ΗΠΑ: Πρώτη φορά απαγορεύσαν σε κράτος να χρησιμοποιεί δολάρια που αγόρασε!

1027

Μέγιστη οικονομική ανατροπή που όμως δείχνει αφερεγγυότητα και κατάρρευση των κανόνων της ελεύθερης οικονομίας

Για πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία οι ΗΠΑ απαγόρεψαν σε ένα κράτος και συγκεκριμένα στην Ρωσία, να χρησιμοποιεί τα δολάρια που το ίδιο έχει αγοράσει!

Πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι ο εκδότης ενός νομίσματος έχει δικαίωμα να αρνείται σε τρίτον να πληρώνει  χρέη στο νόμισμά του και στην συγκεκριμένη περίπτωση στο αμερικανικό δολάριο.

Έτσι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν στην Ρωσία να αποπληρώσει ομόλογο καθώς οι Αμερικανοί επέβαλαν στη JP Morgan να μη χρησιμοποιεί η Ρωσία τα δολάρια που έχει και με την κίνηση αυτή προκάλεσαν μία μέγιστη οικονομική ανατροπή καθώς δείχνει αφερεγγυότητα.

Σήμερα είναι οι Ρώσοι, αύριο θα είναι οι Κινέζοι, μεθαύριο οι Ινδοί κ.λ.π.

Η απαγόρευση χρήσης του δολαρίου από άλλη χώρα, προκαλεί κατάρρευση εμπιστοσύνης στο κυρίως αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη, καθώς κανείς δεν θα είναι βέβαιος ότι δεν έρχεται η σειρά του αν δεν υπακούει στις εντολές των ΗΠΑ ή αν η πολιτική του ή η ανάπτυξή του δεν θα εκληφθεί ως απειλή από την «αυτοκρατορία».

Τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ εμπόδισαν τη Ρωσία να πληρώσει στους κατόχους ομολόγων πάνω από 600 εκατ. δολάρια από τα αποθεματικά που διατηρεί σε αμερικανικές τράπεζες, λέγοντας ότι η Μόσχα έπρεπε να επιλέξει μεταξύ της εξάντλησης των αποθεμάτων της σε δολάρια και της χρεοκοπίας.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενημέρωσε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι δεν επιτρέπει πλέον να διεκπεραιώνεται οποιαδήποτε πληρωμή σε δολάρια από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας γεγονός που επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή ενημερωμένη σχετικά.

Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή τοκοχρεολυσίων για ρωσικά κρατικά ομόλογα εκπεφρασμένα στο αμερικανικό νόμισμα δεν είναι εφικτή.

Η πιο πρόσφατη πληρωμή των κουπονιών ομολόγων από τη Ρωσία στην ανταποκρίτρια αμερικανική τράπεζα JPMorgan δεν εγκρίθηκε, δήλωσε η πηγή του Reuters.

Επρόκειτο για την καταβολή τοκοχρεολυσίων δύο κρατικών ομολόγων η ημερομηνία ωρίμανσης των οποίων είναι το 2022 και το 2042.

Η ανταποκρίτρια τράπεζα επεξεργάζεται τις καταβολές τοκοχρεολυσίων από τη Ρωσία και μεταβιβάζει τα ποσά σε άλλη τράπεζα, που είναι αρμόδια να τα κατανείμει στους ξένους ομολογιούχους. Ως τώρα, οι πληρωμές γίνονταν κανονικά, σημείωσαν πηγές του τομέα στο Reuters.

Μια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι δεν επιτρέπονται πλέον ορισμένες πληρωμές.

“Σήμερα εξέπνεε η προθεσμία προκειμένου η Ρωσία να προχωρήσει σε ακόμη μια πληρωμή του χρέους της”, είπε η εκπρόσωπος, προτού προσθέσει πως “από σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν επιτρέπει να εκτελούνται πληρωμές από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Η Ρωσία θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο να αντλεί από τα εναπομείναντα πολύτιμα αποθέματα δολαρίων της, από νέα έσοδα, ή να κηρύξει χρεοκοπία”.

Σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι προσπάθησε να πληρώσει σε ρούβλια τους κατόχους ευρωομολόγων εκφρασμένων σε δολάρια, λήξης 2022 και 2042, αλλά μια ξένη τράπεζα (η JP Morgan) αρνήθηκε να επεξεργαστεί την εντολή πληρωμής ύψους 649 εκατ. δολαρίων.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών είπε ότι η ξένη τράπεζα, την οποία δεν κατονόμασε, απέρριψε την εντολή πληρωμής και δεν την διεκπεραίωσε.

Η Μόσχα ενδεχομένως να εξετάσει να επιτρέψει στους ξένους κατόχους των ευρωομολόγων να μετατρέψουν τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα, όταν αποκατασταθεί η πρόσβαση της Ρωσίας σε λογαριασμούς συναλλάγματος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Η Ρωσία έχει μια περίοδο χάριτος 30 ημερών για να πραγματοποιήσει την δολαριακή πληρωμή, αλλά εάν τα μετρητά δεν εμφανιστούν στον λογαριασμό των ομολογιούχων μέχρι τότε, αυτό θα αποτελούσε χρεοκοπία, ανέφεραν διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.

Φυσικά πρόκειται για τεχνητή χρεοκοπία (με το «έτσι θέλω» για την ακρίβεια) και οι ΗΠΑ πλέον άνοιξαν το ασκό του Αιόλου και για τις ίδιες, καθώς όλοι κατανόησαν πως θα χρησιμοποιεί το δολάριο και ότι πλέον οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς παύουν να ισχύουν και μάλιστα στο υποτιθέμενο χώρο εφαρμογής τους, δηλαδή στην Δύση.

«Η Ρωσία έχει όλους τους απαραίτητους πόρους για να εξυπηρετήσει τα χρέη της… Εάν αυτός ο αποκλεισμός συνεχιστεί και οι πληρωμές που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των χρεών μπλοκαριστούν» οι μελλοντικές πληρωμές θα μπορούσαν «να γίνουν σε ρούβλια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Θεωρητικά, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια κατάσταση χρεοκοπίας, αλλά αυτή θα ήταν μια καθαρά τεχνητή κατάσταση», είπε ο Πεσκόφ. «Δεν υπάρχουν λόγοι για πραγματική χρεοκοπία».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Το «μήνυμα» μπορεί να απευθύνονταν στην Ρωσία αλλά πλέον ακούστηκε και στην Κίνα.

Η Κίνα ξέρει και γνωρίζει πως μετά την Ρωσία έρχεται η σειρά της, όπως και πολλών άλλων.

Οπότε μόνο μία επιλογή έχουν πλέον, να προχωρήσουν στην άμεση αποδολαριοποίηση του πλανήτη ή τουλάχιστον της Ευρασίας και της Ανατολής, όχι αργά αλλά τάχιστα.

Η μόνη τους επιλογή είναι το δολάριο να αντιμετωπιστεί ως «ιός» και μάλλον στις ΗΠΑ ξέρουν ότι αυτό θα συμβεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας