Οι αμερικανοί τρομοκράτες έπληξαν για τρίτη φορά Ιρακινές εγκαταστάσεις στην Συρία

589

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν αεροπορικά πλήγματα στη Συρία με τα οποία καταστράφηκαν εγκαταστάσεις «συνδεόμενες» με το Ιράν, ως αντίδραση στις «συνεχιζόμενες επιθέσεις» εναντίον του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στη συριακή και στην ιρακινή επικράτεια.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να διακόψουν με κάθε τρόπο την εφοδιαστική αλυσίδα των Ιρανών στην Συρία καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το Ισραήλ να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση και στον Λίβανο.

Η επιχείρηση αυτή θα γίνει κατά των δυνάμεων της σιιτικής Χεζμπολάχ, η οποία ενισχύεται συνεχώς με άνδρες, εξοπλισμό και πυρομαχικά διαμέσου της Συρίας και του Ιράκ.

Υπολογίζεται πως πάνω από 20.000 άνδρες της ιρακινής σιιτικής Χεζμπολάχ, έχουν διασχίσει το συριακό έδαφος και βρίσκονται ή θα βρεθούν άμεσα, όταν αυτό απαιτηθεί στο πλευρό της αρχικής λιβανέζικης Χεζμπολάχ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν σήμερα (σ.σ. χθες Κυριακή) πλήγματα ακριβείας σε εγκαταστάσεις στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, καθώς και οργανώσεις συνδεόμενες με το Ιράν, σε αντίδραση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον του αμερικανικού προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία», ανέφερε ο Λ. Όστιν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Για τον πρόεδρο (σ.σ. των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν) δεν υπάρχει υψηλότερη προτεραιότητα από την ασφάλεια του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού» και «διέταξε τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ενέργεια για να καταστεί σαφές ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους, το προσωπικό τους και τα συμφέροντά τους», πρόσθεσε ο Λ.Όστιν.

«Σήμερα, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες προκλήσεις του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και των συνδεδεμένων με αυτό ομάδων στο Ιράκ και τη Συρία, η USCENTOM πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων κοντά στις πόλεις Αμπού Καμάλ και Μαγιαντίν», δήλωσε ο στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα. Διοικητής USCENTCOM.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, το προσωπικό τους και τα συμφέροντά τους», καταλήγει στην ανάρτησή της στο X η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ

Αξιωματούχος του Πενταγώνου, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε πως ένας από τους στόχους ήταν αποθήκη όπλων και ο δεύτερος εγκατάσταση «διοίκησης και ελέγχου», διατύπωση που μάλλον σημαίνει πως επρόκειτο για αρχηγείο συντονισμού των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών που δρουν στην Συρία.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν το τελευταίο τρίωρο και ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης όσον αφορά την επίτευξη των αντικειμενικών τους σκοπών.

Πρόκειται για το τρίτο τέτοιο αμερικανικό πλήγμα στην επικράτεια της Συρίας, έπειτα από αυτά της 26ης Οκτωβρίου και της 8ης Νοεμβρίου.

Στα πλήγματα της περασμένης Τετάρτης, το Πεντάγωνο ανέφερε πως βομβαρδίστηκε αποθήκη όπλων.

Την 26η Οκτωβρίου, επλήγησαν άλλες δυο εγκαταστάσεις που επίσης χρησιμοποιούσαν οι Φρουροί της Επανάστασης κι οργανώσεις συνδεόμενες με το Ιράκ.

Πάντα σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, στις προηγούμενες αεροπορικές επιδρομές δεν υπήρξαν θύματα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετρά πάνω από 45 επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών της στη Συρία και στο Ιράκ από τη 17η Οκτωβρίου, με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εξαρχής προσέφερε στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ, το οποίο έχει διαμηνύσει πως θα «αφανίσει» τη Χαμάς.

Ωστόσο, εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στην περιοχή.

Η Ουάσιγκτον διατηρεί ανεπτυγμένους κάπου 900 στρατιωτικούς της στη Συρία και άλλους σχεδόν 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Όλοι όμως βρίσκονται παράνομα εκεί. Στην Συρία δεν έχουν πάρει άδεια από την νόμιμη συριακή κυβέρνηση και ελέγχουν τις πετρελαιοπηγές της Ντέιρ Εζόρ των οποίων το πετρέλαιο εκμεταλλεύονται για λογαριασμό αμερικανικών εταιρειών και αποκομίζουν κέρδη.

Μέρος των κερδών προσφέρεται στις κουρδικές δυνάμεις της περιοχής.

Σε ότι αφορά το Ιράκ, το ιρακινό κοινοβούλιο έχει ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης των Αμερικανών από την χώρα, οι οποίοι όμως παραμένουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας