Η Ρωσία μιλά για απ’ευθείας πόλεμο του ΝΑΤΟ-Σενάρια Άρθρου-5 στο ΝΑΤΟ

5052

Μαχητικά, ελικόπτερα και μεταγωγικά της Αεροπορίας της Πολωνίας απογειώνονται και προσγειώνονται σε Λεωφόρους και δρόμους της χώρας και όχι σε αεροπορικές βάσεις προσομοιώνοντας ολοκληρωτικό πόλεμο με την Ρωσία.

Η κολοσιαία αυτή αεροπορική άσκηση έρχεται μετά το σενάριο της ενεργοποίησης του Άρθρου 5 στο οποίο ασκήθηκε το ΝΑΤΟ στα νερά της Βαλτικής

 

 

Έχει επίσης μεγάλη σημασία ότι προηγήθηκε η άσκηση Air Defender 2023 που πραγματοποιήθηκε στις 12-24 Ιουνίου η οποία επίσης ασκήθηκε σε σενάριο Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ δηλαδή συλλογική Άμυνα του εδάφους της Συμμαχίας.

Μετά την Αεροπορία του ΝΑΤΟ, σειρά πήρε το Ναυτικό και τώρα πιο συγκεκριμένα, η Πολωνία. 

Όλοι προετοιμάζονται για την χειρότερη δυνατή εξέλιξη, δηλαδή μία σύρραξη στον Διάδρομο Suwalki και την Βαλτική.

Για άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας μιλά πλέον η Μόσχα

Και αυτό γιατί η Ρωσία για δεύτερη φορά σε 24 ώρες μιλά ευθέως για άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες εμπλέκονται αποτελεσματικά σε εχθροπραξίες εναντίον της Ρωσίας χρησιμοποιώντας τους Ουκρανούς ως ανθρώπινες ασπίδες ενώ παράλληλα συσσωρεύουν όπλα στην Ουκρανία

 

 

Στη μάχη συμμετέχουν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και πολλοί άλλοι από χώρες του ΝΑΤΟ.

 

Αυτή είναι μια ευθεία κατηγορία ότι η Ρωσία και οι δυτικές χώρες βρίσκονται σε πόλεμο.

 

Χτες, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι το ουκρανικό πλήγμα την Παρασκευή εναντίον του αρχηγείου του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία «εξαπολύθηκε έπειτα από αίτημα των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ και της Βρετανίας».

«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί εκ των προτέρων με τη χρήση μέσων δυτικών υπηρεσιών Πληροφοριών, δορυφορικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ, αναγνωριστικών αεροσκαφών και εξαπολύθηκε έπειτα από αίτημα των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών Πληροφοριών και σε στενή συνεργασία μαζί τους», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Πόσο πιθανό είναι να έχουμε πλέον κατάρριψη κάποιου αεροσκάφους συλλογής πληροφοριών του ΝΑΤΟ;

ΝΑΤΟ: Σενάριο ενεργοποίησης του Άρθρου 5 στην Βαλτική

Για πρώτη φορά, το ΝΑΤΟ επεξεργάστηκε ένα σενάριο που περιελάμβανε ενεργοποίηση του Άρθρου 5 κατά τη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων στις ακτές Λετονίας και Εσθονίας στην Βαλτική, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της Συμμαχίας.

Στη φετινή άσκηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 23 Σεπτεμβρίου υπό τη διοίκηση του γερμανικού ναυτικού, συμμετείχαν περίπου 3.200 στρατιώτες, 30 πλοία και υποβρύχια και έως και 15 αεροσκάφη από 14 χώρες.

 

 

Στο πλαίσιο των ασκήσεων πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις απόβασης και πλήγματα κατά πλοίων και κατά επίγειων στόχων.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία συνόψισε τα αποτελέσματα των ασκήσεων, έγινε πρώτη φορά πρόβα ενεργοποίησης του άρθρου 5 για τη συλλογική ασφάλεια.

Σημειωτέον ότι οι συγκεκριμένες ναυτικές ασκήσεις διεξάγονται σε τακτική βάση στη Βαλτική Θάλασσα και τις παρακείμενες ακτές από το 2007.

Πριν από την έναρξη αυτών των ασκήσεων, ο Ανώτατος Διοικητής του Γερμανικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Jan Christian Kaack, κατέστησε σαφές ότι οι στόλοι θα βελτιώσουν τις ενέργειές τους σε περίπτωση «υποθετικής επίθεσης» της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή αυτή.

Κωδικός “ROUTE 604” στην Αεροπορία της Πολωνίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Πολωνική Γενική Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, η πολωνική Αεροπορία ξεκίνησε ασκήσεις απογείωσης και προσγείωσης σε Λεωφόρους της χώρας με την κωδική ονομασία “Route 604”.

H άσκηση είναι γνωστή ως DOL ( Drogowy Odcinek Lotniskowy ή Airbase Road Section στα αγγλικά) και είναι η πρώτη τέτοια άσκηση που διοργανώνεται εδώ και δύο δεκαετίες στην Πολωνία.

Η άσκηση, που ονομάζεται ROUTE 604, έχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύσει τα πληρώματα της Αεροπορίας σε επιχειρήσεις απογείωσης από δημόσιους δρόμους και λεωφόρους.

Ο γενικός στόχος είναι να επιτραπεί στις πολωνικές αεροπορικές δυνάμεις να διεκδικήσουν εκ νέου την ικανότητά τους να διασκορπίζονται και να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους μόλις οι αεροπορικές βάσεις τεθούν εκτός λειτουργίας μετά  από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

 

 

Η άσκηση περιλαμβάνει μια ευρεία ποικιλία αεροπορικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των MiG-29 , Su-22, C-130, C295Ms και M-28, καθώς και των M-346 Masters.

Αυτό, πρακτικά, μεταφράζεται σε εμπλοκή της Πολεμικής Αεροπορίας στο σύνολό της – με την 1η και τη 2η Πτέρυγα Τακτικής Αεροπορίας, την 3η Πτέρυγα Αερομεταφοράς και την 4η Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αεροπορίας -να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, στην όλη επιχείρηση θα συμμετέχει και όλο το απαραίτητο επίγειο προσωπικό, JTAC, διοικητικοί υπάλληλοι, καθώς και μονάδες ΜΠ και Εδαφικής Άμυνας.

Η άσκηση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2023 και πρόκειται να περιλαμβάνει έναν αυτοσχέδιο διάδρομο σε ένα τμήμα 3 χιλιομέτρων της οδού Voivodeship αρ. 604 μεταξύ Ruskowo και Przeździęk Wielki (τμήμα δρόμου που συνδέει τη Nidzica με το Wielbark) στην περιοχή Warmian-Masurian.

Δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μεταξύ Ruskowo και Przeździęk Wielki. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας συνιστά αντί αυτού  οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν τους δρόμους Νο. 545 και Νο. 508.

Δείτε βίντεο από την άσκηση

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

00:00
01:28

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

00:00
00:08

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας