Ιούνης 2023-Η βαθειά κρίση της ευρωατλαντικής Ελλάδας και οι εκλογικές εκπλήξεις

Στις εκλογές στις 21 Μάη 2023 υπήρχαν 2 «εκπλήξεις»:

Η υψηλή απόδοση της ΝΔ στο 41% των ψήφων και η καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο 20%.
Υπολογίσιμα κέρδη είχαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Βελόπουλος, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου έφτασε λίγο κάτω από το 3%.
Στην πραγματικότητα ο Μητσοτάκης νίκησε κυρίως χάρις στην φοβισμένη και ανίκανη αντιπολίτευση και όχι χάρις στα (πολύ χαμηλά) «επιτεύγματα» της 4ετίας 2019-23.
Φυσικά το οικονομικό κατεστημένο της Ελλάδας στήριξε Μητσοτάκη. Το ίδιο και το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα (Βρυξέλλες – Φρανκφούρτη – Βερολίνο).

Επίσης τα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια κατά 80% στήριξαν Ν.Δ.
Ο Τσίπρας είχε κάποια υποστήριξη από τον καγγελάριο Σόλτς και παράγοντες του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, αλλά οι ελίτ της Ε.Ε. δεν τον ήθελαν.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τσούνης κράτησε ουδετερότητα (ελπίζοντας σε «Πρέσπες του Αιγαίου»).
Η παλιά στάση του Τσίπρα το 2015, όταν συνθηκολόγησε με την Ε.Ε. και τους ντόπιους καπιταλιστές, τον είχε φέρει σε πλήρη αντίθεση με εκατοντάδες χιλιάδες αριστερούς της Ελλάδας.
Επίσης ο Τσίπρας επέδειξε νατοϊκή αλαζονεία όταν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (2022) προσκάλεσε και επεδείκνυε τον Ζάεφ των Σκοπίων, άνθρωπο του νατοϊκού ιμπεριαλιστικού διεθνισμού.

ΑΠΟΤΥΧΩΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΘΛΙΒΕΡΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Και όμως ο Μητσοτάκης βασικά απέτυχε στους οικονομικούς στόχους του: Στο διάστημα Ιούλιος 2019 – Μάρτιος 2023 (45 μήνες) το ΑΕΠ της Ελλάδας ανέβηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,6% περίπου, ενώ συνολικά η αύξηση του ΑΕΠ στην 4ετία δεν θα ξεπεράσει το 6,5%. Στο ίδιο διάστημα η Λ.Δ. Κίνας αυξάνει 18%-20% το ΑΕΠ της.

Ο αρχικός σχεδιασμός της Ν.Δ. ήταν ετήσια αύξηση ΑΕΠ 3,3%, αυτή όμως έπεσε στο μισό λόγω πανδημίας.
Όμως ο Τσίπρας μόνον μία φορά ξεσκέπασε τον Μητσοτάκη για τα ψέμματά του για «υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Να σημειώσουμε ότι, με βάση τα στοιχεία του α΄ 3μήνου 2023, η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα του 2023 είναι … 3% χαμηλότερα από την βιομηχανία του 2000 (Ελλάδα της Δραχμής !).
Αυτό βέβαια δεν το είπε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το ΚΚΕ.
Εξ άλλου στην 4ετία Μητσοτάκη έπεσε η ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα. Στο α΄ 4μηνο 2023 η Ελλάδα είχε 13.800 GWh, περίπου όσο κατά το 1999!.
Σε ετήσια βάση εφέτος (α΄ 4μηνο 2023) η ελληνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συρρικνώνεται 13%, ενώ η ρωσσική παραμένει στάσιμη και η κινεζική αυξάνεται περίπου 4%.
Δηλαδή ο «στρατάρχης» Μητσοτάκης στον νατοϊκό του πόλεμο εναντίον της Ρωσσίας μας έφερε στην ζημιωμένη πλευρά της Ιστορίας.
Να σημειωθεί ότι το 2000 η Λ.Δ Κίνας είχε «30 Ελλάδες» στην ηλεκτροπαραγωγή και το 2022 η Κίνα έφτασε τις «173 Ελλάδες». Εφέτος επιδεινώθηκε περαιτέρω η κατάσταση για την Ελλάδα:
Το δίμηνο Μάρτης – Απρίλης 2023 η ΛΔ Κίνας παρήξε 1.375.000 GWh ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή «202 Ελλάδες» (η Ελλάδα παρήξε 6.800 GWh).
Αλλά ο «στρατάρχης» Μητσοτάκης έχει ένα μεγάλο ατού:
Και ο Τσίπρας και ο Ανδρουλάκης και ο Κουτσούμπας είναι εχθρικοί προς την Κίνα και την Ρωσσία και δεν θέλουν να αποκαλύψουν τις αποτυχίες του Μητσοτάκη και της νατοϊκής Ελλάδας.
Αυτό το εκμεταλλεύεται ο «στρατάρχης»: Με την βοήθεια των φιλικών ΜΜΕ επιτίθεται στον Τσίπρα, ειρωνεύεται τον Κουτσούμπα και εσχάτως προσβάλλει και τον Ανδρουλάκη.
Αυτή είναι η δύναμη του αποτυχημένου Μητσοτάκη.
Αυτή είναι η αδυναμία της θλιβερής αντιπολίτευσης.

ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Συνεχίζεται ανεξέλεκτος ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος (Θερμός στην Ουκρανία). Το α’ 4μηνο 2023 η ΛΔ Κίνας παρήξε 348.000.000 τόννους χάλυβα, το 55% του παγκοσμίου συνόλου !
Οι ΗΠΑ παρήξαν μόλις 25,8 εκατομ. τόννους, η Ρωσσία 24,4 εκατομ. τόννους και η Ιαπωνία 28,8 εκατομ. τόννους

Το 1998 Κίνα και ΗΠΑ ήταν 1:1 στον χάλυβα.
Το 2022 η Κίνα είχε 12,5 φορές τον χάλυβα των ΗΠΑ και στο α’ 4μηνο 2023 η ΛΔ Κίνας παρήξε 13,5 φορές τον χάλυβα των ΗΠΑ !  (Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Τρούμαν, του Αϊζενχάουερ και του Νίξον).
Αλλά και η Ρωσσία είχε άνοδο: Το 2021 είχε το 90% του χάλυβα των ΗΠΑ, αλλά το α΄4μηνο 2023: η Ρωσία έφτασε το 94% των ΗΠΑ (παρά τον πόλεμο και τις κυρώσεις).
Εξ άλλου το α’ 4μηνο 2023 η Γαλλία έπαθε βαρειά ήττα στην χαλυβουργία (και) λόγω των απεργιών:
Το 2022 η Κίνα ήταν «83 Γαλλίες» στην παραγωγή χάλυβα, αλλά το α΄ 4μηνο 2023 η Κίνα έφτασε τις «107 Γαλλίες» (το 1976 η σχέση Κίνας προς Γαλλία στον χάλυβα ήταν 1:1 (!)).
Εξάλλου στην χαλυβουργία η Ρωσσία το 2022 ήταν «6 Γαλλίες», αλλά έφτασε τις «7,5 Γαλλίες» το α΄ 4μηνο 2023. Μακρόν κ Μπάιντεν είναι οι οικονομικά ηττημένοι του ουκρανικού πολέμου.
Η Τουρκία έπαθε ζημιές από τον σεισμό του Φλεβάρη 2023. Είχε απώλειες τον Φλεβάρη – Μάρτη στην χαλυβουργία και στην ηλεκτροπαραγωγή. Παρ’ όλα αυτά ο Ερντογάν ξαναβγήκε Πρόεδρος.
Άσχημα πήγε και η Ιταλία της Μελόνι. Έπεσε εφέτος η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 7-10%.
Στο α’ 4μηνο 2023 το Βιετνάμ είχε το 99% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας (82.000 GWh) (το 1975 το νεοσύστατο Ενωμένο Βιετνάμ είχε μόλις το 2% της ιταλικής ηλεκτρικής ενέργειας !).
Το α΄4μηνο 2023 η Ρωσσία είχα χάλυβα όσο είχαν το άθροισμα Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ολλανδίας. (Η Ρωσσία έχει πληθυσμό 145.000.000, ενώ οι 4 αυτές χώρες της Ευρωζώνης έχουν πληθυσμό 235.000.000, έτσι σαφώς υστερούν στο κατά κεφαλήν επίπεδο παραγωγής χάλυβα).
Στον στρατιωτικό τομέα είχαμε την ολοκληρωτική κατάληψη του Αρτεμόφσκ (Μπαχμούτ) από τα ρωσσικά στρατεύματα, παρά τις συνεχείς πιέσεις της Δύσης στον Ζελένσκι να κάνει αντεπιθεση.
Μέχρι τώρα επίσημα η Δύση έχει χορηγήσει 65 δισεκ. $ στο καθεστώς Ζελένσκι και θα δώσει και άλλα αεροπλάνα, τάνκς και πυραύλους.
Είναι φανερό ότι η Δύση θεωρεί κύριο οικονομικοπολιτικό εχθρό την ΛΔ Κίνας και το ΚΚ Κίνας.
Όμως η Ρωσσία είναι μία από τις 2 Υπερδυνάμεις στον Πυρηνικό και Διαστημικό Τομέα και στην Ενέργεια. Η άλλη είναι οι ΗΠΑ.
Η Ρωσσοκινεζική συμμαχία (έστω άτυπη) εμποδίζει τους δυτικούς ηγέτες  να ετοιμάσουν γενική πυρηνική επίθεση κατά της Κίνας γιατί θα χαθούν και οι ίδιοι.
Γι’αυτό μισούν την αστική Ρωσσία και τον Πούτιν. Εξ άλλου η ομάδα Πούτιν δεν θεωρεί εχθρό μόνο το ΝΑΤΟ αλλά εσχάτως καταγγέλλει και την Ε.Ε.. Μεταξύ Ρωσσίας – Κίνας – Β. Κορέας – Λευκορωσσίας – Ιράν – Συρίας και ίσως Κούβας  διαμορφώνεται μία συμμαχία με κοινό συμφέρον για την συντριβή της Δύσης (αλλιώς το βαθύ κράτος της Δύσης θα εξοντώσει αυτές τις χώρες).

Η ρωσσική Αριστερά (ΚΚΡΟ με 20% των ψήφων) συντάσσεται με την ρωσσοκινεζική συμμαχία ενάντια στη Δύση.

Ένα μέρος της Δυτικής Αριστεράς τάσσεται με το ΝΑΤΟ, άλλο μέρος (εδώ ανήκει και το «νέο ΚΚΕ») είναι αυστηρά ουδέτερο, ενώ υπάρχουν πλατειά στρώματα στις δυτικές χώρες που θέλουν την νίκη Ρωσσίας – Κίνας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοια στρώματα και στην Αριστερά και στην «λαΐκή Δεξιά». Οι νεοφιλελεύθεροι είναι με το ΝΑΤΟ και μισούν τους ρωσσικούς και κινεζικούς πληθυσμούς.

Στη βάση τού ΚΚΕ (ψηφοφόροι – οπαδοί) μεγάλο μέρος θέλει την νίκη των ρωσσοκινέζων, το ίδιο συμβαίνει με ένα μέρος της λαϊκής δεξιάς και της ακροδεξιάς, ακόμα και στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ (ψηφοφόροι).

Οι ελίτ της Ελλάδας είναι συντριπτικά με το ΝΑΤΟ.

Είναι υπέρ του Μαυροκορδάτου και του κομπραδόρικου – μεταπρατικού καπιταλισμού, από τον οποίο έχουν βγάλει πολλά λεφτά.

Ο Μητσοτάκης είναι νεοφιλελεύθερος και νατοϊκός. Παρουσιάζεται σαν «νέος στρατάρχης Παπάγος», ο εκφραστής τής νατοϊκής (αντιρωσσικής – αντικινεζικής) Ελλάδας και μάλιστα χωρίς τις εθνικιστικές αιχμές του Αντώνη Σαμαρά. Τον Καραμανλή τον περιφρονεί, όπως ο πατέρας Μητσοτάκης χτυπούσε τον Κ. Καραμανλή.

Η αντιπολίτευση κλαψουρίζει και φοβάται να αποκαλύψει τα ψέμματα Μητσοτάκη π.χ ο Κουτσούμπας προσκαλεσμένος του Χατζηνικολάου στον Real FM το πρωί της 7ης Ιούνη 2023 μιλούσε για διάφορα ζητήματα (υγεία – ασφάλιση κλπ) αλλά δεν τόλμησε να πει ότι η βιομηχανία της Ελλάδας το 2023 είναι στο επίπεδο του 2000. Έτσι όμως θα ξεσκέπαζε τους νατοϊκούς και ευρωπαϊστές και αυτό το «νέο ΚΚΕ» δεν το θέλει. Π.χ. το γραφείο τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τα 202 χρόνια του 1821, έλεγε για την σημερινή Ελλάδα.
«Τα παραπάνω αναδεικνύουν την όλο και μεγαλύτερη αντίθεση ανάμεσα στην τεράστια ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και της κυρίαρχες εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής» (ΡΙΖΟΣΠ. 24-26/3/2023).
Όμως μετά το 1980 η παραγωγή στην Ελλάδα ανεβαίνει γύρω στο 1% ετησίως, ενώ έχει ελαττωθεί ο αριθμός των βιομηχανικών εργατών και των οικοδόμων. Το «νέο ΚΚΕ» έχει αντίληψη για την ελληνική οικονομία που αφορά το 1963 ή 1973, όχι όμως το 2023 όπου έχουμε (νατοϊκή) Ελλάδα της παρακμής.
Φυσικά και ο Τσίπρας και ο Ανδρουλάκης δεν λένε λέξη για την οικονομική στασιμότητα της Ελλάδας μέσα στο Ευρώ και την Ευρωζώνη. Γενικά η αντιπολίτευση αποφεύγει να ξεσκεπάσει την αποτυχία της ευρωατλαντικής Ελλάδας στον οικονομικό τομέα εδώ και 45 χρόνια.
Έτσι ο Μητσοτάκης παρουσιάζεται ως πετυχημένος αρχηγός με αντιπολίτευση «γκρινιάρα και αποτυχημένη». Αυτό ταιριάζει στο σχέδιο του «μονοκομματικού πολυκομματισμού» που προωθεί το οικονομικό κατεστημένο της Χώρας (κυρίως οι άνθρωποι των Τραπεζών που συνδέονται με τη Γερμανία).
Πολλοί Έλληνες θαυμάζουν τον Μητσοτάκη «που είναι πλούσιος, με βίλλες και συνομιλεί με πάμπλουτους ανθρώπους». Τον θεωρούν «αρχοντάνθρωπο» που πετυχαίνει και μπορεί να βοηθήσει και τον «απλό λαό».
Είναι η λογική «θα πάω με τον Ωνάση για να γίνω κι εγώ έστω ένας μικρούτσικος Ωνάσης».
Το σύνολο Δεξιά – Κεντροδεξιά – νεοφιλελεύθερο Κέντρο και Άκρα Δεξιά πήρε για πρώτη φορά μετά το 1974 το 53% των ψήφων.

Η Κεντροαριστερά – Αριστερά κάνει βαρειά λάθη και στο πατριωτικό ζήτημα. Έχει πετάξει την πατριωτική σημαία, που την πήρε και την κραδαίνει δημαγωγικά η Άκρα Δεξιά και ο Σαμαράς.
Η αντιπολίτευση πρέπει να γίνει πραγματική Αντιπολίτευση σήμερα σαν θέλει να γίνει Κυβέρνηση (ή και Εξουσία) αύριο …

9/6/2023
Γιάννης Εμμανουηλίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας