Με δύο «τυράκια» το νομοσχέδιο ”καρμανιόλα” κατά των ελευθέρων επαγγελματιών

648

Η κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο εξόντωσης των πιο αδυνάτων και ευάλωτων στρωμάτων του επαγγελματικού κόσμου

Πράξη έγιναν οι κυβερνητικές διαρροές σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι σφοδρές αντιδράσεις των ελευθέρων επαγγελματικών στη φορολογική μεταρρύθμιση που τσουβαλιάζει ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου Χατζηδάκη στο οποίο προβλέπονται σημαντικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και χορό κινητοποιήσεων.

Η κυβέρνηση είχε σπεύσει να διαρρεύσει εδώ και ημέρες ορισμένες αλλαγές, βαπτίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ως «διευκρινίσεις» την μερική της οπισθοχώρηση στο ζήτημα του ελάχιστου τεκμαρτού καθαρού εισοδήματος, ο οποίο θεσμοθετεί στα 10.920 ευρώ

Με την αλλαγή στο νομοσχέδιο ο ελεύθερος επαγγελματίας αποκτά τη δυνατότητα να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμηρίου, αποδεχόμενος τη δυνατότητα ελέγχου από τις φορολογικές αρχές.

Η διάταξη, όπως καταγράφεται στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει «εισάγεται στο σχέδιο νόμου προς άρση αμφισβητήσεων ρητή πρόβλεψη ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής πέραν από τους λόγους που ισχύουν ήδη και που καθιστούν το τεκμήριο μαχητό (ασθένεια, ανωτέρα βία, κλπ). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει την διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού».

Η έτερη βασική τροποποίηση είναι η μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ασχέτως του αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα.

Ανάμεσα σε άλλα οι βασικές αλλαγές στο νομοσχέδιο είναι:

  • Τροποποιήσεις ως προς την προσαύξηση του ύψους του τεκμηρίου με βάση τον τζίρο. Ως γνωστόν, το ύψος του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής για τους ελεύθερους επαγγελματίες προσαυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης. Ειδικά για το ύψος του τζίρου, σύμφωνα με την τελική ρύθμιση, η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επι του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κ.Α.Δ. στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ όπου πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα κατά 10.000 ευρώ (ετήσιος τζίρος 35.000 ευρώ – μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών ΚΑΔ 25.000 ευρώ = 10.000 ευρώ). Επομένως, η προσαύξηση 5% θα εφαρμοστεί επι του ποσού των 10.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, η προσαύξηση εφαρμόζεται κατά τρόπο πιο αναλογικό και με μικρότερη επιβάρυνση για τους υπόχρεους.
  • Προσθήκες στη λίστα των ελευθέρων επαγγελματιών που εντάσσονται στο μειωμένο -κατά 50%- τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής α) όσοι παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67% (όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω απαλλάσσονται πλήρως από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής), β) οι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα γ) οι  γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, δ) οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών.
  • Mείωση φόρου για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων. Οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Οι δαπάνες για υλικά λαμβάνονται υπόψη μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του ποσού για δαπάνες υπηρεσιών. Όλες οι δαπάνες θα πρέπει να  προκύπτουν από τιμολόγια τα οποία έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ από τον προμηθευτή μέσω του συστήματος myDATA.

Σημειώνεται ότι το φορολογικό νομοσχέδιο κατατίθεται εντός ολίγον ωρών στη Βουλή για συζήτηση, περνώντας πρώτα από τις αρμόδιες επιτροπές.

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου όπως ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας