Μεγάλη διαφορά υπέρ Ερντογάν στον β’γύρο των τουρκικών εκλογών–Κοντά 10%

702

Με καταμετρημένο το 70% των ψήφων, ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει προβάδισμα 54,6% ενώ ο Κ.Κιλιντσντάρολγου έχει το 45,4%.

Την ίδια ώρα μύλος έγινε στην Τουρκία καθώς το TVNET, το Yeni Şafak και το TV100 άρχισαν να διαδίδουν τα δεδομένα της ψηφοφορίας πριν λήξει η απαγόρευση μετάδοσης, που είχε οριστεί για τις 6.30.

Με καταμετρημένο το 43,91%, ο Ερντογάν λαμβάνει το 57,09%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει το 42,91%. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Middle East Eye, η συμμετοχή αναμένεται να έχει ξεπεράσει το 80%.

Νωρίτερα και με καταμετρημένο το 20,6%, ο Ερντογάν λάμβανε το 60,8%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει το 36%, ενώ και με καταμετρημένο το 11,5% των ψήφων ο Ερντογάν έδειχνε να παίρνει 64%.

Ο λόγος που μειώθηκε η διαφορά του Ρ.Τ.Ερντογάν είναι ενσωματώθηκαν οι ψήφοι από τα αστικά κέντρα, εκεί που έχει υπεροχή ο Κ.Κιλιτσντάρογλου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κωνσταντινούπολη, εκεί που με καταμετρημένο το 42%, ο Κιλιντσντάρολγου προηγείται με  50,02%. Ο Ερντογάν έχει το 49,8%.

Aξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η συμμετοχή στον β’ γύρο των προεκλογικών εκλογών στην Τουρκία έφτασε στο 84,93% έναντι 88,84% στον πρώτο γύρο.

Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αναμετρούνται ο νυν Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποψήφιος πρόεδρος της Λαϊκής Συμμαχίας, και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας.

Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, αναμετρώνται για την Προεδρία της Τουρκίας, μετά τον πρώτο γύρο στις 14 Μαΐου όπου κανείς από τους δυο δεν κατάφερε να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία με 50% +1 ψήφο, καθώς ο ηγέτης της Λαϊκής Συμμαχίας έλαβε το 49,52% των ψήφων ενώ ο ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας 44,88%.

Στον πρώτο γύρο, υποψήφιος για Πρόεδρος ήταν και ο Σινάν Ογκάν που έλαβε το 5,17% των ψήφων, ενώ ψήφισε τον Μουχαρέμ Ιντζέ το 0,43%, παρότι είχε αποχωρήσει από την κούρσα της διεκδίκησης της Προεδρίας.

Ενώ πριν τον πρώτο γύρο σχεδόν το σύνολο των δημοσκοπήσεων έδινε νικητή τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τελικά κέρδισε ο Ερντογάν και μόνο για το 0,48% των ψήφων δεν κατάφερε να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας