«Λιώνουν» οι Ρώσοι Γερμανία-Α.Μίλερ «Μπορεί να τους κόψουμε τελείως το αέριο»

583
«Λιώνουν» οι Ρώσοι Γερμανία

Με «ξαφνικό θάνατο» απειλεί πλέον η Μόσχα την Γερμανία και πρακτικά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αφού διεμήνυσε ότι το ενδεχόμενο για να διακοπεί πλήρως η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, της σημαντικότερης γραμμής ανεφοδιασμού για την Ευρώπη, είναι πλέον ανοικτό.

Είναι μία πρώτη απάντηση στο γερμανικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των 100 δισ. ευρώ που στρέφεται κατά της Ρωσίας, αλλά και της προώθησης από το Βερολίνο οπλικών συστημάτων όπως τα ελληνικά BMP-1 στην Ουκρανία και τα Τ-72 της Σλοβακίας.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Τσίζοφ μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

«Παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η λειτουργία του Nord Stream 1» ξεκαθάρισε.

Ο Β.Τσίζοφ, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant, ότι «δεν αποκλείεται, εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Ρωσίας να κλείσει εντελώς η γραμμή προμήθειας του αγωγού».

«Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν καταστροφή για τη Γερμανία», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης και τόνισε ότι η Γερμανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επισκευής των τουρμπινών στο έδαφός της, προκειμένου να μη χρειαστεί αυτές να σταλούν στον Καναδά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, υπεραμύνθηκε σήμερα των επιλογών του ομίλου του και τόνισε χαρακτηριστικά στη διάρκεια του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης:

«Το προϊόν μας, οι κανόνες μας. Δεν παίζουμε σύμφωνα με κανόνες που δεν έχουμε φτιάξει».

Παράλληλα πρόσθεσε πως «Η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος πάροχος ενέργειας για τους φίλους της Ρωσίας» με την μόνη διαφορά ότι οι χώρες της ΕΕ δεν περιλαμβάνονται πλέον στους φίλους της Ρωσίας και επίσημα, αφού έχουν χαρακτηριστεί με την υπογραφή σχετικού διατάγματος από τον Β.Πούτιν ως «μη φιλικές χώρες»!

Προηγουμένως, η Gazprom είχε αναφέρει καθυστερήσεις στην επισκευή των τουρμπινών προκειμένου να δικαιολογήσει τη μείωση της παροχής, κάτι ωστόσο που απέρριψε η γερμανική πλευρά, με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να κάνει λόγο για «πολιτικό παιγνίδι» της Μόσχας.

Ο κ. Χάμπεκ πάντως υποστήριξε ότι αν και η κατάσταση είναι σοβαρή, δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού στη Γερμανία. Μέχρι σήμερα το πρωί, ο περιορισμός της ροής είχε φθάσει στο 60%.

Υπενθυμίζεται ότι τις δύο προηγούμενες ημέρες η Μόσχα περιόρισε κατά 60% και 15% την παροχή φυσικού αερίου σε Γερμανία και Ιταλία αφού οι δύο χώρες εφοδίαζαν με το ρωσικό φυσικό αέριο τις χώρες οι οποίες αρνούνται να πληρώσουν την Ρωσία σε ρούβλια και η τελευταία τους έχει διακόψει τις ροές!

Πρόκειται για την Πολωνία και τις βαλτικές χώρες, την Φινλανδία κλπ. στα βόρεια και την Βουλγαρία στα νότια. Έτσι η Γερμανία έχασε το 60% του φυσικού αερίου της μέσω του Nord Strem 1 και η Ιταλία το 15%!

Πρόκειται κυριολεκτικά για πάτημα της «σκανδάλης» και εκτός από την τιμή που εκτοξεύθηκε, τίθεται ευθέως θέμα βιωσιμότητας της γερμανικής και της ιταλικής βιομηχανίας

Εάν δε  διακοπεί πλήρως η παροχή φ.α. τότε η γερμανική βιομηχανία θα υποστεί καίριο πλήγμα.

Βέβαια να σημειωθεί αυτό με γερμανική ευθύνη αφού  Βερολίνο αποθεματοποιούσε, και εφοδίαζε  με φυσικό αέριο τους δεδηλωμένους εχθρούς της Ρωσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας