτικό συγκρότημα στο Khiam και υποδομές στο Bint Jbeil και στο Nabi Chit.

Οι ζημιές και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η Χεζμπολάχ

Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος δεν είναι συνετός για το Ισραήλ, καθώς η Χεζμπολάχ είναι πολύ πιο ανθεκτική, ισχυρή, εκπαιδευμένη, πολυάριθμη και οπλισμένη σε σύγκριση με τη Χαμάς.

Η Χεζμπολάχ μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο Ισραήλ. Μπορεί να χτυπήσει θανατηφόρα  τη βιομηχανική χημική  ζώνη Ramat Hovav, πυροδοτώντας τοξικά χημικά σύννεφα σε όλο το Βόρειο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ  έχει στην κατοχή της πυραύλους εδάφους-θάλασσης, όπως ο πύραυλος Yakhont εμβέλειας 300 χιλιομέτρων,  ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσει τις πρόσφατα ανεγερθείσες (αμφιλεγόμενες) εξέδρες εξόρυξης  φυσικού αερίου του Ισραήλ, στο κοίτασμα αερίου Λεβιάθαν στη Μεσόγειο.

Επίσης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εμπορική ναυτιλία από και προς τα λιμάνια του Ισραήλ, στα πρότυπα των Χούτι, στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Μια συμμαχία Χεζμπολάχ-Χούτι μπορεί να διαταράξει την εφοδιαστική  γραμμή του Ισραήλ στο λιμάνι Εϊλάτ, σκαρφαλωμένο στο νευρικό κέντρο του μοναδικού παράκτιου σημείου πρόσβασης της Ιορδανίας στην Άκαμπα, παρέχοντας στο Τελ Αβίβ μια ανατολή θαλάσσια διαδρομή μέσω του Σουέζ.

Η Χεζμπολάχ μπορεί παρομοίως να προκαλέσει προβλήματα ασφαλείας  στα μεσογειακά λιμάνια του Ισραήλ, όπως στη Χάιφα που είναι η κεντρική πύλη του Ισραήλ στον υπόλοιπο κόσμο και το λιμάνι Ashdod.

Τέλος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις αεροπορικές επικοινωνίες και να “βραχυκυκλώσει” ένα τεράστιο κομμάτι της παραγωγής ενέργειας της (για παράδειγμα, τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Israel Electric Company) βλάπτοντας εργοστάσια και άλλες βασικές οικονομικές δραστηριότητες μέσω πυραυλικού πυροβολικού και πυραύλων αντί αεροσκαφών.”

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας