Η Ελλάδα στο «στόχαστρο» Μόσχας-Τεχεράνης και οι «κοσμοπολίτες» των Αθηνών

1357
Η Ελλάδα στο «στόχαστρο» Μόσχας

Η Τουρκία θέτει θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών, οι λεγόμενοι «σύμμαχοι» της Ελλάδας «σφυρίζουν αδιάφορα» και η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε μέσα σε λίγους μήνες να βάλει τη χώρα απέναντι σε Ρωσία και Ιράν! Η πολιτική του «είμαστε δεδομένοι και το φωνάζουμε» , σε πρώτη φάση όχι μόνο δεν έχει αποδώσει τίποτα θετικό για την Ελλάδα, αλλά έχει δημιουργήσει επιπλέον κινδύνους. 

Η κατάληψη δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο από τις ναυτικές δυνάμεις του Ιράν δεν είναι πειρατεία όπως θέλει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση, για να αποφύγει την αντιμετώπιση του νέου προβλήματος που η ίδια προκάλεσε στη χώρα. Είναι εχθρική ενέργεια που προήλθε από την αδυναμία της να πει τη λέξη όχι σε όποιον από τους λεγόμενους «συμμάχους» της ζητά οτιδήποτε. Η κυβέρνηση το κάνει είτε αγνοώντας, είτε περιφρονώντας τις συνέπειες!

Στη προκειμένη περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μία ενέργεια που έβαλε και το Ιράν απέναντι μας. Αναφερόμαστε στο «μπλοκάρισμα» του ρωσικού πλοίου στην Κάρυστο και στη μεταφόρτωση του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε, σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο προκειμένου να μεταφερθεί στις ΗΠΑ! Όπως φαίνεται κανένας από την κυβέρνηση δε μέτρησε τις συνέπειες μιας ενέργειας η νομιμότητα της οποίας είναι αμφίβολη. 

Ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος ,νομικός με μεγάλη εμπειιρία ,είχε εγκαίρως προειδοποιήσει:

«Aπό την 1η μέρα του πολέμου είχα εξηγήσει σε όλα τα ΜΜΕ πως τα μέτρα κατά ιδιωτικών περιουσιών Ρώσων και κυρίως στα θέματα της Ναυτιλίας, όπου εμπλέκονται offshore εταιρείες, ναύλοι τρίτων , χώρες εξαγωγών κλπ, δεν είναι εύκολο θέμα και αφενός δεν θα αποδώσουν αφού δεν στέκουν νομικά, αφετέρου θα επιφέρουν αντίποινα.

Ετσι λοιπόν, τη μία μέρα έγινε arrest ( κράτηση) Ρωσικού τάνκερ στην Εύβοια, το οποίο μετέφερε Ιρανικό πετρέλαιο, την άλλη μέρα αφέθηκε ελεύθερο, αφού το πλοίο, ο πλοιοκτήτης και ο ναυλωτής, δεν όφειλαν στο Ελληνικό Δημόσιο. 

* Τώρα διαβάζω πως έγινε κατάσχεση του φορτίου πετρελαίου ,που προωθήθηκε στις ΗΠΑ ; ( sic) . Αυτό και εάν δεν στέκει σε κανέναν κανόνα δικαίου. 

Και χθες 27.5.2022 ήρθαν και τα αντίποινα από τους Ιρανούς που έκαναν arrest σε δύο Ελληνικά δεξαμενόπλοια .

** Επαληθεύομαι μεν , θλίβομαι δε ….»

Για όσους …κοσμοπολίτες της ελληνικής πολιτικής σκηνής που θα προσπαθήσουν να απαξιώσουν τη σημασία της σχέσης μας με το Ιράν να υπενθυμίσουμε ότι την πολύ δύσκολη για τη χώρα περίοδο 2015-2016, η Τεχεράνη ήταν πολύ διαλλακτική έναντι της Αθήνας για την πώληση φθηνού πετρελαίου και ρύθμιση χρεών που είχαμε. Το 2016 υπήρξε συμφωνία για εισαγωγές φθηνού αργού πετρελαίου, καθώς και για  απλήρωτα χρέη ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχαν γίνει  κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Τεχεράνη, τον Νοέμβριο του 2015. Φαίνεται ότι αυτά κάποιοι είτε δεν τα γνωρίζουν καν , είτε τα υποτιμούν και όπως φάνηκε και χθες αυτό είναι λάθος.

Το ερώτημα είναι αν η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί τις εμμονές της και να οδηγεί τη χώρα σε όλο και περισσότερα αδιέξοδα. Αν θα συνεχίσει να ακολουθεί μια πολιτική που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δε φαίνεται να αποδίδει το παραμικρό. Εκτός αν κάποιοι θεωρούν στα σοβαρά …κέρδος το γεγονός ότι οι ΗΠΑ …θα μας κάνουν τη χάρη να πληρώσουμε κάμποσα δις για να μας πουλήσουν τα F-35! 

Πηγή: militaire

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας