Μεγάλη ουκρανική επίθεση με γαλλικά ελαφρά άρματα στο Novodonetskoye του Ντονέτσκ

972

Ρωσική τακτική υποχώρηση

Μια μεγάλη επίθεση με γαλλικά ελαφρά τεθωρακισμένα AMX-10RC (και όχι Leopard-2Α6, όπως ανέφεραν αρχικά λανθασμένα οι Ρώσοι) πραγματοποιούν τις τελευταίες δύο ώρες οι ουκρανικές δυνάμεις στο Novodonetskoye στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, κοντά στο Ούγκλενταρ.

Η μάχη μαίνεται για πάνω από 12 ώρες, με τους Ουκρανούς να επιτίθονται με μανία και να στέλνουν διαρκώς ενισχύσεις, ώστε να μπορέσουν να διασπάσουν τη ρωσική άμυνα.

Κάτι που εν τέλει φέρεται να κατάφεραν, καθώς οι Ρώσοι φέρεται να υποχώρησαν -προς ώρας– και να περιμένουν να φτάσουν οι εφεδρείες ώστε να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι ναι μεν οι Ουκρανοί έχουν το «πάνω χέρι» αυτή τη στιγμή στην περιοχή, ωστόσο οι μάχες συνεχίζονται μέχρι τώρα.

Tο AMX-10 μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 90 km/h στον αυτοκινητόδρομο και έως και 60 km/h εκτός δρόμου. Αυτό επιτρέπει στο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού να κινείται γρήγορα γύρω από το πεδίο της μάχης και να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη στο πεζικό.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί η δυνατότητα διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων τη νύχτα, επειδή το AMX-10RC είναι εξοπλισμένο με νυχτερινό σκοπευτικό και φωτισμό για τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας.

AMX-10RC

Φυσικά, για ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, η δύναμη πυρός είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Εδώ, το γαλλικό τεθωρακισμένο όχημα διαθέτει ένα ισχυρό σύμπλεγμα πυροβόλων 105 mm και ένα πολυβόλο των 7,62 mm, επιτρέποντάς του να πυροβολεί αποτελεσματικά κατά τεθωρακισμένων στόχων και πεζικού.

Το AMX-10RC έχει μικρές διαστάσεις: μήκος περίπου 9 m (με το όπλο προς τα εμπρός) και ύψος μικρότερο από 2,8 m, γεγονός που του επιτρέπει να ελίσσεται σε συνθήκες περιορισμένου χώρου και να συμμετέχει σε επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές.

Το AMX-10RC προστατεύεται από θωράκιση πάχους από 10 έως 50 mm, που παρέχει προστασία από σφαίρες διαμετρήματος έως 12,7 mm.

Πρόσθετη προστασία παρέχεται από θωρακισμένα πάνελ που βρίσκονται στα πλάγια του μεταφορέα. Επιπλέον, το AMX-10RC διαθέτει σύστημα χειροβομβίδων καπνού που μπορεί να προστατεύσει από κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς της DPR, Alexander Khodakovsky είπε: «Ο εχθρός κατάφερε να προωθηθεί στο Novodonetskoye, αλλά πλήρωσε ένα σημαντικό τίμημα: Καταστρέψαμε περίπου δέκα τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός τανκ, δεκάδες σκοτώθηκαν».

«Σε γενικές γραμμές, σήμερα η ισορροπία είναι υπέρ του εχθρού, αλλά δεν κατάφερε να εισέλθει βαθιά στο έδαφός μας».

Ωστόσο οι Ουκρανοί έχασαν σημαντικό αριθμό από στρατιώτες και άρματα μάχης, σε μια μάχη, στην οποία για πρώτη φορά συμμετείχαν τα Leopard. Το πυροβολικό της Ρωσίας κατέστρεψε 9 τεθωρακισμένα οχήματα. 

Αυτή τη φορά η ουκρανική επίθεση ήταν πιο οργανωμένη, από τη χθεσινή, καθώς η μάχη ξεκίνησε στις 4:00 το πρωί και όχι στις 11:00, όπως χθες.

Μάλιστα η γραμμή των Ουκρανών ήταν πιο συμπαγής και αναπτύχθηκαν πολλά περισσότερα τεθωρακισμένα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συμμετείχαν περίπου 30 τεθωρακισμένα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας