Η Τρίπολη σε κατάσταση χάους-Συγκρούσεις ένοπλων ομάδων σε όλη την πρωτεύουσα

1007

Η «Δύναμη αλ Ράντα» συνέλαβε τον διοικητή της «Ταξιαρχία 444» – Oι μάχες συνεχίζονται

Χάος επικρατεί αυτή την στιγμή στην Τρίπολη της Λιβύης όπου σφοδρές ένοπλες μάχες έλαβαν χώρα σε πολυάριθμες συνοικίες της λιβυκής πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι και τις πρωινές ώρες μεταξύ των πιο ισχυρών φατριών της Τρίπολης, στο χειρότερο ξέσπασμα ένοπλης βίας που έχει βιώσει η πόλη από τις αρχές του χρόνου.

Η ευρύτερη κλιμάκωση θεωρείται πολύ πιθανή.

Πυκνός καπνός υψωνόταν πάνω από τμήματα της πόλης νωρίς σήμερα και πυρά βαρέων όπλων ακουγόταν στους δρόμους, όπως αναφέρει το Reuters.

Κάτοικοι και τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μάχες σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.

Οι συγκρούσεις μεταξύ της «Ταξιαρχία 444» και της «Δύναμη αλ Ράντα» («αποτροπής»), που αμφότερες στήριξαν την φιλοτουρκική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) κατά τη διάρκεια σύντομων μαχών που ξέσπασαν πέρσι, δίνουν τέλος σε μήνες μιας σχετικής ηρεμίας στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Η Λιβύη είναι ουσιαστικά μία διχοτομημένη χώρα καθώς η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας την οποία αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα (και η ελληνική κυβέρνηση), ελέγχει την Τρίπολη, υπό την ηγεσία του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και μία άλλη κυβέρνηση με τη στήριξη του Χαλίφα Χάφταρ, του ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), ελέγχει την ανατολική Λιβύη.

Στην Τρίπολη όμως οι φιλοτουρκικές ένοπλες φατρίες έχοντας αποκτήσει επίσημο καθεστώς και χρηματοδότηση συνεχίζουν να ασκούν την πραγματική εξουσία.

Πέρυσι, φατρίες που στηρίζουν την κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη, επιχείρησαν ανεπιτυχώς να εκδιώξουν τον Ντμπεϊμπά, σε μια μέρα σφοδρών συγκρούσεων στην Τρίπολη. Σποραδικές μάχες σημειώθηκαν επίσης φέτος την πόλη Ζαουίγια, δυτικά της πρωτεύουσας.

Χθες Δευτέρα, η «Δύναμη αλ Ράντα», η οποία ελέγχει το αεροδρόμιο Μιτίγκα της πρωτεύουσας, συνέλαβε τον διοικητή της «Ταξιαρχία 444», Μαχμούντ Χάμζα, που μετέβη στο αεροδρόμιο για επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για να ταξιδέψει, τόνισε μια 

πηγή της «Ταξιαρχία 444».

Οι πτήσεις από και προς τη Μιτίγκα έχουν εκτραπεί προς τη Μισράτα, μια πόλη περίπου 180 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, σύμφωνα με αεροπορικές εταιρείες και πηγές του αεροδρομίου. Συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά στη Μιτίγκα αργά χθες βράδυ και νωρίς σήμερα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.

Ένας κάτοικος της συνοικιας Ταρίκ Σοκ της νότιας Τρίπολης τόνισε ότι άκουγε μάχες όταν πήγε για ύπνο στη 1:30 τα ξημερώματα και πιο έντονες όταν ξύπνησε στις 7:30 το πρωί.

«Ακούμε σφοδρές ανταλλαγές πυρών από νωρίς το πρωί. Η οικογένειά μου ζει στην συνοικία Χαλάτ Φουρζάν περίπου 7 χιλιόμετρα μακριά και ακούνε και αυτοί συγκρούσεις», είπε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας