Η ανασκόπηση των μαχών της 12/1 στα Ουκρανικά μέτωπα

1782
Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν) οι συνεχιζόμενες μάχες στη Σινκόφκα, τη Γιάμπολοφκα, τη Μακέγεφκα (το χωριό στη ΛΔ Λουγκάνσκ) και το δάσος της Σερεμπριάνκα.
– Στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ και του Σολεντάρ, η προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή της Μπογκντάνοφκα, με πίεση πλέον και από Βορρά και από Νότο, καθώς και οι συνεχιζόμενες μάχες κοντά στο Κράσνογε και στα υψώματα Β-ΒΔ της Κλεστσέγεφκα.
– Στην περιοχή της Αβντέγεφκα, οι συνεχιζόμενες στατικές μάχες κοντά στο Στεποβόγε και την περίμετρο του εργοστασίου οπτάνθρακα (κοκ). Στην περιοχή της Μάργινκα, η προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων προς τα δυτικά, εντός της Γκεόργκιεφκα (την οποία επιχειρούν να απελευθερώσουν) και προς τα νότια, τόσο στην κατεύθυνση της Πομπέντα, όσο και σε αυτήν της Νοβομιχάηλοφκα. Σε ό,τι αφορά στην τελευταία, οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν πλέον και από δύο νέες κατευθύνσεις, Ν-ΝΔ και Β-ΒΑ, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός κλοιού γύρω από το χωριό, που θα εξαναγκάσει τις μονάδες των VSU σε παράδοση ή σε εξόντωση. Η απόφαση να ακολουθηθεί αυτή τη τακτική ελήφθη μετά την ανεπιτυχή αρχική προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να εισέλθουν κατά μέτωπον στο χωριό απο τη νότια πλευρά του – οι ουκρανικές οχυρώσεις αποδείχθηκαν αρκετά ισχυρές, ενώ η νότια περίμετρος του χωριού είναι ναρκοθετημένη.
– Στο μέτωπο που εκτείνεται απο το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε, στο τμήμα της Βρεμιόφκα υπήρξε σχετική «ησυχία», ενώ στο τμήμα του Ορέχοφ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταλαμβάνουν ουκρανικά οχυρά στον περίγυρο του Ραμπότινο και του Βερμπόβογε. Παράλληλα υπήρξε προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή της Νεστεριάνκα, πάνω στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο ίδιο το Ορέχοφ. Αυτό σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις επέλεξαν ν’ ανοίξουν άλλη μία κατεύθυνση εντός του ίδιου μετώπου, με στόχο να «διασπείρουν» τις μονάδες των VSU, αδυνατίζοντας έτσι το βάθος της γραμμής άμυνάς τους.
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στις VSU να συνεχίσουν την αποστολή νέων ενισχύσεων στα Κρίνκι. Η κατάσταση των ευρισκόμενων στο συγκεκριμένο χωριό Ουκρανών στρατιωτικών είναι κάτι παραπάνω από τραγική, αφού εξαιτίας της έλλειψης θέρμανσης στους χώρους στρατοπέδευσης που χρησιμοποιούν, πολλοί από αυτούς παρουσιάζουν κρυοπαγήματα. Συνεχίστηκαν και τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων στην απέναντι (δυτική) όχθη του Δνείπερου, σε μονάδες των μετόπισθεν των VSU.
– Σύμφωνα με τον εβδομαδιαίο απολογισμό του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, κατά το διάστημα 6 έως 12/01/2024 οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν 23 συνδυασμένες επιθέσεις από αέρος, εδάφους και θαλάσσης, κατά ουκρανικών στρατιωτικών και στρατηγικής σημασίας στόχων. Επλήγησαν, μεταξύ άλλων, βιομηχανικές μονάδες παραγωγής, συναρμολόγησης και επισκευής αεροσκαφών, drones, τεθωρακισμένων και άλλων οχημάτων, οπλικών συστημάτων πεδίου, αποθήκες οπλισμού, πυρομαχικών και καυσίμων των VSU, καθώς και σημαντικός αριθμός θέσεων προσωρινής διαμονής και στρατοπέδευσης μονάδων των VSU, παραστρατιωτικών νεοναζιστικών ομάδων και ξένων μισθοφόρων.
– Οι συνολικές απώλειες των VSU σε έμψυχο και τεχνικό δυναμικό κατά την προηγούμενη εβδομάδα (06-12/01/2024) ήταν οι ακόλουθες (Στγ: η σειρά παρουσίασης των μετώπων είναι πάντα από Βορρά προς Νότο):
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου,. δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Πάνω από 585 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τανκ, 14 τεθωρακισμένα οχήματα, 18 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 11 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου και 1 πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Περίπου 995 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 5 τεθωρακισμένα οχήματα, 25 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 11 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ (Αρτιόμοφσκ. Αβντέγεφκα, Μάργινκα κοκ): Πάνω από 1.785 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 5 τανκ, 20 τεθωρακισμένα οχήματα (μεταξύ αυτών 2 BMP Bradley και 5 Kozak), 63 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 14 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περίπου 850 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τανκ, 11 τεθωρακισμένα οχήματα, 22 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 15 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου και 1 πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περίπου 230 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τανκ, 10 τεθωρακισμένα οχήματα, 17 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 3 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 275 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 15 πλωτά μέσα (ταχύπλοα, λέμβοι κοκ), 21 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 7 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου.
– Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας παραδόθηκαν στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις 48 Ουκρανοί στρατιωτικοί, 35 εκ των οποίων στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ.
– Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία σε συνεργασία με τη ρωσική Αντιαεροπορική Άμυνα κατέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα 2 ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη, 1 Su-27 και 1 Su-25, καθώς και 1 στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-8 των VSU. Επίσης, η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε στο ίδιο διάστημα 161 ουκρανικά drones, ενώ αναχαίτισε και 35 βλήματα πυραύλων HIMARS και Uragan, 6 αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune και 2 τηλεκατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες MALD.
– Ολοκληρώνοντας και την αποψινή ανασκόπηση παρουσιάζω, ως συνήθως, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (12/01/2024): 567 αεροπλάνα, 265 ελικόπτερα, 10.620 drones, 447 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 14.578 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.202 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.694 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 17.345 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
Βασίλης Μακρίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας