Η ανασκόπηση των μαχών της 12/11 στα Ουκρανικά μέτωπα-Και λοιπά ενδιαφέροντα

654
Υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες ειδήσεις από τον «περίγυρο» της ΕΣΕ, όπως για παράδειγμα το δημοσίευμα της Washington Post με το οποίο ρίχνονται οι ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα από την πολιτική και στρατιωτική διοίκηση της χώρας-Error 404 για την δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου NordStream-1 και -2. Είναι προφανές, ότι γίνεται προσπάθεια όχι τόσο «αδειάσματος» του καθεστώτος του Κιέβου, όσο το να βγάλουν οι ΗΠΑ την ουρά τους απέξω, όταν η πρόθεσή τους να καταστρέψουν τους εν λόγω αγωγούς είχε δηλωθεί ευθαρσώς τόσο από τον Τζο Μπάιντεν, όσο και από τη Βικτόρια Νιούλαντ. (Μία ενδιαφέρουσα ανάλυση του ζητήματος γίνεται από τη ρωσική έκδοση του Rybar’ στο Telegram, αλλά δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο για να τη μεταφράσω. Οι γνωρίζοντες/-ουσες, τουλάχιστον, τη ρωσική γλώσσα, ας ρίξουν μια ματιά – αξίζει).
– Επίσης άρχισαν να πληθαίνουν σε πολλές ουκρανικές πόλεις οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κυρίως των συζύγων και των στενών συγγενών των επιστρατευμένων Ουκρανών πολιτών, ζητώντας την άμεση αποστράτευσή τους και την επιστροφή τους στα σπίτια τους. Προς το παρόν οι συγκεντρώσεις αυτές δεν έχουν φτάσει σε κρίσιμα, για το καθεστώς Ζελένσκι, μεγέθη, ωστόσο και μόνο το ότι συμβαίνουν, παρά τις σκληρές απαγορεύσεις του καθεστώτος του Κιέβου, αποτελεί κάτι παραπάνω από «καμπανάκι»… Μένει να δούμε εάν το φαινόμενο αυτό όντως θα συνεχιστεί και εάν όντως λάβει μεγέθη τόσο κρίσιμα, που δεν θα μπορούν να τα αγνοήσουν ούτε το καθεστώς Ζελένσκι, ούτε οι δυτικοί πάτρωνές του…
– Θα σταθώ λίγο και στα πλήγματα εκατέρωθεν της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς σε στρατιωτικές και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Από ρωσικής πλευράς επαναλήφθηκαν τα πλήγματα στις λιμενικές και άλλες υποδομές της Οδησσού, με τις πληροφορίες να λένε ότι καταστράφηκαν από τα ρωσικά πυρά και 2 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας των VSU. Επίσης επλήγη η στρατιωτική βάση του Βοζνιεσένσκ στην Περιφέρεια Νικολάγεφ, η οποία φιλοξενεί στρατιωτικές μονάδες των μετόπισθεν, αποτελούμενες τόσο από μέλη των VSU και της ουκρανικής Εθνοφρουράς, όσο και από ξένους μισθοφόρους. Επίσης στον ίδιο χώρο υπάρχουν αποθήκες με στρατιωτικό υλικό, κυρίως πυρομαχικά για πυραυλικά συστήματα εδάφους-εδάφους και αέρος-εδάφους (για πολεμικά αεροσκάφη δηλαδή). Απόψε τη νύχτα (μετά τα μεσάνυχτα) έγινε γνωστό ότι επλήγη η πόλη του Χαρκόβου και συγκεκριμένα τα βόρεια και βορειοδυτικά του προάστια, όπου φιλοξενούνται μονάδες παραγωγής και επισκευής οπλισμού, αλλά και χώροι προσωρινής στρατοπέδευσης Ουκρανών και ξένων στρατιωτικών.
– Στον αντίποδα είχαμε τις τελευταίες 2 μέρες ουκρανικές δολιοφθορές στην Κολόμνα (Περιφέρεια Μόσχας), όπου τα θραύσματα ενός καταρριφθέντος ουκρανικού drone κατέπεσαν σε εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών και δημιούργησαν ζημίες (όχι αυτές, ωστόσο, που διατείνονταν τα Ουκροτρόλλ), ενώ στην Περιφέρεια Ριαζάν έγινε δολιοφθορά σε σιδηροδρομικές γραμμές (προφανώς από συνεργάτες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών στην περιοχή), με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί συρμός εμπορικής αμαξοστοιχίας αποτελούμενος από 15 βαγόνια. Ακόμη, τα πυρά των VSU έπληξαν χτες 2 νοσοκομεία, ένα στο Ντονιέτσκ, όπου νεαρή άμαχη γυναίκα έπεσε νεκρή και ένα στην Κρεμενάγια (το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης), εκεί μόνο με τραυματίες και υλικές ζημίες…
– Η κατάσταση στα επιμέρους μέτωπα της ρωσικής ΕΣΕ μέχρι και χτες (12/11) αργά το βράδυ είχε διαμορφωθεί ως εξής (η σειρά παρουσίασης των μετώπων γίνεται από Βορρά προς Νότο):
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν), υπήρξε προώθηση των ρωσικών μονάδων στις περιοχές των οικισμών Λιμάν Πέρβυι και Κισλόφκα, ενώ μάχες συνεχίζονται και στις παρυφές της Μακέγεφκα (όπου υπήρξε προώθηση των ρωσικών δυνάμεων τις προηγούμενες μέρες). Νοτιότερα στα δάση της Κρεμενάγια και της Σερεμπριάνκα δεν υπήρξαν αξιόλογες μεταβολές.
– Στα βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ βλέπουμε, πλέον, τις ρωσικές δυνάμεις να αντεπιτίθενται στο νότιο άκρο της αμυντικής τους διάταξης γύρω από το Αρτιόμοφσκ. Ο λόγος γίνεται για την Κλεστσέγεφκα και την Αντρέγεφκα, δύο στην πράξη κατεστραμμένους οικισμούς, των οποίων ωστόσο ο έλεγχος είναι σημαντικός, ώστε να μη βρεθεί στο στόχαστρο των VSU το ίδιο το Αρτιόμοφσκ. Ωστόσο εδώ και μερικές μέρες οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να απωθήσουν τις μονάδες των VSU δυτικότερα και οι ίδιες πλέον να ελέγχουν με τα πυρά τους τους δύο οικισμούς από τα βόρεια και τα δυτικά. Στόχος των ρωσικών μονάδων στην περιοχή παραμένει η απώθηση των VSU πέρα από τα υψώματα της περιοχής και η απόκτηση πλεονεκτήματος πυρός που θα τους επιτρέψει αργότερα να περάσουν από τη φάση της ενεργού άμυνας σε αυτή της επίθεσης. Αντίστοιχη ρωσική αντεπίθεση εξελίσσεται και στο βόρειο άκρο της ίδιας αμυντικής διάταξης, δυτικά της Μπερχόφκα και προς τους οικισμούς Γκρίγκοροφκα και Ορέχοβο-Βασίλιεφκα. Στην Αβντέγεφκα οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υπό έλεγχο πυρός το χωριό Στεποβόγε (Πετρόφσκογε), στα βόρεια της πόλης, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει εκκαθαριστικό έλεγχο εντός του και ελέγχοντας από δύο πλευρές: βόρεια και βορειοδυτικά. Αναλόγως στην Κρασνογκόροφκα έχουν περάσει ήδη στην άλλη πλευρά της τοπικής σιδηροδρομικής γραμμής και επεκτείνουν τη ζώνη ελέγχου τους στην περιοχή. Η προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων στο συγκεκριμένο τμήμα έφτασε, σύμφωνα με πηγές από το ίδιο το μέτωπο, τα 300 μέτρα σε βάθος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της Αβντέγεφκα κινούνται πλέον προς τον οικιστικό ιστό της πόλης και προσπαθούν να κλείσουν τη «λαβίδα» σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες επιθετικές τους κινήσεις στα νότια και νοτιοδυτικά της πόλης, από την πλευρά του Σέβερνογε, του Περβομάισκογε, της συνοικίας Χίμικ μέσα στην πόλη, και του τουριστικού θερέτρου «Τσάρσκαγια Οχότα» («Το κυνήγι του Τσάρου»). Φυσικά οι μάχες στην περιοχή έχουν πολύ δρόμο ακόμη μπροστά τους, ωστόσο είναι απολύτως ξεκάθαρη η εικόνα της κατάστασης και η τάση των γεγονότων.
– Στη γραμμή μετώπου από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις τους στο τμήμα της Βρεμιόφκα στα χωριά Σταρομαγιόρσκογε και Νοβοντονιέτσκογε, ενώ στο τμήμα του Ορέχοφ οι VSU κέρδισαν λίγα μέτρα ανάμεσα στα Κόπανι και τη Νοβοπροκόποφκα, τα οποία έχασαν (και με το παραπάνω) από την αντεπίθεση των ρωσικών δυνάμεων Β-ΒΔ του Ραμπότινο.
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη, πλην τεταμένη, λόγω των αλλεπάλληλων προσπαθειών των VSU να αποβιβάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις στην ανατολική όχθη του Δνείπερου. Προς το παρόν κρατούν το ορμητήριο στο χωριό Κρίνκι, μέρος του οποίου ελέγχουν, αλλά και σε 2 νησίδες μέσα στον Δνείπερο και στη «ρίζα» της κατεστραμμένης γέφυρας Αντόνοφσκι. Οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν συστηματικά το έμψυχο και το τεχνικό δυναμικό των VSU όχι μόνο στα μέρη όπου έχουν εδραιωθεί στην ανατολική όχθη και τις νησίδες, αλλά και απέναντι, στη δυτική όχθη, προσπαθώντας έτσι να ανακόψουν τον ρυθμό αποστολής νέων δυνάμεων στη γραμμή σύγκρουσης.
– Η συνολική στατιστική απεικόνιση των απωλειών των VSU κατά το τελευταίο 2ήμερο είναι η ακόλουθη (κι εδώ τα μέτωπα αναφέρονται με γεωγραφική σειρά από Βορρά προς Νότο):
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Περίπου 90 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 4 τεθωρακισμένα οχήματα, 5 αυτοκίνητα pickup, 3 αυτοκινούμενα πυροβόλα 2S1 Gvozdika, 2 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Krab (πολωνικής κατασκευής), 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ) και 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30. Επίσης στο χωριό Σταρίτσα (Περιφέρεια Χαρκόβου) καταστράφηκε από ρωσικά πυρά αποθήκη πυρομαχικών της 113ης Ταξιαρχίας της λεγόμενης ουκρανικής «Εδαφικής Άμυνας».
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Περίπου 290 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 5 τεθωρακισμένα οχήματα και 6 στρατιωτικά αυτοκίνητα.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Περίπου 555 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 8 τεθωρακισμένα οχήματα, 5 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 3 αυτοκίνητα pickup, 2 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Krab (πολωνικής κατασκευής), 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Μ119 (παραγωγής ΗΠΑ), 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20 και 4 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Πάνω από 220 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 BMP, 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Μ119 (παραγωγής ΗΠΑ), 5 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ), 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα FH70 (βρετανικής κατασκευής) και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο 2A65 Msta-B.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περίπου 105 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 4 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο 2S3 Akatsiya και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Μ119 (παραγωγής ΗΠΑ).
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 90 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τανκ, 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 3 αυτοκίνητα pickup και 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 2A65 Msta-B.
– Ακόμη:
– Στην περιοχή του χωριού Ντέβιτσκι, κοντά στο Κίεβο, καταστράφηκε αποθήκη πυρομαχικών της 43ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των VSU.
– Κοντά στο χωριό Κονσταντίνοφκα (Περιφέρεια Νικολάγεφ, να μη μπερδευτεί με την πόλη στη ΛΔ Ντονιέτσκ) από ρωσικά πυρά καταστράφηκε αποθήκη καυσίμων του 81ου Κέντρου Υλικού Εφοδιασμού των VSU.
– Στην περιοχή του χωριού Αντόνοφσκι (ΛΔ Ντονιέτσκ, να μη μπερδευτεί με την ομώνυμη κωμόπολη κοντά στη Χερσώνα) επλήγη το κέντρο διοίκησης της 72ης Ταξιαρχίας Καταδρομών των VSU.
– Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 2ημέρου οι ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 1 ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 στην περιοχή του Ζαπορόζιε, αλλά και 80 ουκρανικά drones σε διάφορα σημεία του μετώπου. Ακόμη, αναχαίτισε 7 βλήματα βαλλιστικών πυραύλων HIMARS.
– Φτάνοντας στην ολοκλήρωση και της αποψινής ανασκόπησης παρουσιάζω, κατά το σύνηθες, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (12/11/2023): 534 αεροπλάνα, 254 ελικόπτερα, 8.871 drones, 441 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 13.358 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.183 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.071 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 15.207 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
                                                              Βασίλης Μακρίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας