Μετά από Σκόπια και Rama, ο Μητσοτάκης βούλιαξε και στη Γαλάζια-Πατρίδα

689
Απανωτά ραπίσματα στην ελληνική διπλωματία…
Στα νερά της Γαλάζιας Πατρίδας βούλιαξε για άλλη μία φορά η ελληνική εξωτερική πολιτική, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αποδέχεται με παθητικότητα –τουλάχιστον– τους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan περί τουρκικών μειονοτήτων στην ελληνική επικράτεια –κάτι που δεν συνάδει με τη συνθήκη της Λωζάνης– όσο και περί της μετατροπής της Μονής της Χώρας, ενός εκ των πλέον ιστορικών μνημείων της Ορθοδοξίας, μνημείου προστατευόμενου από την UNESCO, σε τζαμί.
Υπενθυμίζεται πως πριν από τη συνάντηση είχαν προηγηθεί η τουρκική πολεμική άσκηση «Θαλασσόλυκος», σενάριο της οποίας στην ουσία είναι η κατάληψη ελληνικού νησιού, η εισαγωγή της Γαλάζιας Πατρίδας ως μαθήματος στα σχολεία, παράνομες τουρκικές NAVTEX και οι ανεδαφικές αιτιάσεις περί τετελεσμένων σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο…
Φυσικά, όλα τα παραπάνω κάποτε, δηλαδή πριν από τη Διακήρυξη των Αθηνών, θα χαρακτηρίζονταν προκλήσεις…
Αντ’ αυτού, επικρατεί η μάλλον απλοϊκή λογική «καλύτερα να συνομιλούμε, παρά να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη».
Από την άλλη, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε το γεγονός πως γίνεται μια προσπάθεια να αναπτυχθούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, με στόχο αυτές να αγγίξουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση, δεδομένου ότι η Ελλάδα μόνο παραγωγική χώρα δεν είναι, αναμένεται οι Έλληνες φορολογούμενοι διά της οδού των εισαγωγών απλώς να συνεχίσουν να τροφοδοτούν με συνάλλαγμα τη γείτονα, όπως άλλωστε κάνουν εδώ και δεκαετίες, βοηθώντας τη να αναταχθεί οικονομικά και στρατιωτικά…
Ας μην παραγνωρίσουμε πως χάριν αυτής της οικονομικής συνεργασίας η Ελλάδα κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να «γκριζάρει» δέκα νησιά του Αιγαίου, όλως τυχαίως διεκδικούμενα από τους Τούρκους, εξαιρώντας τα από τη Schengen.
Να σημειωθεί πως ο κ. Μητσοτάκης μια κάποια πυγμή έδειξε στον ρόλο της Hamas, γεγονός που αποτέλεσε ένα ανούσιο για το ελληνικό κοινό πινγκ πονγκ…
Η δε Κύπρος εξακολουθεί να κείται… μακράν.

Δηλώσεις Erdogan – Μητσοτάκη…

Ειδικότερα, ο Recep Tayyip Erdogan είπε: «Νιώθω ικανοποίηση που φιλοξενώ τον αξιότιμο πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία του στην Άγκυρα.
Όπως γνωρίζετε επισκέφθηκε την Αθήνα τον Δεκέμβριο, είχαμε επιβεβαιώσει την αμοιβαία συμφωνία μας να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους.
Καταγράψαμε αυτή τη συναντίληψη με τη διακήρυξη των Αθηνών.
Η ανταποδοτική επίσκεψη του αξιότιμου Κυριάκου αποτελεί αντικατοπτρισμό αυτής της συμφωνίας.
Τον ευχαριστώ για την ειλικρίνειά του στο θέμα της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.
Είχαμε άκρως παραγωγική ειλικρινή και εποικοδομητική συνομιλία, εξετάσαμε αναλυτικά τα θέματα της διμερούς μας ατζέντας.
Εργαζόμαστε με στόχο να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο.
Η συμφωνία για τη δημιουργία κοινού επιχειρηματικού συμβουλίου θα έχει μεγάλη συμβολή στις προσπάθειές μας.
Το μνημόνιο κατανόησης διαχείρισης καταστροφών που υπεγράφη σήμερα στερέωσε τη βάση των συμφωνιών μας.
Συζητήσαμε και τα αλληλένδετα προβλήματα στις σχέσεις μας.
Είμαστε προσηλωμένοι να κλείσουμε τα προβλήματα στο πλαισίου ειλικρινούς διαλόγου και του διεθνούς δικαίου.
Η καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα μας, είμαστε σύμφωνοι ότι δεν υπάρχει θέση για αυτές στην περιοχή μας. Σημαντικό να βρεθεί λύση για το Κυπριακό.
Ανταλλάξαμε απόψεις για περιφερειακές εξελίξεις και ειδικότερα για τη γενοκτονία στη Γάζα».

Από τη μεριά του o Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της τουρκικής δημοκρατίας κ. Tayyip, δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με τις ευχαριστίες μου για τη ζεστή φιλοξενία, στην τέταρτη συνάντηση μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες- κάτι που αποδεικνύει ότι μπορούμε να καθιερώσουμε την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης όχι ως εξαίρεση αλλά ως παραγωγική κανονικότητα, που διαμορφώνει και μια καλύτερη καθημερινή πραγματικότητα. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουμε και σήμερα, το οποίο θεμελιώσαμε προ λίγων μηνών.
Είναι θετική εξέλιξη σε μια εποχή δύσκολη και είναι πολύ σημαντικό ότι η προσέγγιση έχει ήδη οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα με αμοιβαίο όφελος. Στον τομέα της οικονομίας είχαμε αποφασίσει να
Στόχος μας να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές σε βάθος πενταετίας, κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και οι λαοί μας απολαμβάνουν τους καρπούς, οι τουρκικές οικογένειες μπορούν να ταξιδεύουν σε δέκα ελληνικά νησιά. Είναι σημαντικό οι δύο λαοί μας να επικοινωνούν.
Αποδίδει και η συνεργασία μας στο μεταναστευτικό.
Η Ελλάδα συμφωνεί στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ ώστε να ανακουφιστεί μέσω οργανωμένων μετεγκαταστάσεων.
Οι μειονότητες των δύο χωρών μας αποτελούν γέφυρα φιλίας. Στη Θράκη χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά και σε αυτόν τον στόχο είμαι προσηλωμένος και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας είναι έμπρακτο.
Επιτυχία μας η ενεργή παρουσία της μειονότητας στην ελληνική ζωή και θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε ο ελληνισμός στην Τουρκία.
Στο πνεύμα της συνύπαρξης ο σεβασμός των κανόνων προστασίας της κληρονομιάς.
Στόχος μας να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές σε βάθος πενταετίας, κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και οι λαοί μας απολαμβάνουν τους καρπούς, οι τουρκικές οικογένειες μπορούν να ταξιδεύουν σε δέκα ελληνικά νησιά
Με ειλικρίνεια συζητήσαμε τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η μονή της χώρας θα λειτουργήσει πια ως τέμενος, άκουσε όσα είπε και πιστεύω ότι κατ’ ελάχιστον είναι σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε την πολιτιστική αξία του μνημείου για να μπορεί να είναι επισκέψιμο από όλους.
Συζητήσαμε και τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, τα γεγονότα που πρέπει να σταματήσουν με έναν τρόπο μόνο: καταδίκη της τρομοκρατίας και σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα για τη Μέση Ανατολή -η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί στην επίθεση τρομοκρατών στο έδαφός της. Συμφωνούμε όμως ότι πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη χρήση βίας και να οδηγηθούμε σε ανακωχή διαρκείας, να προστατευθούν οι άμαχοι να απελευθερωθούν οι όμηροι και να αποκτήσει η Παλαιστίνη βοήθεια. Θα ήταν λάθος να γίνει χερσαία επίθεση στη Ράφα, μόνη βιώσιμη λύση η λύση των δύο κρατών.
Συζητήσαμε και το Κυπριακό, που είναι υψίστης σημασίας για εμάς, ένα ζήτημα που διαφωνούμε αλλά το αντίδοτο είναι ο διάλογος.
Πέραν των όσων είπαμε, οι υπουργοί μας υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας στην Υγεία και την Πολιτική Προστασία, στην οποία αντιμετωπίζουμε παρεμφερείς προκλήσεις από την κλιματική κρίση. Με το βλέμμα στα πολλά που μας ενώνουν, επιθυμούμε να πυκνώσουμε τις επαφές μας, να συνεχίσουμε στον θετικό δρόμο.
Να σας ευχαριστήσω πάλι για την εξαιρετική φιλοξενία, προσβλέποντας να συναντηθούμε εκ νέου».

Κυβερνητικές πηγές: Tέλη 2024 η νέα συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας

Κυβερνητικές πηγές ενημέρωναν μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip, που διήρκεσε συνολικά περισσότερο από μιάμιση ώρα μαζί με τις διευρυμένες επαφές ότι συζητήθηκαν θέματα διμερούς και διεθνούς ατζέντας, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και στην Ουκρανία.
Τα ίδια πρόσωπα σημείωναν, μάλιστα, ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα περί το τέλος του έτους. Επίσης, συμφωνήθηκε να επαναληφθούν οι ελληνοτουρκικές συναντήσεις επί τη βάση των τριών αξόνων, που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους, ήτοι πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Απανωτά ραπίσματα

Ως γίνεται αντιληπτό, η ελληνική διπλωματία οφείλει να ανακρούσει πρύμναν… Έχει διαλύσει συμμαχίες που έχτισε (π.χ. Αίγυπτος), έχει δώσει τη Μακεδονία, ενώ η Aλβανία κρατά τον δήμαρχο Χειμάρρας Μπελέρη και παράλληλα κάνει φιέστες.
Κάτι δεν πάει καλά στο Βασίλειο των… Αθηνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας