Ρωσία: Μιλά για νέα σύμβαση αγοράς S-400 από Τουρκία-Η Άγκυρα διαψεύδει

714

Όλο το… καυτό παρασκήνιο και το ping pong δηλώσεων διαδραματίζεται την ώρα που τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ (έπειτα από πρόσκληση των ΗΠΑ) για διαπραγματεύσεις σχετικά με την αγορά F-16, συμφωνία που έχει κλείσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, με τον Erdogan, κατά τη συνάντηση τους στο περιθώριο τη Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία

Φωτιά… στην επικαιρότητα προκάλεσε νωρίτερα η είδηση ότι Ρωσία – Τουρκία υπέγραψαν μια νέα σύμβαση για την αποστολή στην Άγκυρα μιας δεύτερης συστοιχίας του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ενώ οι σχέσεις με ΗΠΑ είναι ήδη τεταμένες για το θέμα, ωστόσο αργότερα ένας Τούρκος αξιωματούχος του αμυντικού τομέα διέψευσε αυτή την πληροφορία.
Ειδικότερα, το πρακτορείο TASS επικαλέστηκε  το πρωί της Τρίτης 16 Αυγούστου τον επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικής συνεργασίας της Ρωσίας, τον Dmitry Shugaev, ο οποίος φέρεται να δήλωσε:
«Θέλω να σημειώσω ότι η σχετική σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί. Περιλαμβάνει την τοπικοποίηση της παραγωγής ορισμένων εξαρτημάτων του συστήματος».
Η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία το 2020 εξόργισε τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχο της χώρας στο ΝΑΤΟ, που επέβαλαν κυρώσεις στην Άγκυρα.
Ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε ωστόσο ότι «δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες».
«Η αρχική σύμβαση που υπογράφηκε με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 περιελάμβανε ήδη δύο παρτίδες.
Η αγορά της δεύτερης παρτίδας περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό και τη σχετική σύμβαση», είπε ο αξιωματούχος αυτός. «Ως εκ τούτου, δεν έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις άξιες αναφοράς.
Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες», πρόσθεσε.

Το «ένοχο» παρελθόν της Τουρκίας με Ρωσία – Η οργή των ΗΠΑ 

Οποιαδήποτε νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας θα προκαλούσε σοβαρές αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον, σε μια περίοδο που προσπαθεί να απομονώσει… (και ας μην τα καταφέρνουν) τη Μόσχα και ταυτόχρονα να διατηρήσει την ενότητα του ΝΑΤΟ απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν μια πρώτη συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2017 για την παράδοση ρωσικών συστοιχιών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400, αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι πρώτες παραδόσεις του συστήματος έγιναν τον Ιούλιο του 2019.
Σε απάντηση, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 2020 και απομάκρυναν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Τα παζάρια Erdogan στις ΗΠΑ 

Όλο το… καυτό παρασκήνιο και το ping pong δηλώσεων διαδραματίζεται την ώρα που τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ (έπειτα από πρόσκληση των ΗΠΑ) για διαπραγματεύσεις σχετικά με την αγορά F-16 (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ), συμφωνία που έχει κλείσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, με τον Erdogan, κατά τη συνάντηση τους στο περιθώριο τη Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το BN:

TASS: H «νέα» συμφωνία για την προμήθεια ρωσικών S-400

Ο Shugaev – μιλώντας στο ρωσικό TASS- δήλωσε ότι η σύμβαση για τους S-400 είναι πλέον ισχύ και εφαρμόζεται.
«Θέλω να σημειώσω ότι η σχετική σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί.
Προβλέπει επίσης τον εντοπισμό της παραγωγής μεμονωμένων στοιχείων του συστήματος.
Το σύστημα αεράμυνας S-400 Triumph είναι ένα μοναδικό σύστημα. Και μπορώ να δηλώσω με πλήρη σιγουριά ότι, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια κάποιο κράτος θα δημιουργήσει ένα σύστημα που, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά απόδοσης του, θα μπορούσε να προσεγγίσει το σύστημα αεράμυνας S-400 Triumph» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Shugaev μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ενισχύεται η «συμμαχία» Τουρκίας και Ρωσίας

Σύμφωνα με τον Shugaev, στο πλαίσιο των συμφωνιών αναπτύσσεται η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.
«Η δύσκολη πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος, έχει επηρεάσει αρνητικά ορισμένες πτυχές της αλληλεπίδρασης μεταξύ της ρωσικής πλευράς και των εταίρων. Ωστόσο, η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία με την Τουρκία, αναπτύσσεται σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών. Σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους Τούρκους εταίρους, σε διαφανή και αμοιβαία επωφελή βάση», είπε ο ίδιος.

H κόντρα Τουρκίας και ΗΠΑ για τους S-400

Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των ρωσικών S-400, ήταν η αιτία για την οποία -τον Σεπτέμβριο του 2021- η Τουρκία αποβλήθηκε επίσημα από το πρόγραμμα των ΗΠΑ για την παραγωγή F-35, παρά το γεγονός ότι είχε καταβάλει προκαταβολή.
Εκ τότε, οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ ήταν στο κόκκινο μέχρι που Erdogan και Biden συναντήθηκαν στη Μαδρίτη, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και μετά την άρση του veto που είχε θέσει η Τουρκία στα αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.
Η Ουάσινγκτον έχει αξιώσει επανειλημμένα από την Άγκυρα να απαλλαγεί από τους S-400, πολύ προτού παραληφθεί η πρώτη συστοιχία, τον Ιούλιο του 2019.
Η Άγκυρα από την πλευρά της επιχειρηματολογεί πως αναγκάστηκε να επιλέξει τους S-400 διότι οι ΗΠΑ δεν της προσέφεραν με ικανοποιητικούς όρους το αντίστοιχο σύστημα Patriot.

H συμφωνία για τα F-16

Όσον αφορά τα αμερικανικά F-16, υπενθυμίζεται από τη Βουλή των ΗΠΑ έχει ψηφιστεί τροπολογία που βάζει φρένο σε ενδεχόμενη επίσημη συμφωνία.
Όπως προβλέπεται, οι περιορισμοί θα αρθούν μόνο αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας που απαιτούν την συγκεκριμένη πώληση. Επίσης θα πρέπει να δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.
Στον αντίποδα, η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές ότι οι συνθήκες που σχετίζονται με την Ελλάδα δεν είναι «δεσμευτικές».
Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, έχει δηλώσει ότι απορρίπτει τους όρους που τέθηκαν από το αμερικανικό Κογκρέσο για να πραγματοποιηθεί η πώληση των αεροσκαφών.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτούς τους όρους. Ελπίζουμε ότι θα αρθούν από τη Γερουσία», επεσήμανε πρόσφατα ο Akar.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας